9 °C Budapest
Re-picturing Disability, A group of business women, some with cerebral palsy in an equal opportunities company carrying out the corporate operations of the business, including meetings and discussions, supporting each other through teamwork, encouragement and joint brainstorming,

Bérsatuban a magyar cégek: eljött az értékelés ideje, idén már nem lehet elodázni a fizetésemeléseket

2022. január 10. 05:45

A január rendszerint a teljesítményértékelés időszak a magyar munkahelyeken, ilyenkor kapnak visszajelzést a dolgozók a mögöttük álló év eredményeiről. Érdemes tudatosan és minél alaposabban felkészülni erre az alkalomra mind vállalati, mind pedig munkavállalói oldalról, hogy azt kapják a felek, amit elvártak. 

Az év végi, illetve az év eleji hetek jellemzően a teljesítményértékelések időszaka is a munkahelyeken. Persze egy tökéletes világban nem évi egy, hanem minimum havi, de inkább heti szinten beszélgetne a vezető a csapatában dolgozókkal a munkájukról, eredményeikről, céljaikról, de a visszajelzések alapján ettől még messze vagyunk.

Ma Magyarországon a vállalkozói kultúrában még óriási hiány van a visszajelzésekből a munkavállalók irányába: a vezetők jó esetben ugyan tisztában vannak vele, hogy a pozitív és a negatív kritika egyaránt építő jellegű tud lenni, az értékelésről gyakran mégis hajlamosak megfeledkezni.

A teljesítményről szóljon, ne a pénzről

A teljesítményértékelések bizonyos helyeken még egybeesnek a bértárgyalásokkal, de egyre több munkaadó dönt úgy, hogy szétválasztja egymástól a két folyamatot. Sőt, már a legtöbb szakember szerint is ez a jó irány: ennek a beszélgetésnek a keretében nem javasolt megemlíteni a fizetésemelési igényünket, mert az elviszi a beszélgetést egy másik irányba, és kevésbé lesz hangsúlyos a fejlesztési és motivációs rész. Jelezzük az igényt, de ne itt kezeljük!

Amúgy jó tudni, hogy a nagy és kis cégeknél is minimum 10, de inkább 15 százalékos béremelést kell adniuk a munkáltatóknak, ha meg akarják tartani az embereiket, hiszen a minimálbér és bérminimum emelése húzza felfelé a magasabb keresetűek bérét is. A fluktuációs adatok azt mutatják, hogy a munkavállalók gyorsan és könnyen lépnek, ha valami nem tetszik nekik. Illetve, hogy a toborzás és a betanítás időszaka minden cégnek drága – ha pedig a frissen betanított elmegy, az komoly veszteség.

Követelmények

Ahhoz hogy ez ne történjen meg, nem csak ismerni, motiválni, de törődni is kell a munkavállakóval:

Alapvetően a teljesítményértékelési rendszer egy szakmai és vállalati értékeken alapuló szakmai és emberi oda- és visszajelzés. Ez utóbbi is nagyon fontos, hiszen a legtöbb munkáltató még úgy kezeli a teljesítményértékelést, hogy csak ő mond véleményt, ami nyilván szubjektív, és egy bizonyos időszakról szól csak. Még ha éves is a neve, a legtöbbször az utolsó 1-3 hónapos teljesítményről beszélnek

 - mondta el a Pénzcentrumnak Csenteri-Dénes Ildikó, HR coach. Ezért amikor évet értékelünk akár magánszemélyként, akár az üzleti életben, azt a naptár fellapozásával kezdjük! A legtöbbször ez elmarad. Nagyon fontos, hogy ez egy szubjektív értékelés, de az a cél, hogy minél inkább objektívvé és előremutatóvá tegyük. A legjobb esetben ennek a folyamatnak van egy gazdája, a HR, 

Rend a lelke

A teljesítményértékelésnek vannak formai követelményei, van egy formanyomtatvány, amit korrekt, ha előtte megkap a munkavállaló, minimum egy héttel a beszélgetés előtt. Ez egy többoldalas dokumentum, és így ő is átgondolhatja az évet, felkészülhet a beszélgetésre.

  • Az egyik legfontosabb az, hogy a vállalat által megfogalmazott értékeket próbáljuk meg vezető és munkatárs közösen értelmezni, mert néha az is kiderül, hogy nem jól értjük azokat.
  • A következő része a teljesítményértékelésnek, hogy értékeljük a konkrét munkateljesítményt: ha vannak hatékonysági mutatószámok, akkor azokat is. A szellemi állomány esetében ez elég nehéz, és a fizikai állomány esetében is inkább csak csoportosról beszélhetünk. 
  • A szakmai teljesítmény után beszélünk egy kicsit a csapatdinamikáról: ki hogy érzi magát, ha voltak konfliktusok, azok rendeződtek-e, most hogyan működnek együtt, hogyan tudunk továbbhaladni?
  • Ezután következik a jövő évi/időszaki célok meghatározása. Nagyon fontos, hogy ezek reálisak, mérhetőek és visszakövethetők legyenek,. Ha kialakítjuk a folyamatos visszajelzések rendszerét, akkor ezeket is beépíthetjük abba, hetente-kéthetente figyelhetjük a számok alakulását, hogy ne csak 365 nap múlva derüljön ki, hogy valami probléma van ezzel.
  • Utána jön az oktatás értékelése: a jó HR ilyenkor odaadja az előző évi teljesítményértékelést is, amiben benne vannak azok, amiket ígértünk, és meg tudjuk nézni, hogy betartottuk-e azokat. Legyen szó oktatásról vagy bármilyen emberi ígéretről. Ez már csak azért is fontos, mert a fluktuációban az első három helyen szerepel, miszerint a vezetők és a munkavállalók hazudnak egymásnak.
  • Csak nyugodtan

Nagyon fontos, hogy a teljesítményértékelés során egyik fél se legyen frusztrálva. Ebben segíthet a HR-es jelenléte, a munkavállalók felkészítése, hogy elmondjuk, hogy ez nem egy raport, nem veszik le a fejedet, hanem sokkal inkább egy őszinte egymáshoz fordulás. A frusztrációt csökkenthetjük a korábban említett folyamatos visszajelzések rendszerével, amivel jó esetben más kialakult vezető és munkatárs között  a bizalom, és ez csak annyiban különbözik, hogy egy kicsit hosszabban beszélgetünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A home office rendszerek kialakításában  rengeteget foglalkoztam vezetőkkel, egy vezetői támogató programban megtanítottam őket arra, hogy hogyan kell ezt online rendszeresen kivitelezni. Volt olyan, aki elkezdte, de maga alá temették a tennivalók, abbahagyta. Voltak viszont olyanok, akik hamar felismerték ennek a létjogosultságát és heti munkaidejük egy részét ezzel a tevékenységgel töltötték.

 - összegzi tapasztalatai a szakember. Elmondása szerint ők belátták, hogy a heti fél óra egy-egy emberrel gyakorlatilag eltörli az „ostorcsapások rendszerét”, és a feladatokat a a  vezetővel való kapcsolódás miatt  fogják megcsinálni, nem pedig azért, mert az benne van a munkaköri leírásban.

Az igazság az, hogy úgy vagyunk szocializálva, hogy már a tanári felszólításra is összeszorul a gyomrunk. Ez az emlék sok esetben  bennünk maradt, majd kikerülve a munka világába, egy meghívó a felettestől így az emberek többségében egy görcsös hozzáállást eredményez. Ezért nagyon fontos a vezető és a munkatárs közötti emberi  kapcsolódás: hogy a vezető megnyugtassa munkatársát. A munkatárs oldaláról viszont minél inkább tudatos munkavállalóként viselkedik és fejleszti az önismeretét, annál inkább sikeres lesz a napi együttműködés és így természetesen a teljesítmény-értékelés is

Mindez csak úgy működik, ha mindkét oldal asszertíven kommunikál egymással. A teljesítményértékelés ettől is lesz egyenrangú, nemcsak a vezető emeli fel a munkatársat, hanem a munkatárs is saját magát. Mindkét félnek egyértelműen ki kell nyilatkoztatnia igényeit.

Valódi kapcsolódás

Egy ilyen alkalommal mindent el lehet és el kell mondani, ami a szívünket nyomja. Földön fekve nem lehet teremteni. Az a cél, hogy minden munkavállaló testi-lelki jóllétben legyen, csak akkor tudnak valami pozitívat létrehozni.

Azért vesszük fel az embereket, azért töltünk heteket, hónapokat toborzással, kiválasztással, betanítással, azért költünk erre óriási összegeket és tartunk fel erre apparátusokat, hogy a legjobbakat kapjuk meg. Elképesztően nagy befektetés az emberi erőforrás, hát becsüljük is meg.

 - mondja a szakember. Ennek ellenére úgy látja, nagyon sokan bent tartják magukat méltatlan kapcsolatokban, helyzetekben, a „kellek” mentén élnek: munkát kell vállalnunk, pénzt kell keresnünk, kicsit még kibírjuk, hogy üvöltöznek velünk, mindent kibírunk, de ha belegondolunk, hosszútávon csak magunknak ártunk vele,  mert meggyilkolja a lelket és egyre rövidebb idő alatt vezet kiégéshez. Így már középtávon sem lesz hatékony a munkatárs, ami sem neki sem a cégnek nem kifizetődő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem