60 ezer forinttal kaphatnak többet tavasztól a dolgozók: a szakszervezet felvette a kesztyűt

Magyar Nemzet2020. január 23. 09:40

Kétéves, évi tíz százalékot meghaladó mértékű bérfejlesztésre tett javaslatot tegnap a győri Audinál működő szakszervezet. Mind a képviselet, mind a munkáltató elkerülné a tavalyi, globálisan is érezhető, közel egyhetes munkabeszüntetést, ezért a jövő héten induló egyeztetéseket alaposan előkészítették a felek. A szakszervezet idén foglalkoztatási garanciát is szeretne az ágazat bizonytalanabb helyzete miatt.

Átadta tegnap bérköveteléseit a győri Audi Hungaria Zrt.-nél működő Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ), a konkrétumokról jövő héten kezdődhetnek az egyeztetések - olvasható a szakszervezeti tájékoztatóban. A tavaly jelentős munkavállalói nyomásgyakorlással kikényszerített, idei évre vonatkozó megállapodás március 31-én jár le, addig hetente kétszer egyeztet a szakszervezet a munkáltatóval - írja a Magyar Nemzet.

A szakszervezet kétéves megállapodást tart megalapozottnak a szakértők bevonásával elkészített bérrendezési javaslatában, amelyet tegnap hozott nyilvánosságra. Az alapbér emelését - hasonlóan a tavalyi alkuhoz - nemcsak százalékos arányban, de az alacsonyabb keresetű dolgozók érdekében garantált, fix összegű követeléssel is kiegészítette a szakszervezet. Eszerint idén áprilistól átlagosan 12 százalékkal, de legalább 60 ezer forinttal, míg 2021 áprilisától átlagosan 11 százalékkal, de legalább 65 ezer forinttal tartják indokoltnak a munkavállalók alapbérének felzárkóztatását.

Címkék:
béremelés, gyár, audi, munka, szakszervezet, győr,