6 °C Budapest

5 tipp, hogy mindig naprakész legyen a tudásod

2016. október 23. 15:03

Életünk kétharmadában dolgozunk, ez akár négy évtizedet is jelenthet a munka világában. Az új kihívások keresése, és a néhány évenkénti munkahelyváltás természetes folyamattá vált. A sikeres előrelépéshez fontos, hogy elsajátítsuk az élethosszig tartó tanulás szemléletét és tartani tudjuk a lépést a munkaerő-piaci elvárásokkal. Ebben segít néhány tippel az oktatási szakértő.

Ha visszaugranánk az időben 40 évvel ezelőttre, és megpróbálnánk állást keresni, egészen más pozíciókkal találkoznánk a hirdetési újságban, mint amelyeket ma az álláskereső portálokon találunk. A technika fejlődésével egyes szakmák eltűnnek, mások átalakulnak és újak is születnek. 40 év hosszú idő a munka világában, ha arra gondolunk, hogy két évtizeddel ezelőtt a magyar háztartások többsége még offline életet élt, míg manapság a számítógépes ismeretek alapelvárásnak számítanak. Kiss János Tamás, a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint ma már nem érdemes abbahagyni a tanulást akkor, amikor elhagyjuk az iskolapadot. A tanulás fogalma átalakult, jelentős részben átkerült a felnőttkorra, a világ gyors változásának köszönhetően ugyanis néhány év is elég ahhoz, hogy ismereteink elavulttá váljanak, szaktudásunk pedig elveszítse versenyképességét.

Nemcsak a pozíciók és a munkavégzés menete változott meg azonban, hanem a munkához való hozzáállásunk is. Ma már nem jellemző, hogy a munkavállalók életük első munkahelyéről menjenek nyugdíjba, az Y generáció tagjai számára kiemelten fontossá vált a szakmai előmenetel, és nem ritka, hogy 2-3 év után fontolóra veszik a munkahelyváltást is. Az új kihívások elérésének alapfeltétele a folyamatos fejlődés, a versenyképesség kulcsa pedig az élethosszig tartó tanulás. Kiss János Tamás, a Perfekt szakértője szerint tudásunk állandó fejlesztése érdekében érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

1. Légy mindig tisztában a szakmai trendekkel, újdonságokkal! 

Ne maradj le a legfrissebb módszerekről, mindig legyél naprakész és nyitott az újításokkal kapcsolatban! Bármilyen szakterületen is dolgozol, érdemes figyelni a szektort érintő újításokat, hogy azonnal tudj reagálni a változásokra, legyen szó a munkamódszerek korszerűsítéséről, vagy akár egy adózást, adminisztrációt érintő jogszabály megváltozásáról. 

2. Mérd fel, hogy mire van szükséged céljaid eléréséhez!

Tűzz ki célokat, és határozd meg, hogy mire van szükséged a vágyott pozíció, munkahely, siker megszerzéséhez! Ha kész a terv, akkor már célirányosan dolgozhatsz a megvalósításon. Készíts ütemtervet, hogy mit, és mennyi idő alatt szeretnél elérni, és ehhez milyen kompetenciáidat kell fejlesztened. Például milyen képzést, nyelvi szintet szeretnél teljesíteni, és mennyi időt adsz magadnak a fejlődésre.

3. Állj több lábon! 

Nem árt több lábon állni, ezért ne csak egy területre koncentráltan fejleszd a tudásodat. Több terület együttes ismerete komplex rálátást adhat bizonyos problémákra, és ha úgy döntesz, hogy szeretnél kiszállni a mókuskerékből, könnyebben tudsz nyitni olyan szakmák felé, amelyekről már rendelkezel ismeretekkel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Tanulj a mindennapok tapasztalataiból is! 

A "lifewide learning" a tanulás horizontális dimenziója, amely az élet minden területére kiterjedő tanulást, a különböző kontextusokat, helyeket és helyzeteket jelenti, amikor informális keretek között, a mindennapokban szerzünk tudást. Törekedj rá, hogy tanulj tapasztalati úton is, majd alkalmazd új ismereteidet munkád során!

5. Vegyél részt felnőttképzéseken! 

A "lifelong learning" a tanulás vertikális dimenziója, mely magában foglalja a formális képzési formák összességét, például a felnőttképzést. A néhány hónapos OKJ-s képzések során gyakorlatorientált tudásra tehetsz szert, amelyet munka mellett, rugalmas időbeosztásban is végezhetsz. Akár saját szakmádon belül képzed magad tovább, akár új szakmát tanulsz meg, a továbbfejlesztett, esetleg újonnan szerzett kompetenciáid a segítségedre lesznek, hogy elérd a kitűzött célt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem