2021. január 26. kedd Vanda, Paula
HR Centrum

6 fusi meló, amivel nagyot kaszálhatsz még a fix állásod mellett is


Másodállát vállalni elköteleződést, és rengeteg időt jelent, ráadásul nagyon kevés a részmunkaidős állás. De szerencsére más módon is hozzá lehet jutni egy kis plusz pénzhez. Összegyűjtöttük, hogyan.

Egy kis plusz kereset mindenkinek jól jön, mellékállást viszont nehéz találni a magyar munkaerőpiacon. Míg külföldön nagy hagyománya van a részmunkaidős foglalkoztatásnak, itthon még nagyon gyerekcipőben jár, és csak elvétve akad egy-kettő. De nincs is szükség feltétlenül "igazi állásra" ahhoz, hogy egy kicsit kiegészítsd a fizetésedet. Összegyűjtöttünk néhány olyan tevékenységet, amit érdemes megfontolnod.

Néha sokkal bonyolultabbnak tűnik megtalálni a plusz pénz forrását, mint amilyen valójában. Általában nem kell feltalálni a spanyolviaszt, elég, ha tisztázod magadban, mihez értesz, és mennyi időt tudsz plusz munkára fordítani.

Először csak a szívességbank gyarapszik

Ez már nem az a világ, ahol minden háztartásban akad egy ezermester férfi, és egy kötényes háziasszony. Ráadásul mindenki felgyorsult tempóban él, és gyakran inkább fizetnek az emberek, csak ne az ő szabadidejüket rabolja egy-egy tevékenység. Ezeket többségében először köszönömmel jutalmazzák, később, ha valaki már többször kér segítséget, akkor pénzzel is honorálja.

Például, ha van otthon varrógéped, és elég ügyesen is bánsz vele, akkor ruhajavítást, igazítást is vállalhatsz. Ha a szomszéd asszonynak túl hosszú lett az új függönye, le kell vágni az alját, és új szegélyt varrni, az géppel nagyjából 15 perces munka.

Egy polc felfúrása, vagy egy Ikeás bútor összerakása is nagyon sok embernek komoly nehézséget jelent. Egy csaptelep cseréjéről meg ne is beszéljünk. Vannak persze olyan munkák, amikhez jobb igazi szakembert hívni, de bőven akadnak a ház körül olyan apróbb munkák is, amelyeket egy jó ezermester-vénával megáldott ember könnyen megcsinál. Ezeket többnyire első néhány alkalommal köszönömért megcsinálja az ember, de később már a szívességet kérő számára lehet kellemetlen, ha nem honorálja a segítséget.

Háziasszonyok gyöngye

Egyre népszerűbb, hogy takarítást, vasalást vállalnak nők a szabadidejükben. Ez főként nagyobb városokban működik. Több olyan honlap is létezik, amely ezeket a munkalehetőségeket tömöríti, és viszonylag egyszerű velük boldogulni.

A bébiszitterkedés is jó lehetőség, de többségében inkább azokra bízzák rá a szülők a gyermekeiket szívesen, akiket szegről-végről ismernek. Ha viszont híre megy, hogy vagy egy ilyen "segítség", akire rá lehet bízni a gyermeket, az sok megkeresést eredményezhet. De ide sorolhatjuk még azt is, hogy valaki például idős embereknek bevásárol, vagy lenyírja a füvet a szomszédoknak.

Ezek legegyszerűbben kisebb közösségekben működnek jól, ahol az emberek ismerik egymást, és könnyen eljut hozzá, hogy a szomszéd munkatársának a nagybátyja igazi ezermester, vagy a gyerek osztálytársának a keresztanyja élt Angliában, és a Julcsika is azóta ötös angolból, amióta ő segít neki tanulni. Legyen szó matekról, nyelvről, zenéről, ha bármelyikben jó vagy, tanítással lehet pénzt keresni.

De azok se mondjanak le ezekről a lehetőségekről, akik nem rendelkeznek ilyen közösséggel, vagy szerteágazó ismeretséggel. Ma már léteznek olyan honlapok, amelyek kimondottan ezeket a munkákat gyűjtik össze, az egyik például a tinavat.com.

Nézz szét magad körül

Ha szeretnél egy kis plusz pénzt, nem csak munkával juthatsz hozzá. Az egyik legegyszerűbb, hogy szétnézel a lakásban, mi az, ami csak foglalja a helyet, és valójában nincs is rá szükséged. Ezektől nyugodtan szabadulj meg. Apróhirdetést már ingyen is feladhatsz több internetes oldalon, így akár bútoroktól, berendezési tárgyaktól is gyorsan megszabadulhatsz.

Így tavasszal a ruhásszekrényt is érdemes áttúrni, és azokat a darabokat, amiket évek óta nem vettél fel, selejtezd ki. A jó állapotúakat eladhatod, vagy vidd el a barátnőknek, kollégáknak, hátha valaki beleszeret. Amiket viszont nem szívesen adnál tovább, mert nincs jó állapotban, azokat tedd táskába, és már több olyan lehetőség is van, ahol a ruha állapotától függetlenül fizetnek érte. Például a H&M egy táska ruháért 500 forintos kupont ad, amit később levásárolhatsz.

Jó hasznot hoznak a gyümölcsfák

Aki valaha életében szedett már gyümölcsöt fáról, az tudja, hogy elég "melós" tevékenység, van vele munka. De megéri, a cseresznyének, meggynek, baracknak, körtének mindig jó ára van, és az idénygyümölcsöket mindenki szívesen fogyasztja. Főleg, ha kicsit olcsóbban juthat hozzá, mint a piacon, vagy tudja, hogy vegyszermentes és éretten szedték le. Ha van kerted, néhány gyümölcsfát mindenképp érdemes ültetned, egyrészt sokat spórolhatsz, ha a kertben terem a gyümölcs, a felesleget pedig eladhatod ismerősöknek például.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked