2020. július 13. hétfő Jenő
HR Centrum

5 kínos kérdés az állásinterjún, amire jobb, ha felkészülsz


Egy állásinterjúra mindig készülni kell. Akad azonban néhány kellemetlen kérdés, amire kevesen számítanak ilyenkor. Mutatjuk a legkínosabb állásinterjú kérdéseket, és azt is, hogy mit érdemes válaszolni rájuk.


Van néhány alapkérdés, ami szinte minden állásinterjún elhangzik. Könnyen előfordulhat azonban, hogy legközelebb egy kínos kérdést is kapunk az interjún, ha pedig nem vagyunk rá felkészülve, akkor nehéz lesz rá a "megfelelő" választ adnunk. Ezért ezekre a kellemetlen kérdésekre készülj fel egy állásinterjú előtt.

Előfordult már, hogy valahonnan kirúgtak?

Ha az önéletrajzunkból hiányzik pár év, vagy egy-egy rövidebb időszak, akkor elég nagy a valószínűsége annak, hogy felteszik nekünk ezt a kérdést. Az interjúztatók ilyenkor arra kíváncsiak, hogy hogyan kezeljük a nehezebb szituációkat, és mennyire vagyunk őszinték. A jó recept ilyenkor az, ha őszintén, röviden, és lényegre törően válaszolunk. Ha már előfordult, hogy kirúgtak egy munkahelyről, akkor mindenképpen mondjuk el azt is, hogy mit tanulunk az esetből és semmiképpen ne kezdjünk el szidni a korábbi munkáltatónkat, mert az nem vetne ránk jó fényt.

Miért szeretnéd otthagyni a jelenlegi munkahelyed?

Valószínűleg több száz oka lehet annak, amiért éppen munkahelyet szeretnék váltani, de nem szabad elkezdeni ezeket felsorolni. De az sem jó megoldás, ha egyáltalán nem válaszolunk erre a kérdésre. Ilyenkor sem ajánlott a jelenlegi munkáltatónkról rosszat mondani, próbáljunk meg inkább diplomatikusak maradni és válaszunkban helyezzük arra a hangsúlyt, hogy miért lesz nekünk jobb ez az új munkahely.

Mennyi pénzt keresel most?

A fizetésről tárgyalni sosem egyszerű dolog, viszont erre a kérdésre mindig érdemes felkészülni. Sajnos a téma elterelése nem jó megoldás, mert ezt előbb-utóbb úgyis meg kell beszélni. A jó válaszhoz fontos, hogy kellően tájékozottak legyünk, hogy körülbelül mennyi fizetésre is számíthatunk ennél a cégnél. A bértárgyaláshoz további tippeket ITT olvashatsz.

Hazudtál az önéletrajzodban?

Ez a kérdés is eléggé kínos, főként azért, mert ilyenkor az az érzésünk támad, hogy nem bíznak bennünk. Pedig ez egy jó módja annak, hogy leteszteljék, hogyan kezeljük a kellemetlen helyzeteket. A legjobb talán az, ha viccelődve megpróbálunk kitérni a válasz alól. Ha nem szállnak le rólunk, és folyamatosan azzal vádolnak, hogy valamiben hazudtunk az önéletrajzban, akkor érdemes újragondolni, hogy tényleg szeretnénk-e ezekkel az emberekkel együtt dolgozni.

Loptál már tollat a munkahelyedről?

Valószínűleg nem sokan vannak, akik még soha ne vittek volna haza egy vagy két tollat a munkahelyről. Vagyis, ha nemmel válaszolunk, akkor nagy eséllyel gondolhatják rólunk, hogy hazudunk, de beismerni sem felétlen jó ötlet. Érdemes lehet ezért hasonlóképpen válaszolnunk:

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha nem maradt nálam véletlenül egy-két munkahelyi toll, de általában igyekszem ezeket visszavinni. Nincsen otthon egy külön szobám, amiben az tűzőgépeket, gémkapcsokat gyűjtöm, ha ezért kérdezik.

(Cikkünk a Business Insider írása nyomán készült)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 07. 13. 07:08
Könnyítés a turizmusfejlesztési hozzájárulásban

A koronavírussal kapcsolatban hozott szigorító, korlátozó intézkedések enyhítésére tett adópolitikai...

hrdoktor
2020. 07. 13. 06:33
Rossz és jó stressz a munkahelyen

Sokat beszélünk a munkahelyi stresszről, legtöbben minden gondunk-bajunk legfőbb okának tartjuk....

legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS