8 °C Budapest
Worried employee working at a warehouse

Ezek a legrosszabbul fizetett szakmák most Magyarországon: ki képes ennyiből megélni?

2022. március 19. 07:07

Nemrég ismét frissítette a KSH a táblázatait, így megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete a tavalyi év során, és kik kerestek a legrosszabbul 2021-ben Magyarországon. Érdemes azonban azt is megvizsgálni, mely területeken csökkentek nagyot a keresetek: mert bizony ilyen foglalkozások is vannak. 

Ismét frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal, így megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete három egymást követő évben, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben.

Az NFSZ, azaz a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat korábban évről évre közölte, mely szakmákban hogy alakulnak az átlagbérek, ám egy ideje ez az adatközlés leállt, helyette a KSH által kiadott nemzetgazdasági ágakra lebontott bruttó, illetve nettó fizetések összegét tudtuk vizsgálni. De tavaly ősszel ez megváltozott, így ismét sokkal több adathoz jutha hozzá az érdeklődő.

A fellélegzés éve?

A 2021-es év valamivel könnyebb volt már, mint az azt megelőző, hiszen tavasztól már egyre szélesebb rétegek számára vált elérhetővé a koronavírus elleni védőoltás, így a járvány miatt bevezetett szigor az őszi hullámra már enyhült.

Már csak ezért is a 21-es évünk könnyebb volt, mint a 20-as, a gazdasági növekedés meg is haladta az utolsó „békeév”, 2019. 4,19 százalékát. A statisztikai hivatal közlése szerint ezt a hazai fizetések is tükrözik, ám az átlagbérek gyors növekedése összefügg magyar gazdaságot egyre inkább sújtó munkaerőhiánnyal. A cégek leghatékonyabban pénzzel tudják motiválni, elcsábítani egymástól a dolgozókat.

Ugyanakkor vannak szakmák, amelyekre egyre kevesebb az igény a modern gazdaságokban, sok közülük semmiféle képzettséget nem igényel, ők azok, akiknek a fizetése kétségbeejtően kevés.

És ne feledjük el, ezek bruttó bérek, azaz egy seprűgyártó nettó bére 85 ezer forint. Ők azok, akik a fűzfa vesszőjéből használati tárgyakat készítenek, nádból az építőipar számára tetőfedő anyagot, nádszövetet, nádpadlót vagy nádlemezt állítanak elő. Ez közepesen nehéz fizikai munkának számít, ennek ellenére a könnyűiparban jellemzően alacsony munkabérért foglalkoztatják a munkaerőt. A könnyűipari foglalkozások közül szintén extrém alacsonyak a kereseti lehetőségek textilműves, hímző, csipkeverőként (br. 173 784 forint), ruházati gép kezelőjeként és gyártósor mellett dolgozóként (br. 233 633 forint) és egyéb kézműipari foglalkozásúként (br. 230 933 forint).

Átlagkeresetek

2019-ben hazánkban a bruttó átlagkereset 356 286 forint volt, 2021-ben 425 915 forint – ez 69 629 ezer forintos, valamivel több, mint 19 százalékos növekedést jelent. (A nettó átlagkereset 244 609 forintról 291 812 forintra emelkedett 2 év alatt). Tehát még ha nem is érzi mindenki közvetlenül a bőrén, a fizetések nagy átlagban emelkednek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy év eleji kutatásában megkérdezettek közül tízből hét cégnél 2021-ben történt bérfejlesztés, és ugyanennyi vállalatnál tervezik ezt 2022-ben is. Tavaly szeptemberben a béremelést tervezők aránya még csak 57 százalék volt, azonban januárra több mint 10 százalékpontot nőtt azon cégek száma, akik – ha csak minimális mértékben is, de – tervezik idén a bérek emelését.

A leggyakoribb indok az emelésre az infláció, míg legfontosabb célként a munkavállalók megtartását, ezt követően pedig az új kollégák megszerzését említette a válaszadók többsége.

Persze nem mindenki ilyen szerencsés. Vannak  olyanok, akik mindezek ellenére kevesebbet kaptak készhez 2021-ben, mint 2 évvel korábban.Szinte hihetetlen, de a statisztikák szerint 4 olyan foglalkozás is van, amelyekben az átlagkereset csökkent.

Ez részben magyarázható a járványhelyzettel, hiszen a turizmus teljes visszaszorulása miatt, kevesebb pilótára, a rendezvények betiltása miatt, pedig nyilván lényegesen kevesebb jelnyelvi tolmácsra volt szükség. Ugyanakkor van rajtuk kívül még számos olyan szakterület, ahol csak minimálisan, csupán pár ezer forinttal emelkedtek a fizetések, amelyek így nem hogy nem őrizték meg reálértéküket, de 2021-ben sokkal kevesebbet értek, mint 2 évvel korábban. Csak egészen minimálisan emelkedett a fizetése

  • a vegyes profilú gazdálkodóknak: 2428 forint
  • a vám- és pénzügyőröknek: 3208 forint
  • a szőr- és tollfeldolgozóknak 3668 forint
  • nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártóknak 7172 forint
  • kéményseprő, épületszerkezet-tisztítóknak: 11 068 forint

Ezek persze ma már csak csekély számú embert foglalkoztató szakmák, nyilván kereslet sincs akkora rájuk (bár a kéményseprők talán mást mondanának), így igazi bérverseny sem alakulhat ki, ezért is stagnálnak a fizetések. A statisztikai hivatal által számolt bruttó 69 ezer forintos átlagos összeggel azonban a felsorolt 462 különböző FEOR számú szakma közül 270-nél ennél kisebb mértékű volt az emelkedés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem