2020. május 28. csütörtök Emil, Csanád
HR Centrum

A digitális oktatásról vallott a budai elitgimnázium igazgatója: változatos a kép


"A helyzet változatos képet mutat" - összegezte véleményét a digitális oktatásra való átállásról a Pénzcentrumnak adott interjújában Székely György, a Veres Péter Gimnázium igazgatója. A szakember lapunknak elmondta, a kollégák terhelése nemhogy csökkent volna, hanem ellenkezőleg, sokkal-sokkal több időt igényel most az órák előkészítése. A diákokon és tanárokon kívül ráadásul a szülők terhelése is jócskán megnőtt.

Pénzcentrum: Kicsivel több mint egy hét utána hogyan megy most a digitális oktatás az iskolában?

Székely György: A helyzet változatos képet mutat. Azt kértük a kollégáktól, hogy ne akarjanak túl sok tananyagot "átadni", sok házi feladatot adni és ne túl sok csatornán közvetítsék mindezt. Kötelezően a Kréta rendszert használjuk, de emellett rengeteg kapcsolattartásra használják a kollégák a Zoom-ot, a Skype-ot, Messengert. Egységesen szeretnénk átállni a Google Classroomra (G Suite for Education), ennek március 26-án, este kaptuk meg az iskolai licensz változatát. Így most a betanulási fázis következik.

A kollégák nagyon motiváltak, innovatívak, sok ötletük van, próbálnak ebből a helyzetből valami hasznosat, jót kihozni (nem a hagyományos tartalmakat átvinni más platformra).

Mi az, ami nagyon jól működik és mi az, ami nem?

Példaértékű a kollégák hozzáállása a kialakult helyzethez és a diákok együttműködési hajlandósága. A közeljövőben fontos feladatunk lesz annak felmérése, hogy mit bír a gyerek, melyik tantárgyra mennyit kell tanulnia (de azért vannak visszajelzések szülőktől, diákoktól is).

Mely tantárgyak esetében működik flottul a rendszer, melyek esetében nem?

Ez nem tantárgyfüggő. A tanárok többsége kreatív, megoldják ezt a feladatot is úgy, hogy "nem lőnek túl a célon". A rendszer természetesen jobban működik, ha a tanár magabiztosan kezeli az IKT-eszközöket, a csoport kisebb létszámú és a diákok életkora magasabb (kevésbé vannak rászorulva szülői segítségre).

Mik a legnagyobb kihívásai a digitális oktatásnak?

A diákok számára talán a legnagyobb kihívás a megfelelő napirend kialakítása (sokszor éjjel érkeznek tőlük a házi feladatok). A tanárok számára pedig a rengeteg lehetőség közül a megfelelő oktatási platform kiválasztása. Sok bába közt elvész a gyermek, rengeteg ajánlat, lehetőség van, de ami csak 1-2 hónapra ingyenes, arra kár építeni, hosszú távon nem fogjuk használni.

Hatalmas kihívás a diákmunka ellenőrzése, értékelése, valamint a diákok motivációjának fenntartása.

Minden diák hozzá tud jutni a tananyagokhoz? Megfelelő az eszközellátottság?

Úgy látjuk, hogy megfelelő. A tanulóknak volt (van) lehetősége arra, hogy az iskolából tableteket kölcsönözzenek. Nem volt nagy tolongás. Amelyik kollégának szüksége volt rá, vihetett haza iskolai laptopot, tabletet.

A tapasztalatok alapján hogyan élik meg az átállást a diákok, illetve a tanárok? Kinek nehezebb?

Ezt a kérdést kiegészítenénk a szülők terhelésével. Főleg fiatalabb (ötödikes-hatodikos) diákok esetében az ő terhelésük is számottevően megnövekedett. Nagyon fárasztó mindenkinek (szülőnek, diáknak, tanárnak egyaránt) az állandó, koncentrált jelenlét.

Hangsúlyozzuk, hogy a kollégák terhelése nemhogy csökkent volna, hanem ellenkezőleg, sokkal-sokkal több időt igényel az órák előkészítése, a tanulói munkák értékelése, a különböző platformok/szoftverek megtanulása.
(Címlapkép: Berecz Valter)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
coachco
2020. 05. 28. 09:05
Hogy vigyük magunkkal tovább megszerzett tudásainkat?

Ez a néhány hét mindannyiunknak beégett az emlékezetébe, erős hatással volt ránk. És még tart...

vezetoi-coaching
2020. 05. 27. 17:36
Aki önmagával elégedetlen...

Egy érdekes megfejtési “kulcsra” találtam bizonyos emberekhez: ”...Aki önmagával elégedetlen...

perfekt
2020. 05. 27. 09:14
Pénzmosási törvény módosulása - III. rész

Ebben a részben a pénzmosási törvény alapján elkészítendő belső szabályzattal, a szabályzathoz...

hrbonbon
2020. 05. 26. 11:46
HOGYAN VÁLHATOK JÓ RECRUITERRÉ?

Nem is olyan régen még arról volt szó, hogy dúl a háború a tehetséges, kivételes képességű...

jobangel
2020. 05. 26. 07:26
A Nők Lapja botrány karrierszempontból (is): Mikor kell kirúgni valakit?

Hangos a net a Nők Lapja botrányától. Röviden összefoglalva, egyik rovatukban lelki támogatást...

hrdoktor
2020. 05. 26. 06:31
Egyes ételek függőséget okozhatnak

Bár vannak, akik úgy gondolják, ez csak a fogyásra képtelenek kifogása, úgy tűnik, hogy valóban...

ajovomunkahelye
2020. 05. 25. 14:57
A jövő irodájáról ötleteltek az IT/Telekommunikációs vállalatok vezetői

Milyen lesz a jövő irodája? Hogyan lehet az átmenetet jól kezelni a teljes home-office és az irodába...

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk