2020. július 9. csütörtök Lukrécia
HR Centrum

A luxusfizetés a nőknek is jár: ezekben a szakmákban keresik a legtöbbet


Habár a szakadék egyre nagyobb a férfiak és a nők fizetése között, akad azért néhány olyan terület, ahol a hölgyek is bőven az átlag felett keresnek. A Pénzcentrum összegyűjtötte a legjobban fizető női szakmákat, valamint cikküknből az is kiderül, hogy van-e olyan ágazat, ahol még a férfiaknál is többet kereshetnek a hölgyek.


Nemcsak Magyarországon, de az EU-ban is komoly probléma a nemek közötti bérszakadék. Míg az uniós tagországokban átlagosan 16,4 százalékkal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál, addig Magyarországon a különbség a 20 százalékot is meghaladja az Európai Bizottság friss kiadványa szerint. Ráadásul az Educatio statisztikái azt mutatják, hogy a fizetések közötti különbség egyre csak nő a nemek között; akad olyan szakma is, ahol már a nettó 60 ezer forintot is eléri.

Habár a nők a legtöbb szakmában jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak, akad azonban néhány olyan szakterület, ahol igen szép összegeket vihetnek haza. Ahogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataiból összeállított listából kiderül, ezek nem a tipikusan "női" szakmák közül kerültek ki:

a kokszgyártás és kőolajfeldolgozás területén dolgozó hölgyek nemcsak 541 ezres fizetést kapnak átlagosan, de még a szakmában elhelyezkedő férfiaknál is többet visznek haza közel 20 ezerrel forinttal.

Ez egyébként igen ritka, csak a bányászat és kőfejtés területén van 85 ezres, valamint a vízellátás és hulladékgazdálkodás területén 500 forintos különbség a nők javára.

Az NFSZ hivatalos statisztikái szerint tavaly ezekben az ágazatokban vihették haza a legtöbb pénzt a női dolgozók:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 07. 08. 16:55
A számlaadat-szolgáltatás 2020. július 1-jétől alkalmazandó szabályai, különös tekintettel a befogadói oldalról teljesítendő adatszolgáltatásra

Czinege Attila Ellenőrzési Szakfőigazgató Úr által tartott online Perfekt szakmai napon ígéretet...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk