21 °C Budapest

3 milliós kezdőfizu, ingyenes nyelvtanfolyam: magyar szakembereket várnak

2019. január 14. 11:35

Friss európai statisztikák szerint Magyarországon meglehetősen kevés fogorvos jut egy főre. Ezzel egybecseng az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztályának január elsején frissített statisztikája is, mely szerint jelenleg 231 tartósan betöltetlen állami fogorvosi praxis van hazánkban. A hazai fogorvos hiány egyik oka, hogy rengeteg hazai szakember vonul magánpraxisba, ezt azonban sokan a magas költségek miatt nem tudják igénybe venni. Azok a fogorvosok pedig, akik nem az itthon magánpraxist választják, könnyen találhatnak maguknak munkát Nyugat-Európában, ahol már egy kezdő havi fizetés is elérheti a 3 millió forintot, ami ráadásul néhány év alatt a sokszorosára dagad.

Az Európai Unióban több mint 360 000 fogorvos dolgozott 2016-ban - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. 100 000 lakosra számolva azonban meglehetősen nagy eltérések mutatkoznak a különböző országokban. A listavezető Görögországban például 123 praktizáló fogorvos jut 100 000 lakosra, de például az EU utolsó Lengyelországban csupán 33. Magyarország az összesített lista alsó harmadában található, hátulról a 7. helyen, ami számszerűleg azt jelenti, hogy 100 000 emberre 62 fogorvos jut. 

Nagy a baj

Az Európai statisztikákból jól látszik, hogy Magyarországon komoly fogorvoshiány van. És bár az európai adatok 2016-ról szólnak, a helyzet mára sem lett jobb. Sőt!  Magyarországon a csaknem 2 800 közfinanszírozott praxisból 231 tartósan betöltetlen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztályának 2019. 01. 01-én frissített táblázata szerint. Ez persze nem azt jelenti, hogy ahol nincs fogorvos, ott a betegeket nem látják el. Helyettesítéssel oldják meg a problémát, viszont ez sok esetben azt jelenti, hogy az embereknek órákat kell utazniuk, ha fogorvoshoz akarnak menni.

A kialakult helyzetről sokat elárul, hogy egy Lucfalván élő férfi például lapunknak azt mondta: "Inkább kihúzatom, még ha amúgy menthető is lenne a fog, mert sem időm, sem pénzem nincs arra, hogy rohangáljak a kezelésekre." A probléma tehát az, hogy ha még vannak is fogorvosok, akik el tudja látni a betegeket, azok olyan messze vannak, hogy sokan meg sem próbálkoznak a minél teljesebb körű ellátás igénybevételével.  

Makacs számok

A WHO ajánlása szerint egyébként 2 000 lakosra egy fogorvosnak kellene jutnia. Ezt Magyarország teljesíti is, ám azzal a csavarral, hogy ebbe a magánrendelések is beletartoznak.

Ha ezeket azonban nem nézzük, akkor viszont azt találjuk, hogy az észak-kelet magyarországi megyékben akár 3000 betegre jut egy fogorvos, de van, ahol ennél is rosszabb a helyzet, és egy körzetbe akár 4000 beteg is tartozik

- mondta el korábban lapunknak Hermann Péter, Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Az pedig koránt sem mindegy, hogy egy orvos magánpraxisban fogad betegeket vagy az állami ellátórendszerben. 

Egyszerűen nincs rá pénz

Ha az állami rendszerből indulunk ki, a körzeti fogorvosnál 18 éves kor alatt és 62 éves kor felett minden kezelés orvosi díja térítésmentes, a 18-62 év közötti pácienseknek pedig csak a fogpótlásért kell fizetniük, ám a fogmegtartó beavatkozások, mint a tömés, a gyökértömés, a fogkő-eltávolítás térítésmentes. Tehát a mindennapokat megkeserítő fogbajok jó része teljesen ingyenes. 

Ezzel szemben a magánpraxisokban a minőségi munkát meg kell fizetni. És bár fix árak szinte sehol nincsenek, azaz egy-egy orvos maga dönt arról, mit és mennyiért vállal, találtunk olyan fogorvosi praxist, ahol az állapotfelmérésért nem kértek pénzt, máshol ugyanez 5000 forint. A fogtömés ára sok mindentől függ: kisméretű vagy egyfelszínű tömés esetén van, ahol 8000, máshol 15 ezer, megint máshol 17 ezer forintba kerül. Egy csatorna kézi gyökértömése az egyik fogorvosnál 10 000, máshol 14 900 forint, de találtunk olyan fogorvosi rendelőt is, ahol 21 000 forintot kell ezért fizetni. Nem beszélve a foghúzás vagy bölcsességfog műtét költségeiről. Előbbi 5000 - 10 000 forint, utóbbi problémásabb beavatkozás esetén 25 000 forint is simán lehet. Mindez azt is jól mutatja, hogy miért sokkal több a magánpraxis és miért van annyi betöltetlen állami hely.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem éri meg

Ha csak a költségeket nézzük, a letelepedési támogatás még a fiatalok számára sem elég vonzó, hogy egy tartósan betöltetlen körzetbe menjenek. 2018-ban például összesen 1 250 000 000 forint áll rendelkezésre. A maximálisan elnyerhető összeg 20 millió forint, ezt azok kaphatják meg, akik legalább 60 hónapja betöltetlen praxist vennének át, és vállalják, hogy az adott fogorvosi szolgálatban legalább 6 éven keresztül önálló orvosi tevékenységet végez az illetékes önkormányzattal kötött megállapodás szerinti működési formában, de minden esetben személyes közreműködésével.

Azonban még ez sem elég, még ha biztosítva is van a praxis, annak annyira kevés a havi állami finanszírozása, hogy bele sem vágnak. Hiszen ez esetben havonta nagyjából 900 ezres bevétellel számolhatnak, viszont ebből a pénzből kell fizetniük a saját és az asszisztens bérét, az anyagköltséget és a rezsiköltséget is. A magánpraxis, főleg a nyugati határon azonban ennél sokkal, de sokkal több pénzzel kecsegtet, és a gazdag külföldi páciensek okán még az országot sem kell elhagyni.

De persze ott az elvándorlás is

A magyar fogorvosok magánpraxisba vonulása mellett természetesen az elvándorlás is szerepet játszik a hazai hiányban. Nem kellett hosszasan kutakodnunk az interneten, hogy csábítóbbnál csábítóbb ajánlatokban szaladjunk. Egy portál például 2 400 000 forintos havi fizetésért keres fogorvost írországban, Dublinhoz közel, de pár perces keresés utána találtunk Dániába toborzó álláshirdetést is, ahol az első években 9 300 majd 4-5 év után 23 500 eurós bér is ütheti egy-egy orvos markát, mindez egy féléves ingyenes nyelvtanfolyammal fűszerezve. Mai árfolyamon számolva az első 3-4 évben ez több mint 2 900 000 forintot jelentene, ami akár 7 500 000 millió forintig is felmehet a kezdő éveket követően.

Ezek hazai szemmel pedig csillagászati bérek, még akkor is, ha a nyugati országok árszínvonala azért jóval meghaladja a magyarét. Egy fiatal fogorvos számára tehát mind a magánpraxisba vonulás mind a külföldi munka rendkívül csábító, még akkor is, ha utóbbihoz azért a legtöbb hirdetés néhány éves szakmai tapasztalatot azért megkíván. Ezt azonban egy kis áldozattal hamar össze lehet gyűjteni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem