12 °C Budapest

Aggasztó a helyzet a magyar iskolákban: 2000 tanár nélkül indulhat a tanév

2018. augusztus 9. 05:33

Kevesebb mint egy hónap van hátra és becsöngetnek az iskolákban, mégis, megközelítőleg 2000 pedagógusra lenne szükség országszerte. Nem csak az állami iskolákban okoz gondot a munkaerőhiány, az alternatív oktatási intézményekben sem teljes még létszám.

Kevesebb mint egy hónap van hátra és becsöngetnek az iskolákban. A 2018/2019-es tanév rendjéről szóló rendelet szerint szeptember 3-án kezdődik a tanítás, mégis, sok iskolában nagy erőkkel keresnek tanárokat. Korántsem csak az állami iskolákban okoz gondot a szakemberhiány, rengeteg alapítványi iskola keres tanítót és tanárt is a 2018/2019. tanévre.

Nagy a baj az állami intézményekben

A kormány által létrehozott Közszolgálati Állásportálon, a Közigálláson található álláshirdetések alapján országszerte több mint kétezer pedagógust keresnek. Egészen pontosan 2133 tanári állást hirdetnek most a felületen, viszont ezek között akad gyógypedagógusi vagy könyvtáros állásajánlat is.

Hogy némileg árnyaljuk a képet, rákerestünk a "szakos kifejezésre",  így 1186 találatot kaptunk.

A bármely szakos tanár kifejezésre pedig 398 állásajánlatot kaptunk.

Az is jól látszik a keresési eredményekből, hogy nagy az igény országszerte a matematika - bármely szakos tanárokra (59  találatot kaptunk), de a testnevelés-bármely szakos (50 találat) és angol-bármely szakos (36 találat) tanárok iránt is nagy a kereslet.

Csak a fővárosban több mint 300 szakember hiányzik az oktatási intézményekből, sok intézményben több tanárra is szükség lenne. Csak a példa kedvéért: a Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziumba például

  • angol,
  • testnevelés,
  • német
  • és részmunkaidőben francia (anyanyelvi) , illetve informatika szakos tanárt keresnek.

A Pais Dezső Általános Iskolába magyar-történelem és matematika-kémia szakos tanárt vennének fel, míg a Centenáriumi Általános Iskola hirdetéseit elnézve a következőre lenne szükség:

  • matematika-rajz szakos tanár
  • matematika-német szakos tanár
  • matematika-kémia szakos tanár
  • matematika-informatika szakos tanár

A II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium is munkaerőhiánnyal küzd, azonnal munkát adnának

  • angol nyelv szakos középiskolai tanárnak,
  • és matematika-informatika szakos középiskolai tanárnak,
  • és hirdetnek részmunkaidős állást is, heti 20 órában foglalkoztatnának német nyelv szakos középiskolai tanárt.

A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

  • angol szakos,
  • matematika szakos,
  • német szakos,
  • történelem szakos tanárt keres.

A Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumba pedig szintén sok emberre lenne szükség, keresnek

  • kémia-biológia szakos,
  • angol szakos
  • matematika-informatika szakos,
  • és matematika-földrajz tanárt, aki német nyelven tanítana.

Nem csak az állami iskolákat sújtja a tanerőhiány

Korántsem csak az állami intézményekben okoz gondot a pedagógushiány. A Magyar Waldorf Szövetség honlapján 48 tanári állást hirdetnek. A Tökön található Kisgöncöl Waldorf iskolába angol- és franciatanárt, euritmia tanárt  (az euritmia olyan, csak a Waldorf iskolákban létező speciális tantárgy, mely harmonikus, lélekkel átélt, összerendezett mozgásra tanítja a gyermekeket - a szerk.) és énekzene-zongorakísérő tanárt is.

Az iskola megkeresésünkre közölte, valóban keresnek még pedagógusokat a köbetkező tanévre, és ha nem tudják betölteni az állást, akkor egyelőre helyettesítésekkel oldják majd meg a problémát, és ősszel ismét meghirdetik az állásokat. Úgy fogalmaztak, bizonyos szempontból talán nehezebb helyzetben is vannak, mint az állami intézmények, hiszen a Waldorf iskolákban speciális, waldorf pedagógiai végzettségű embereket keresnek elsősorban.

Persze pedagógusi végzettség is elég, de előnyt jelent a Waldorf-pedagógia ismerete, és a Waldorf-képzés elvégzésére való nyitottság

- mondták.

A Carl Rogers Személyközpontú Általános Iskola honlapján is több állásajánlat várja az érdeklődőket: főállású matematika és angol szakos tanárt keresnek, valamint tanító végzettségű pedagógiai asszisztenst is felvennének. Kérdésünkre közölték, június óta próbálnak munkaerőt találni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fél éve keresnek tanítót a Tág Világ Iskolába is.

A legnagyobb gond a munkaerőhiány, és hogy a pályakezdő pedagógusok hiába lelkesek, nem szeretnének megállapodni, valahogy hiányzik az elhivatottság és a lojalitás, ha jobb ajánlatot kapnak, lépnek

 - mondta a Pénzcentrumnak Mózes Dóra, az iskola szakmai vezetője.

Pedig igyekszünk a hagyományos állami iskoláknál jobb körülményeket biztosítani, ez a fizetésen is látszik, a pedagógusi bértábla szerinti bérnél nagyjából 20-25 százalékkal fizetünk többet

 - jegyezte meg. Arra a kérdésre, mi történik, ha szeptemberig senki sem tölti be a tanítói állást, azt mondta, házon belüli átcsoportosítással oldják majd meg a dolgot, de alapvetően ő bizakodó, mert mostanában sok önéletrajz érkezik, így bízik benne, hogy hamarosan megtalálják az új munkatársat.

8 iskolánk van, gyakorlatilag folyamatosan keresünk 1-2 tanárt, de az újonnan induló 3 iskolába

 - a szeptemberi indulásra - a felvételi folyamatot márciusban kezdtük - mondta Vészi Gábor, a Budapest School egyik alapítója. A honlapon az álláshirdetésben kiemelik, a pedagógiai végzettség nem követelmény. Hogy mégis milyen tanárokat keresnek akkor?

Kreativitás, probléma megoldás, csapatmunka, jó kommunikáció

- sorolja a szükséges készségeket, amik elengedhetetlenek. Úgy fogalmazott, szerinte az alapvető probléma, hogy a társadalom nem becsüli meg eléggé a tanárokat, ezért kevesen választják ezt a pályát. Arra a kérdésre, mi lesz, ha nem találnak elég tanárt tanévkezdésig, Vészi Gábor azt mondta, ideiglenes megoldásaik vannak: részmunkaidőben, kezdő tanárokat viszonylag könnyen találnak azokon a környékeken, ahol most indulnak az iskolák (Budafok-Tétény, Római-part és Solymár).

Vidéken még kilátástalanabb a helyzet

A fővárosban a tankerületi központok könnyebben tudják kezelni a szakos tanárhiányt, mint vidéken. Hiszen itt kivitelezhető, hogy a központhoz tartozó egyik iskolából egy másikba vezényeljenek egy pedagógust. Vidéken is ez lehet a megoldás, csakhogy ott általában több település között kell ingáznia a tanárnak. Ez rengeteg időt jelent, sok helyen a tömegközlekedés sem jó, így az ingázó tanár kimerült, ideges, fásult lesz

- mondta a Pénzcentrumnak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a hiányzó tanárt olyan kollégája pótolja, aki nem tudja megtartani a szakórát, például matematikaórára a rajztanár megy be, mert neki van lyukas órája.

Ilyenkor viszont a tanár legfeljebb gyermekmegőrzést végezhet

- jegyezte meg Szabó Zsuzsa, aki arról is beszélt, a szakma elöregedik, az átlagéletkor ma inkább az 50-hez közelít, mint a 40-hez, miközben nincs utánpótlás. A pálya nem vonzó a fiatalok számára, kevés a fizetés, sok a munka.

Egy pályakezdő pedagógus jelenleg bruttó 200 ezer forintot keres havonta, miközben a garantált bérminimum összege 180 500 forint.

Vagyis egy diplomás pályakezdő nem sokkal keres többet, mint egy középfokú szakirányú végzettséggel rendelkező szakmunkás.

Hogy mi lenne a megoldás? Szabó Zsuzsa szerint fontos lenne, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött kollégákat egyszerűbben lehessen foglalkoztatni, hiszen most kérvényezniük kell a visszafoglalkoztatásukat. Ilyenkor viszont szünetel a nyugdíjuk folyósítása. Emellett az egyetemen, főiskolán tanuló és a diplomához szükséges, néhány hónapos gyakorlatot végző diákokat is lehetne foglalkoztatni.

Ha a mentortanár úgy látja, a diák megállja a helyét, akár egész évben, a gyakorlati időn túl is taníthatna, és ösztöndíjat, valamint akár a munkaóráinak megfelelő fizetést kaphatna a munkájáért

 - mondta Szabó Zsuzsa.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem