15 °C Budapest

A földet súrolja az éttermi dolgozók fizetése

2017. március 24. 16:03

A kisebb áfakulcs mellett csökkent, a nagyobb mellett nőtt a forgalom. A vendéglősök végül benyelték az áfakulcs csökkentést. A pincérek bére a földet súrolja, még mindig jócskán elmarad az átlagtól.

2017-től a vendéglátás áfája 27%-ról 18%-ra csökkent, kivéve a munkahelyi vendéglátás forgalmi adóját. Az alacsonyabb vendéglátóhelyi áfakulcsnak bonyolultra sikeredett a feltételrendszere (helyben kell készülnie az ételnek, alkoholmentes italnak, helyben kell fogyasztani, ráadásul szék és asztal is kell hozzá, tehát egy büfében állva bekapni a falnivalót, az már nem adózik kedvezményesen). Így mégis arra lehetett számítani, hogy a vendéglátás forgalmán azért lendíthet valamit az áfakulcs csökkentés, miközben a továbbra is nagyobb kulccsal adózó munkahelyi vendéglátás hátránya miatt olvadozni fog - írja közleményében a blokkk.com.

Fordult egyet a világ

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint azonban pont fordítva indult az év, mint ahogy azt várni lehetett.

A vendéglátásban két ágon fut az étel-, italfogyasztás. Az úgynevezett kereskedelmi vendéglátóhelyek adják a forgalom nagyobb részét, mintegy 85%-át, a kisebbik szelet pedig a munkahelyi vendéglátás, ami érthető is. A vendéglátóhelyek száma 50 ezer felett mozog, ebből mindössze hatezer a munkahelyi étkezőhelyek száma.

2017 januárjában a kereskedelmi vendéglátás forgalma a kisebb áfakulcs ellenére nem nőtt, ellenkezőleg, 2%-kal csökkent az előző év elejihez képest (értéke most 58 milliárd forint volt). A munkahelyi vendéglátás ezzel szemben megugrott, itt a bevételek 12%-kal nőttek januárban (túllépték a 10 milliárd forintot), pedig korábban, 2016-ban - nem is kis mértékben - visszaesett itt a forgalom.

Pedig a kereskedelmi szálláshelyek vendéglátós bevételei - melyek részei a vendéglátás teljes mérlegének - 7%-kal nőttek 2017 januárjában. (2016-ban a szálláshelyek vendéglátós bevétele 81 milliárd forint volt, ami ugyan csak 10%-ot közelítő arány a kereskedelmi vendéglátáson belül, de ez legalább nem húzta vissza a mérleget.)

Feltehetően a nagy hideg is elvette a kedvet a vendéglátózástól, hiszen kinek van kedve a jeges utakon csúszkálni, a SZÉP-kártya, a munkahelyeken még decemberben kiszórt Erzsébet utalvány pedig valószínűleg nagyobb arányban vándorolt a munkahelyi étkezdékbe (a munkahelyre a hidegben is be kellett menni).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De azért árat is emeltek a vendéglősök,

hiszen áraik az előző év elejihez képest 3,7%-kal nőttek 2017 elejére, és igaz, csak néhány tizeddel, de 2016 decemberéhez képest is feljebb nyomták az áraikat. Hasonló mértékben emelkedtek a munkahelyi étkeztetés ára is egyébként.

Végül is az eredmény az, hogy a vendéglátósok benyelték az áfacsökkentés hozadékát, hiába lett kisebb az adó, az árak még emelkedtek is. A puszta számszak szerint az áfa csökkentése 27%-ról 18%-ra 7%-os árcsökkenést jelenthet, ha más körülmények nem változnak. Hát változtak

A földet súrolják a fizetések

Hát igen, a munkaerőhiány azért nyomta felfelé az éttermi dolgozók bérét is 2016-ban év közben, hiszen a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete a januári 131 ezer forintról decemberre egy tízezressel megemelkedett, 141 ezer forint volt. Ez a nemzetgazdasági átlagnál jóval alacsonyabb szint, amire januárban rá kellett tenni egy lapáttal, így meg is emelkedett, 159 ezer forint lett belőle. A nemzetgazdasági átlag 2017 januárjában a fizikai dolgozók körében 194 ezer forint volt, tehát

a vendéglátás még mindig jócskán alulfizetett.

(A vendéglátós fizikai dolgozók bérében természetesen nem csak a pincérek, szakácsok vannak benne, hanem a mosogatók, takarítók is, tehát a mutatók az átlagot jelentik.)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm