2020. október 21. szerda Orsolya
HR Centrum

A tanárok fizetése is megérezheti a járványt: nem mindenhol jár teljes táppénz

  • Népszava
  • 2020. szeptember 22. kedd 10:15

Bár elvileg a teljes táppénzre lennének jogosultak azok a tanárok, akik a munkahelyükön kapták el a koronavírust, a szakszervezet szerint ez nem minden intézményben van így. Egyes iskolákban csak a fizetés 60 százalékának megfelelő táppénzt kapnak a fertőzött pedagógusok. A PSZ azt javasolja a karanténba került pedagógusoknak, hogy ha nincsenek rosszul, akkor tartsanak online órákat, mert akkor a teljes fizetésüket megkapják.

Bár Kásler Miklós a múlt héten erősítette meg, hogy azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták el a koronavírust, teljes táppénzre jogosultak, a gyakorlatban a tankerületek és az intézményvezetők jóindulatán múlik, hogy ezt valóban megkapják-e a tanárok - mondta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke

Totyik Tamás kifejtette: nincs egységes szabályozás, így egyes iskolákban valóban munkahelyi megbetegedésként kezelik a fertőzést, így az érintett pedagógusok megkapják az alapfizetésük 100 százalékát, máshol viszont nem ezt a besorolást alkalmazzák, és az érintettek csak a fizetésük 60 százalékát jelentő táppénzre jogosultak.

A Klebelsberg Központ arról tájékoztatta a szakszervezetet, hogy folyamatban van a jogi háttér kidolgozása, addig is az intézményvezetőknek kell nyilatkozniuk arról, munkahelyi megbetegedésnek minősítik-e a fertőzést. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy hivatalosan nehéz bizonyítani, valóban az iskolában fertőződött-e meg az érintett tanár, vagy valahol máshol.

A PSZ alelnöke felhívta a figyelmet, hogy ha egy tanár karanténba kerül, de az egészségi állapota megengedi, azonnal kezdeményezze az intézményvezetésnél az otthoni munkavégzés lehetőségét, mert ebben az esetben - ha a tananyagot a tantermen kívüli oktatás keretei között leadja - ugyanúgy megkapja a teljes fizetését a különböző pótlékokkal együtt, mintha az iskolában tanítana.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint rendszerszintű problémák vannak, erről egy nyílt levelet is írtak a döntéshozóknak: mint kifejtették, nincs rendszeres szűrés a pedagógusok között, így ki sem derülhet, ha valaki a munkahelyén fertőződött meg. Szerintük a tanárok és más iskolai dolgozók számára ingyenesen kellene, hogy biztosítsa a teszteket a munkáltató.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrdoktor
2020. 10. 19. 09:51
Munkavégzés a menstruáció ideje alatt

Vannak nők, akiknél a menstruáció olyan erős tünetekkel jelentkezik, hogy akadályozza a munkavégzésüket...

perfekt
2020. 10. 19. 06:43
Nem főállású kisadózói státusz

Hogy a kisadózót mikor kell nem főállásúnak tekinteni, azt a Kiva (2012. évi CXLVII.) törvény...

legacykft
2020. 10. 16. 19:19
7 tipp, hogyan őrizd meg a belső békéd

Emlékszel még arra, amikor értetlenül hallgattad a felnőtteket a rohanó - őrült? - világról...

coachco
2020. 10. 16. 16:57
Mikor stoppoltál utoljára?

Nem tudom, a mai fiataloknak milyen arányban lehet stoppos élményük, közülük kik azok, akik még...

hrbonbon
2020. 10. 08. 13:45
A vezető tudatossága – amikor te magad vagy a megoldás egy problémára, és amit ez elárul rólad

Miért lettél vezető? James Bond kényszerített? Nem gondolom! Egy interjún a Megbízó regionális...

vezetoi-coaching
2020. 10. 06. 14:30
Konstruktív paranoia, avagy konstruktív konspirációs attitűd...

Miért van bennünk jó mélyen bedrótozva a negatív előítéletesség? Hogy többszörösen fáj...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó