Agile Pair Programming And Extreme Coding. Business Software

Ezek a szakmák ússzák meg az inflációt: luxusfizu, juttatások, meg sem kottyan nekik a drágulás

2022. július 14. 05:40

Múlt hónapban 11,7% volt az infláció az előző év azonos időszakához képest, ezt pedig mindenki megérzi. Idén ugyan sok területen emelkedtek a bérek, de a kétjegyű drágulással csak kevés munkaadó tudja felvenni a versenyt a fizetésemeléskor. Vannak viszont olyan hiányszakmák, ahol nem jelent problémát a magas infláció: szakértőket kérdeztünk arról, melyek a leginkább inflációálló szektorok, illetve mely területeken készülnek pluszemeléssel a munkaadók.

Az utóbbi időben kikerülhetetlen téma az infláció: az általános drágulást mindenki érzi, ráadásul az alapvető élelmiszerek ára emelkedik a legjobban, ami keményen érinti minden itthon minden vásárló pénztárcáját. Ugyan idén sok területen jelentősen nőttek a bérek, de nem mindenki tud kialkudni magának emelést, így sokak fizetése veszít a vásárlóértékéből. Jelenleg itthon a munkaadók is szorult helyzetben vannak, ugyanis az emelkedő költségek mellett nehéz kigazdálkodni a bérfejlesztésre szánt keretet. Vannak viszont olyan területek, ahol jelentősen emelkedtek a fizetések, így ezeknek a szakembereknek meg sem kottyan a 10% feletti infláció. Annak jártunk utána, mely szektorokban nőttek idén a leginkább a bérek, és melyek voltak a leginkább inflációállószakmák.

Hiányszakmák

A koronavírus-járvány két éve általánosságban nagy mozgást indított el a munkaerőpiacon, sokan kényszerültek pályaváltásra. Ennek a hatása viszont most jelentkezik igazán: ugyan újra fellendülne a turizmus, de egyszerűen nincs elég ember a szállodákban, az éttermekben, vagy éppen a repülőterekben, hogy biztosítani tudják az utazásokat. Ezen kívül általánosságban véve beszélhetünk  munkaerőhiányról például az IT-terülteten, de ugyanígy sok helyen toboroznak sofőröket és szakmunkásokat is. Ahol pedig munkaerőhiány van, ott magas bérekre lehet számítani:

Szellemi területen kifejezetten „válságállónak” számítanak az informatikai és mérnöki területek, itt a bérek is igen magasak és könnyebben érvényesítik a bérigényüket a munkavállalók, mert nagyon nagy a kereslet ezen szakmákban. Azt is látjuk, hogy a szakképzettséget igénylő fizikai-, szakmunkás pozíciókban, például technikus, gépész, karbantartó, villanyszerelő, targoncás is kedvező ajánlatokkal lehet találkozni"

– válaszolta ezzel kapcsolatban a Pénzcentrumnak Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója. Szintén hozzátette, hogy a koronavírus-járvány okozta válság rámutatott a gyógyszeripar fontosságára, úgy szellemi, mint a kék galléros munkakörökben, tehát ezt a területet is a válságálló szektorokhoz sorolhatjuk. Juhász Csongor egyébként azt is hozzátette, hogy. Szinte minden területen tapasztalható a munkaerőhiány, ha mégis ki kéne valamit emelni az talán a gyártás és a vendéglátás lenne. A termelő területen nagyon keresettek például az operátorok, míg a vendéglátás területén szakácsokból, felszolgálókból, pultosokból van jelentős hiány.

Számos olyan iparág van, a kereskedelemtől, a gyártáson, az építőiparon át egészen az IT-ig, ahol az elszívóhatás megelőzésére, kiküszöbölésére a cégeket az inflációt követő, vagy azt meghaladó bérfejlesztésre kényszeríti”

– utalt Nógrádi József, a Trenkwalder Magyarország kereskedelmi igazgatója a Pénzcentrumnak arra, hogy a hiányszakmákban nem csak a toborzás, de a munkaerő megtartása is problémát jelent.

Mely területeken emelkedtek biztosan a fizetések?

A feszített munkaerőpiaci helyzet miatt – aminek következtében kulcsfontosságúvá vált a már meglévő munkaerő megtartása – a kékgalléros pozíciókban szinte minden területen történt emelés, ideértve a szakképzett és a szakképzetlen munkavállalókat is.

A szellemi munkák esetében azt látni, hogy jellemzően a magasabb keresetű pozíciókban emeltek – példaként mondhatjuk az IT, mérnöki területeket, a pénzügyet és az ellátási láncok zavartalan működését biztosító pozíciókat”

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– nyilatkozta Juhász Csongor a Pénzcentrumnak arról, milyen területeken voltak idén jelentős béremelések. A szakértő tapasztalatai szerint a vállalatok jellemzően igyekeznek a béremeléssel is megtartani munkavállalóikat, azonban vannak olyan hiányszakmák és pozíciók, melyek esetében egyszerűen elfogyott a bevethető munkaerő. Juhász szerint megoldás lehet az ázsiai vendégmunkások alkalmazása.

Az általános drágulást egyébként legjobban azokon a területeken dolgozók fizetése állja, akiknek devizában utalják a bérüket, ezzel kapcsolatban Nógrádi József így nyilatkozott a Pénzcentrumnak:

Az inflációs hatásokkal szemben Magyarországon azoknak a cégeknek az alvállalkozói és nem munkavállalói élvezhetnek védettséget, akik a vállalkozói szerződésükben az ellentételezést devizában határozták meg. Itt jellemzően multinacionális cégekre magyarországi munkavállalóira kell gondolni. Olyanokra, akik magas hozzáadott értéket állítanak elő és a szaktudásukkal a nemzetközi munkaerőpiacon versenyeznek”

A béremelések mértéke

Emelkedés látható az előző évhez képest a béremelések mértékében: míg 2021-ben átlagosan 9,2 százalékkal nőttek a fizetések, addig az idei évre 9,7 százalék van kilátásban. A felmérés eredménye azt mutatja, hogy a bérfejlesztés mértéke nem a cég méretétől és nem is az árbevételétől függ"

– nyilatkozta a Pénzcentrumnak Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója azzal kapcsolatban, eddig átlagosan mekkora volt idén itthon a béremelés.

Ezen kívül nemrég arról is készült statisztika, mekkora béremelést terveztek a cégek 2022-re. Az idén júniusban összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy a vállalatok jellemzően 5-8% közötti béremelést terveztek az évre. A megkérdezett munkaadók 23%-a ad 10% feletti béremelést a fizikai dolgozóknak, míg a szellemi dolgozóknak ez az csak arány 8, illetve 9%. Tehát összességében ez alapján a fizikai munkások béremelése inflációállóbb, mint a szellemi tevékenységet végzőké. A 106 munkaadó közül pedig 34,1% válaszolt úgy, hogy extra béremelést terveznek az infláció kompenzálására, amihez plusz forrást vonnak be. Viszont majdnem ugyanennyien, 33%-uk mondta, hogy nem tervez változtatni a kiugróan magas infláció miatt a béremelések mértékén. Azoknál a munkaadóknál, ahol a drágulás miatt emelnék a fizetéseket,  6% lenne a kiegészítés mértéke, és legnagyobb arányban a szellemi dolgozóknak kapnák az újabb emelést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm