2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma
HR Centrum

9 mondat, amit sose mondj a kollégáidnak céges bulin


A céges karácsonyi bulik időszakának kellős közepén vagyunk, ezért most nagyon aktuális arról beszélni, mit ne mondjunk soha a kollégáknak az ilyen összejöveteleken. Ezek után már csak arra kell vigyázni, az este folyamán annyi pezsgő fogyjon, hogy emlékezz is ezekre az intelmekre.

Ha kevered a piát, az év végi hajtásból fakadó stresszt és a főnököd jelenlétét, annak tuti botrány a vége. A céges bulik a kínos helyzetek aknamezője. Így aztán nem könnyű megtalálni azt az egyensúlyt, hogy el tudd engedni magad, és jól szórakozz a bulin anélkül, hogy komplett idiótát csinálnál magadból, vagy veszélyeztetnéd az állásodat.

"Egy olyan környezetben, mint a céges buli az ember úgy érzi, hogy több mindenről beszélgethet a kollégákkal, mint egyébként, például fizetésről, munkahelyi konfliktusokról, vagy más bizalmas témáról. Az efféle beszélgetéseket jobb nem a céges bulin megejteni. Érdemes könnyedebb témákkal építeni a munkahelyi kapcsolatokat" - mondta a Business Insidernek Bram Lowsky, a Right Management elnöke.

HR-szakértők és karrier tanácsadók 9 dolgot emelt ki, amelyek soha, semmikor, semmilyen körülmények között ne hagyják el a szádat céges rendezvényeken.

1. "Bemutatnád a fiadat/lányodat?"

"Ne bonyolódj semmibe a munkatársaid rokonaival. Nagyon kínos, és rossz vége lehet. Sőt, a viccekkel és a nyers megjegyzésekkel is legyél óvatos. Ha rástartolsz valamelyikük gyerekére, másnap nagyon kellemetlenül érzed majd magad a munkahelyen" - mondta Rebecca Henderson a Randstad cégcsoport elnöke.

2. "Sosem vettem még észre, hogy ilyen jó tested van!"

Természetesen kedvesen bókolhatsz a kollégáknak, de csak olyat mondj, ami nem hozza őket kellemetlen helyzetbe. Máskülönben a következő céges rendezvényen a te viselkedésed lesz a beszélgetések célkeresztjében. De kisebb létszámú cégnél már másnap a konyhában rólad lesz szó. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy bármilyen jó is a munkahelyi légkör, alapvetően akkor is egy munkahelyről van szó. 

3. "Hazavigyelek?"

Nem jó ötlet. Sem akkor, ha neked ajánlja fel valaki, sem akkor, ha te ajánlod fel valakinek. Az ilyen összejöveteleken szinte kivétel nélkül lecsúszik néhány pohár alkohol. Sokkal jobb megoldás a taxi, a sofőr szolgálat, vagy a tömegközlekedés. Ne kockáztasd se a jogsidat, se az életedet.

4. "Én most nagyon berúgtam."

Alkohol. Fontos részhez érkeztünk. Egy-két pohárral belefér, de tudd, hol a határ. Nem kell a dráma, sem egy rémes karaoke, vagy egy könnyes lelkizés. Annyit igyál, hogy képben legyél. Ha picit fejedbe szállt a pezsgő, attól még nem kell ezt mindenkinek a tudtára adnod. Ennek egy vidám eseménynek kell lennie, ahol jól érezheted magad a kollégáiddal az irodán kívül is. 

Ha persze azzal a céllal vágsz neki a rendezvénynek, hogy csúnya lerészegedést produkálj és jó kis pletyka-alapot adj a kollégáknak, akkor hajrá, meg se állj a padlóig. Szerencsére a filmipar is adott jó pár ötletet már, hogyan lehet nagy sztori a céges buli. Ha hasonló babérokra törsz, ezekből nyugodtan meríthetsz ötletet.

5. "Hallottad, hogy..."

Ne pletykálkodj céges bulin. Amúgy sem a legszimpatikusabb dolog a pletykálás, egy ilyen összejövetel pedig pláne nem a megfelelő hely és idő a kibeszélésre.

6. "Utálom a főnökömet!/Felmondok!"

Sem a hely, sem az idő nem megfelelő ahhoz, hogy ilyet mondj. És ne is panaszkodj, mert senki sem kíváncsi rá, és elég amatőr dolog. Hogy ezek a mondatok visszajutnának-e a főnöködhöz? Mérget vehetsz rá! És szinte biztos, hogy lennének következményei is.

7. "Kaptál bónuszt?"

Ne beszélj pénzről. Semmit. Egyáltalán. A bónusz pedig különösen érzékeny terület lehet, mert valószínűleg nem, vagy nem azonos mértékben kap mindenki. Szép kis sértődés és vita kerekedhet belőle.

8. "És mit gondolsz X politikusról, Y döntésről?"

Ne politizálj! Érzékeny téma, heves vitát indíthat, és biztos, hogy kellemetlen lesz a vége.

9. "Mi újság a részlegeden?"

Jó beszédindítónak tűnhet, ha a kollégád munkája felől érdeklődsz, de nem az. Legalább is egy olyan céges bulin nem, ahol az a cél, hogy mindenki kikapcsolja a "munkaüzemmódot", és valóban, magánemberként is megismerhessék egymást a munkatársak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

perfekt
2020. 07. 10. 08:42
MILYEN OKJ SZÁMÍT A FELVÉTELIN? – VÁLASSZON A KÉPZÉSI KÍNÁLATUNKBÓL!

A ponthatárok kihirdetése után nem minden jelentkező feltétlenül boldog. Ha idén nem jött össze...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk