2020. augusztus 14. péntek Marcell
HR Centrum

8 hosszúhétvége jövőre! Ezeken a napokon nem dolgozunk


A napokban a Magyar Közlönyben megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete a 2012-es munkaszüneti napok körüli munkarendről. Jövőre öt pihenőnappal nyújtják meg az ünnepi hétvégéket - igaz, ezeket előbb-utóbb le is kell dolgozni. A nagy nyertesek a szállodák lehetnek.

Pénzcentrum vélemény
A magyar sajtóban az elmúlt órákban hibás szám terjedt el, a legtöbben ugyanis a 2012-ben hétfői napra eső augusztus 20-át nem számolják a hosszúhétvégék közé, pedig -mint azt az alábbiakban a Pénzcentrum.hu bizonyítja- az államalapítás ünnepével együtt összesen nyolc (!) hosszúhétvége lesz jövőre. Ráadásul nem hét, nem nyolc, hanem csak öt szombati napot kell előtte-utána ledolgoznunk.


Öt, a munkaszüneti napok előtt-után adott pihenőnappal számol jövőre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete, amely a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben, és még ezen a héten hatályba lép. Az idei, hétköznapra eső ünnepnapokban szűkölködő esztendő után igazi felüdülés, hogy 2012-ben csak egy olyan ünnep (január 1.) lesz, amelyik hétvégére esik majd. Így pihenéssel tölthetünk nyolc hosszúhétvégét is: húsvét- és pünkösdhétfő mellett március 15-ét, május 1-jét, augusztus 20-át, október 23-át, november 1-jét és a -hétköznapra eső, de a hétvégével együtt öt napos- karácsonyt is.


Tehát jövőre négy négynapos hosszúhétvége (március 15, május 1, október 23, november 1.) és egy ötnapos (karácsony) is lesz, méghozzá úgy, hogy az ünnepnapok keddre vagy csütörtökre esnek, a közéjük ékelődő hétfőt vagy pénteket pedig pihenőnapként megnyerjük - igaz, ezt előbb-utóbb le kell dolgoznunk. (A karácsony kissé kilóg a sorból, mivel ott a hétfői napra eső december 24-ét kapjuk meg pihenőnapnak.)

 

Természetesen 2012-ben is ünnepnapnak számít a húsvét és a pünkösd is, előbbi április 8-9-ére, utóbbi május 27-28-ára esik. A hivatalos megfogalmazás szerint ugyanakkor a rendelet hatálya ezúttal sem terjed ki a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatónál, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.

A belföldi turizmus lehet az igazi nyertes?

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a magyar családok előszeretettel használják utazásra, pihenésre az ajándékba kapott szabadnapokat - ez várható 2012-ben is. Ilyenkor rendszerint megtelnek a szállodák ( az utazni vágyók előszeretettel használják a wellness-hotelek szolgáltatásait), a szállásadók sokszor speciális csomag-ajánlatokkal is készülnek. Idén például előfordult, hogy két éjszaka áráért hármat adtak, meglepetésként borvacsora, kedvezményes fürdőbelépő, extra masszázs várta a vendégeket, de több szállodában ételkülönlegességekkel, az ünnephez kapcsolódó családi programokkal készültek.

Jövőre több alkalom is lesz arra, hogy a népesebb rokonság, baráti társaságok együtt utazzanak el a hosszúhétvégékre, ezért biztosra vehető, hogy az apartmanok, vendégházak, falusi szálláshelyek is profitálnak majd a pihenőnapokból. Az sem mellékes szempont, hogy felértékelődik az utazás, mint karácsonyi ajándék szerepe, hiszen a megajándékozottak (például szülők, nagyszülők) szinte biztosan ráérnek majd például a március közepén esedékes ünnepi hétvégén.

Szeretünk utazni, ha hosszú a hétvége

Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszúhétvégék a belföldi turizmusban fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus Zrt. egy korábbi felmérése szerint a megkérdezettek 35,9 százaléka legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, 30 százalékuk húsvétkor, 23,6 százalékuk pünkösdkor utazik. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége (20 százalék) és a szilveszteri időszak (20 százalék) is.

A nyári időszakon kívül tett utazások során a legtöbben a városlátogatás, a gyógy- és wellness-fürdők, valamint a kulturális látnivalók, műemlékek iránt érdeklődnek. Emellett a várak és kastélyok, nemzeti parkok és a természetjárás, valamint a fesztiválok és a világörökségi helyszínek látogatása is a kedveltebb tevékenységek közé tartoznak.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.