2020. december 1. kedd Elza
HR Centrum

A gatyád is rámehet a nyelvtanulásra: így úszhatod meg olcsóbban


Egy friss felmérés szerint az Európai Unió országai közül Magyarország áll a legrosszabbul a kettő vagy több idegen nyelvet tanuló diákok arányát tekintve. Sokan vannak, akik a kötelező tanórák mellett nyelviskolában, vagy magántanárnál igyekeznek elsajátítani egy idegen nyelvet. A nyelvtanulás azonban nem olcsó mulatság, ezért a Pénzcentrum most megnézte, mennyi az annyi.


Egy friss felmérés szerint az Európai Unió országai közül Magyarország áll a legrosszabbul a kettő vagy több idegen nyelvet tanuló diákok arányát tekintve. Éppen ezért sokan vannak, akik a kötelező tanórákon túl nyelviskolában, vagy magántanárnál igyekeznek elsajátítani egy idegen nyelvet. De vajon mennyibe kerül átlagosan a nyelvtanulás?

Nem állunk túl jól nyelvtudás tekintetében

Itthon a munkahelyek körülbelül 50-60 százalékánál alapelvárás a nyelvtudás. Ehhez képest nem állunk túl jól, jelenleg a felsőoktatásba felvételizők közel felének nincs középfokú, B2-es nyelvvizsgája, miközben 2020-tól legalább középfokú érettségi vagy nyelvvizsga kell a jelentkezéshez. Hazánkban a 4. évfolyamtól kötelező egy idegen nyelv oktatása, a másodikat pedig csak a 9. évfolyamtól, ráadásul csak a gimnazistáknak írja elő a tanterv. Ezeket az adatokat figyelembe véve nem csoda, hogy az Európai Unió országai közül mi állunk a legrosszabbul a kettő vagy több idegen nyelvet tanuló diákok arányát tekintve.

Nem csak az iskolában lehet nyelvet tanulni

Sokan vannak, akik a kötelező tanórai nyelvoktatáson felül külön nyelviskolában, vagy magántanárnál igyekeznek elsajátítani egy idegen nyelvet. Manapság azonban számtalan lehetőség van ezen kívül is a nyelvtanulásra, rengeteg online nyelvtanfolyam, mobil applikáció, vagy akár külföldi lehetőség akad. A választás legfőképpen az egyéni igényektől, na meg persze pénztárcánktól függ.

Mennyi az annyi?

A nyelvtanulás legtöbbször nem olcsó mulatság, a tanfolyamoknak, és a magántanároknak is megvan az áruk. Ha talpraesettebbek vagyunk, vagy van már némi alapunk, akkor viszont magunktól is nekikezdhetünk a nyelvtanulásnak, ugyanis sok ingyenes lehetőség is akad.

Nyelviskola

A nyelviskolákban kiscsoportos oktatás folyik, jellemzően 3-10 fős csoportokban tanulnak a diákok. Körülbelül 3-4 ezer forintos óradíjjal kell számolni, átlagban a 100 órás nyelvtanfolyamok (legtöbbször szintenként) 35- 45 ezer forint körül mozognak. Mielőtt nyelviskolát választunk, érdemes szétnézni a különböző iskolák ajánlatai között, ugyanis szinte mindegyik rendszeresen kínál akciókat. Itt a végleges ár attól függ, hogy mennyi szintet szeretnénk teljesíteni.

Magántanár

Aki nem szeret csoportban tanulni, annak jó megoldás lehet a magántanár. Az interneten is sok magántanár hirdeti magát, sőt már erre specializálódott gyűjtőoldalak is léteznek. 45 percért átlagban 2000-2500 forintot kérnek el, az óradíjak viszont már 3000 ezer forinttól kezdődnek. Érdemes lehet felkeresni akár olyan - még egyetemista nyelvszakos hallgatókat is, - akik vállalnak nyelvoktatást, ugyanis a legtöbb esetben - mivel még egyetemisták - valamivel alacsonyabb díjat számolnak fel az órákért.

Külföldi nyelvtanfolyam

Nincs is annál jobb módszer a nyelvtanulásra, mint amikor élesben, külföldön próbálja ki magát az ember. Főleg, ha ehhez még utazás, új barátok, és egy idegen ország megismerésének lehetősége társul. Ez azonban már jóval borsosabb áron van, angol nyelvterületen minimum kéthetes tartózkodással például 500-900 ezer forint körül mozog, de ha esetleg egy egész félévet szeretnénk külföldön tartózkodni, akkor már milliós összegekben kell gondolkodnunk.

Online nyelvtanfolyam

Érdemes böngészni az interneten, ugyanis nagyon sok hasznos feladatot (szintfelmérőt, fejtörőket, játékokat, tanulási tippeket, szókincsfejlesztőket) lehet találni, ráadásul teljesen ingyen. Egyes oldalakon ingyenes hírlevélre is fel lehet iratkozni, így naponta kaphatunk gyakorló feladatokat, amivel fejleszthetjük a nyelvtudásunkat.

Nyelvkönyvek

Ha valaki teljesen egyedül vágna bele a nyelvtanulásba, akkor is szüksége van legalább nyelvkönyvekre, amiből tanulni tud. Bár a nyelvkönyvek sem olcsók, lényegesen kevesebb pénzbe kerülnek, mint a magántanár, vagy a nyelvtanfolyam. A szótárak körülbelül 2500 - 6000 forintba kerülnek, a nyelvtankönyvek átlagban 2500 - 5000 forintért kaphatóak, míg a szókincsfejlesztő könyvek megközelítőleg 2 ezer forinttól kezdődnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
perfekt
2020. 11. 30. 08:13
Összefoglalás az adótörvények változásairól

A Magyar Közlöny 2020. évi 261. számában – 2020. november 26-án – megjelent a „2020. évi...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

legacykft
2020. 11. 27. 08:52
Teremts kapcsolatot kíváncsisággal!

Az emberek közötti kapcsolatteremtés legkézenfekvőbb és legközvetlenebb módja a beszélgetés....

hrbonbon
2020. 11. 09. 18:58
365 üzleti történet közül az egyik a miénk

A napokban jelent meg a 365 üzleti történet című kiadvány, melyben Simonyi Judit ügyvezetőnk...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk