11 °C Budapest

700 ezres álomfizetés ütheti a markod: végzettség sem kell hozzá

2018. január 12. 11:15

Miközben Magyarországon óriási problémát jelent a víz-, gáz- és villanyszerelők hiánya, addig külföldön is nagyon keresettek a magyar szakmunkások. Mindössze egy erős alap német nyelvtudásra, B típusú jogosítványra és némi külföldi munkatapasztalatra van szükség, cserébe viszont a havi 700 ezres fizetés sem álom. 

A munkaerőhiányt már szinte az ország minden lakosa saját bőrén is tapasztalja. Van, aki azért, mert esetleg hetekig kell fagyoskodnia, ha elromlik a kazán, ugyanis biztos nem talál olyan szakembert, aki belátható időn belül meg tudná javítani a készüléket. Mások pedig épp azzal küzdenek, hogy nem győzik a munkát, és gyakorlatilag nem marad idejük a családra.

Ha valaki lakásfelújítást tervez idén, már most aggódhat, ugyanis jó eséllyel a víz- és gázszerelők közül egyre többen vannak, akik már januárban betáblázták magukat egész évre. Vállalati szinten is igen aggasztó a helyzet: komplett beruházások csúszhatnak, vagy maradhatnak el, mert egyszerűen nincs ember, aki elvégezze a feladatokat.

Az egyik legnagyobb online állásportálon január 12-én 79 víz-gáz-fűtésszerelő állást találni, de ezek között is több van, amelyben külföldre keresnek munkaerőt. Miközben a magyarországi álláshirdetéseknél szinte sehol sincs feltüntetve a bér, addig a külföldi ajánlatoknál szinte kivétel nélkül megtaláljuk a havi bér összegét.

Nem álom a 600 ezres fizetés

Magyarországon egy 18 éve működő cég keres munkatársat, elvárás a szakirányú végzettség, a pontosság, megbízhatóság, az utazási hajlandóság. Versenyképes fizetést ígérnek, a kereseti lehetőség a hirdetés szerint 300 ezer forint. Az állásajánlat alatt kettővel egy újabb hirdetést találhatunk: Ausztriába keresnek szakembereket, feltétel a német nyelvtudás, az autó és a jogosítvány, a havi fizetési keret pedig 650 ezer forint.

Németországban még ennél is többet lehet keresni, találtunk olyan álláshirdetést, amelyben bruttó 2250 eurót, vagyis 694 ezer forintnak megfelelő összegű havibért kínálnak, plusz ehhez jön hozzá az óránkénti nettó 6 eurós kiküldetési hozzájárulás, sőt, 2000 eurós, úgynevezett "hűség bónuszt" is ígérnek. Az állás elnyeréséhez befejezett víz-, gáz-, fűtésszerelői végzettségre, vagy releváns szakmai tapasztalatra van szükség, és elengedhetetlen a német nyelvtudás, különösen a szaknyelvre. Azt írják, ennek meglétét telefonos interjú alkalmával ellenőrzik is.

Egy másik cég nettó 2000-2500 eurós fizetést ígér napi 8 órás munkavégzésre, havi 21 napra Németországban. Megjegyzik, túlórára is van lehetőség: van ugyanis 25 százalékos túlóra, 50 százalékos hétvégi pótlék és 100 százalékos bérpótlék, ha valakinek ünnepnapokon kellene dolgoznia. A német bejelentett szerződéses munkaviszony, nyugdíj- és betegbiztosítás mellett még 500 eurós belépési prémiumot is kap az új munkavállaló.

Másutt nettó 1500 eurós kezdő fizetéssel csábítják a munkaerőt, ráadásul a szállás miatt sem kell aggódnia a leendő munkavállalónak: a cég ugyanis egy panzióban biztosít számára lakhatást. A német nyelvtudás itt is elengedhetetlen, ahogy a szakmai végzettség és legalább két év hasonló területen szerzett tapasztalat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Német nyelvtudás nélkül nem érdemes útnak indulni

December elején írtunk arról, hogy a magyar villanyszerelők is nagyon keresettek külföldön. Akkor az egyik német munkaerő kölcsönző cég munkatársa arról beszélt a Pénzcentrumnak, hogy minimum társalgási szintű nyelvtudásra van szükség ahhoz, hogy valaki kint el tudjon helyezkedni. A B típusú jogosítvány is feltétel sok helyen, és a saját autó is, ez ugyanis elengedhetetlen a munkába járáshoz - jegyezte meg. Némi rugalmasság is kell, ugyanis a német vállalatok projekt alapon keresnek embert, ez pedig azt jelenti, van, hogy valaki például 3, van, hogy 10 hónapig, de lehet, hogy 2 évig dolgozik egy vállaltnál, és a következő munka miatt lehet, hogy költöznie is kell.

A releváns szakmai tapasztalat szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki külföldön kapjon munkát, a szakirányú végzettség azonban nem mindig feltétel. A cég, amivel mi beszéltünk, azt mondta, ha valakinek több éves szakmai tapasztalata van, valóban ért ahhoz, amit csinál, és jól beszél németül, a végzettség hiánya nagy valószínűséggel sok helyen nem fog gondot okozni, el fog majd tudni helyezkedni az illető.

Magyarországon még mindig problémás a szakképzés

Azzal, hogy miért van ekkora szakemberhiány, már többször foglalkoztunk. Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, MGYOSZ Oktatási Munkacsoportjának elnöke, a Gablini Csoport vezérigazgatója még az ősszel úgy fogalmazott, fontos lenne a szakképzés átalakítása, mert most van olyan gázszerelő képzés, ahol a fiatalok 30 éves kazánokon tanulnak, és gyakran úgy kerülnek ki az iskolából, hogy még nem is láttak új kazánt. Véleménye szerint a szakoktatók helyzetét is meg kellene oldani, mert annyira nincs utánpótlás, hogy nyugdíjból hívnak vissza oktatókat, de az ő tudásuk gyakran elavult. Ezen a ponton látja a munkaadók bevonásának fontosságát, hogy szakembereket biztosítsanak az oktatás számára.

Wimmer István, a MGYOSZ főtitkára a megfelelő szakoktatók hiánya mellett kiemelte azt is, hogy gondot jelent az is, hogy gyakran nincs meg a szükséges infrastruktúra sem az iskolákban, azok a gépek, berendezések és informatikai háttér, amellyel megfelelő tudást lehetne átadni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem