18 °C Budapest

33 ezer magyar bukta a felvételit: így menthetik meg a jövőjüket

Pénzcentrum
2017. augusztus 2. 12:02

Egy hete 105 868 tanulni vágyó magyarnak dőlt el a sorsa, vagy legalábbis az, hogy szeptembertől megkezdheti, illetve folytathatja tanulmányait a felsőoktatásban, avagy sem. Közülük 77 641-en jó hírt kaptak július 26-án, felvételt nyertek valamelyik szakra. De mihez kezdhet az a 33 227 felvételiző, akik sehová sem jutottak be?

A pályaválasztás kemény dió: megtalálni azt az irányt, amiből karriert építhet az ember, és évtizedeken keresztül szívesen szenteli ennek a tevékenységnek napjainak legalább a harmadát. Mások megvalósításra váró álmok hatására választanak pályát. A végeredmény viszont szinte ugyanaz: egy sikertelen felvételi nagyon össze tudja törni a jelentkezőket. Nincs idő viszont a sebek nyalogatására, mivel csak napok, hetek állnak rendelkezésre, hogy életbe léptesse a sikertelen felvételiző a B tervet. Már akinek van. Ha neked még nincs, és még összetört romjaid tetején kuksolsz, összegyűjtöttük, milyen alternatívák közül válogathatsz, hogy ne kelljen lemondanod sem az álmaidról, sem a felépített jövőképedről.

Még nincs minden veszve: augusztus 7-ig lehet pótfelvételizni. Igaz, csak egyetlen képzést lehet megjelölni, és azt is csak önköltséges formában (kivéve az ápolás mesterképzési szak három felsőoktatási intézményben, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyes képzései).

Amit még érdemes tudni a pótfelvételiről:

  • a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 26-án meghatározottnál, ha a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették,
  • nem lehetnek alacsonyabbak a ponthatárok a jogszabályi minimumnál, ami alapképzésen és osztatlan mesterképzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pont.

Az űrlapot augusztus 7. éjfélig lehet kitölteni, és hitelesíteni. A ponthatárokat előreláthatólag augusztus 25-én hirdetik ki.

Akiknél megy tovább az élet

Szögezzük le, hogy a 33 227 felvételizőből, akik egyik szakra sem jutottak be, nem mind frissen érettségizett 18 éves, hanem sokan köztük már mesterszakon szeretett volna továbbtanulni, vagy már évek óta dolgozik, és szerette volna továbbképezni magát. Utóbbiak esetében kicsit könnyebb a képlet: megy tovább az élet, ahogy eddig, és jövőre újra meg kell próbálni a felvételit. De persze tanulni kell az idei "kudarcból", ha nagyon messze volt a ponthatártól, akkor érdemes más intézmények kínálatában is szétnézni, ahová esetleg kevesebb ponttal is be lehet jutni, vagy megnézni, mivel lehetne több pontot gyűjteni (pl. nyelvvizsga).

Akik nem tudnak elhelyezkedni, és már nem is tanulnak, azoknak fizetniük kell maguk után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagy ahogy a köznyelvben használjuk, a TB-t. A tanulói, vagy hallgatói jogviszony megszűnésétől számolva 45 nap türelmi idő jár, de utána már havi 7110 forintot fizetniük kell.

Akik a mesterképzésről csúsztak le, és már van a kezükben egy alapdiploma, azoknak érdemes lehet szétnézni a munkaerőpiacon. Éles váltás az iskolapad után, de sokkal hasznosabb, mint egy év láblógatás a következő felvételi időszakig. Ráadásul ez idő alatt olyan szakmai tapasztalatra lehet szert tenni, amit nehéz intézményi keretek között megszerezni. Nem könnyű belevágni, de mindenképp megéri.

Akiknek tényleg kell a B terv

A frissen érettségizett felvételizők jelentős részének viszont tényleg nagy érvágás, ha nem sikerült bejutni egyik szakra sem. Ettől persze még nem dől össze a világ, legfeljebb kicsit tolódnak, vagy módosulnak az elképzelések. Elsőként mindenképp érdemes kihasználni a pótfelvételi adta lehetőséget (már aki megteheti, és van lehetőség pótfelvételezni a választott szakra), az elején kell fizetni ugyan tandíjat, de kimagaslóan jó tanulmányi átlaggal van lehetőség arra, hogy "át tanulja magát" államilag támogatott képzési formára. Ha ez mégsem jön össze, és a család nem tudja megfinanszírozni az oktatás költségeit, a diákhitel még mindig megoldást jelenthet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ahogy kiderülnek a ponthatárok, beindulnak az OKJ-s jelentkezések. Nagyon jó B terv lehet a szakma. Egyrészt vannak olyan OKJ-s képzések, amelyek jó alapot adnak - és a felvételin plusz pontot érnek -, hogy 1-2 év múlva a választott egyetemi szakon sikeres lehessen a hallgató. Másrészt szakmával is jól el lehet helyezkedni a munkaerőpiacon, és később, akár munka mellett is lehet még diplomát szerezni.

Akinek még nincs szakmája, és 25 év alatti, az ingyenes képzésben részesülhet. Jelentkezni pedig szinte minden iskolában a tanév kezdetéig lehet, tehát egyáltalán nem késő most keresgélni a lehetőségek között. Az utolsó pillanatra hagyni viszont nem érdemes, mert ezeken a képzéseken is van létszámkorlát, és betelnek a helyek.

Ha az alapján szeretnél szakmát választani, hogy mire, mekkora az igény a munkaerőpiacon, akkor érdemes tudnod, hogy sok a betöltetlen állás a pénzügy, kereskedelem, építő- és élelmiszeripar, valamint az oktatás, egészségügy és informatika területén is, és számos olyan nyitott pozíciót hirdetnek, amely megpályázható OKJ-s képesítéssel.

Összességében a legfontosabb, hogy csak azért, mert a kiszemelt úton az orrodra csapták a kaput, még sok nyitott ajtó közül választhatsz. Ha megtaláltad, hogy melyik területen képzeled el a jövődet, válassz egy képzést, amellyel egy lépéssel közelebb kerülhetsz a célodhoz. Emellett, ha mindenképp szeretnél bejutni a kiválasztott egyetemi szakra, akkor érdemes elgondolkodnod, hogy újra érettségizz egy-egy tantárgyból, vagy szerezz egy nyelvvizsgát, esetleg bővítsd az intézmények körét, hiszen minden egyetemen és főiskolán más-más pontszámmal lehet bejutni ugyanarra a szakra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm