8 °C Budapest
Young waiter with protective mask using a coffee machine

Komoly fordulat a magyar munkaerőpiacon: egyre többen találnának így állást itthon

2022. március 16. 13:31

Egyre többen döntenek a munkaerő-kölcsönzés mellett. Munkaadói oldalon a piac változásaira való gyors reakcióképessége, rugalmassága, s az adminisztrációs terhektől és a bérköltség megjelenésétől való mentesség a legfőbb érvek. A munkavállalók számára a kiszámítható jelen mellett a hosszú távú munkalehetőség szerepel kiemelten az indoklásban - derült ki szektor kétharmadát lefedő Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége tagszervezeteinek és érdekképviseleti munkájukat támogató több piacvezető cég körében végzett legfrissebb közös kutatásból.

Csizmadia Gábor elnök szavai szerint, 65 000 betöltetlen állás van ma Magyarországon, amit várhatóan megdupláznak a folyamatban lévő, idén lezáruló ipari beruházások. Elmondása szerint az atipikus foglalkoztatás rugalmassága mellett kiszámítható, tervezhető jövőt biztosít, úgy munkavállaló, mint munkaadói oldalon, ezzel fordulóponthoz érkezett a munkaerőpiac.

A résztvevők válaszai alapján a kölcsönzött dolgozók munkavégzését a bérutalás pontossága, a bejelentett munkaviszony, a hosszú távú munkalehetőség, az ügyintézés során tapasztalt segítségnyújtás, a munkába járás támogatása, a szakmai fejlődés lehetősége, "az egyik munka végeztével azonnal kapok másik ajánlatot" opciója segíti.

A kölcsönvevők a sorozatos eredménytelen interjúk, idő- és energia-megtakarítás, a cégen belüli fluktuáció csökkentése, a lokális munkaerőpiacról nem elegendő munkaerő, a vállalat gyorsan felfutó termelési igényéhez a megfelelő szakember kiválasztása, az üzletmenet számára biztosított rugalmassága, a toborzási és adminisztrációs terhek csökkentése, a szezonális munkaterhelés, a létszámbővítés lehetetlensége, s mert így nem keletkezik bérköltség, vagy éppen a vonatkozó tapasztalathiány miatt döntöttek munkaerő-kölcsönző cég bevonása mellett. 

Érvként említették a HR vezetők a nagy munkaerő-áramlás dinamikus mozgását, a hirtelen felfutás és a kialakult munkaerő-hiány esetén is gyors segítségként a külföldi munkavállalók foglalkoztatását.

Tudtam, hogy nagyobb létszámú adatbázissal rendelkeznek, mint a vállalat, ahol dolgozom

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– hangzott el a résztvevőktől. A munkaerőhiány azonnali pótlása, az időszakos projektek vagy különleges szaktudás szüksége, a kapacitáshiány, de akár a gyakornokok felkutatása, ahogy a már létező üzletág átvétele kapcsán meglévő struktúrája is okot ad.

A kölcsönzötti válaszadók között fele-fele arányban voltak a nők és a férfiak, életkoruk tekintetében 40% 18-35, 40% 35-50 éves, 20% 50 év feletti; 75%-ban betanított munkát, 20%-ban szakmunkát végeznek; közülük 40% kevesebb mint egy éve dolgozik kölcsönzöttként, 30% 1-2 éve, 30% két éven túl. A válaszadók 90%-ának volt már más munkahelye. A kölcsönvevői oldal válaszadói 82,3%-ban HR és munkaügy területen tevékenykednek, 12,9% pedig cégvezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem