21 °C Budapest
HR team reading CVs, shortlisting and selecting new candidates for job interview

Rengeteg magyar dolgozó kezdi így a bértárgyalást: nem is sejtik, milyen rosszul teszik

2021. december 2. 16:45

Közeledik az év végi céges értékelések, a bértárgyalások időszaka a munkahelyeken. A nem kicsit nehéz 2021-es év után az elszálló infláció és a családokra zúduló növekvő terhek miatt pedig érthető, hogy sokunknak jut eszébe a jelenlegi helyzettel érvelni főnökénél. De vajon biztosan célszerű ezzel indítani? A Pénzcentrum most utána járt. 

Októberben éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal által számított fogyasztói árindex 6,5 százalék volt. Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0, míg a maginfláció 0,7 százalékponttal emelkedett. Az infláció növekedésének hátterében elsősorban az üzemanyagok, iparcikkek és élelmiszerek áremelkedése áll.

Ha megnézzük a top 10 csúcsdráguló termék árváltozását, akkor láthatjuk, hogy az élen egyértelműen a gázolaj végzett, egy liter gázolaj ára ugyanis 35 százalékkal kerül többe most, mint amennyibe tavaly októberben került. A második legdurvább áremelkedést a napraforgóolaj produkálta, ennek literára egy év alatt átlagosan 33,8 százalékkal emelkedett, míg a dobogó harmadik fokára a 95-ös benzin állhatott fel, 365 nap leforgása alatt a literenkénti ár átlagosan 30,2 százalékkal emelkedett.

Az Országgyűlés szerdán tárgyalta az MNB tavalyi beszámolóját, ezzel kapcsolatban Matolcsy György, a jegybank elnöke kiemelte, hogy 2020-ra még igaz volt, hogy az infláció a 3 százalékos cél közelében alakult, 2021-re ez már nem lesz igaz, és tart tőle, hogy 2022-re sem. Idén és jövőre is 5 százalék körüli inflációval számol a jegybank, 2022-re 4,7-5,1 százalék az előrejelzési sáv - jelentette ki a jegybankelnök. Mindez azért fontos, mert a legfrissebb, szeptemberi inflációs jelentésben még 3,4-3,8 százalékos előrejelzés szerepelt 2022-re, vagyis most ennél frissebb prognózist mondhatott az elnök.

Az áremelési törekvés eközben minden ágazatban markánsan erősödött, a kereskedelemben például a cégek csaknem 60%-a áremelésre készül, így egyre többen már egy nagybevásárlás is komoly kiadássá kezd válni. Közben megugrott a fogyasztók jövőre vonatkozó inflációs várakozása is.

Felmerül a kérdés, hogy életszínvonalunk fenntartásához nem ártana a rohamos változásokat a fizetésünkben is érezni. De jobb azért alaposan végiggondolni, mielőtt a brutális drágulásra hivatkozva kérnénk fizetésemelést főnökünktől. A Pénzcentrum ezért most HR szakértők és karriertanácsadók ötletein és tanácsain keresztül próbál segíteni, hogyan és mikor érdemes felhozni a témát egy bértárgyaláson.

Ne ezen legyen a hangsúly

Nadia De Ala, tárgyalási coach gyakran tapasztalja az inflációval való hibás érvelést ügyfeleinél. A probléma, hogy az emelést sokan erre hivatkozva kérik, valós munkahelyi eredményeik helyett.

Egyszerű megoldásnak tűnik, mert kézenfekvő és nem személyes

-mondja a szakértő. Emögött gyakran húzódik az a félelem, hogy "mi van, ha egyébként a munkám nem érzik értékesnek"? Egy bértárgyaláson viszont, ami alapvetően arról szól, hogyan honorálják, hogy új feladatokat ruháztak ránk, vagy hogyan nőtt munkánk hatékonysága, az említett dolgok kell, hogy a beszélgetés középpontjában legyenek. "Egy ilyen tárgyaláson azt akarjuk elérni, hogy a munkáltatunk fókuszában is az legyen, milyen értéket képviselünk a munkánkkal" - véli a szakértő

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De Ala szerint, ettől függetlenül megélhetésünk költségeit nyilván érdemes figyelembe vennünk, mikor beárazzuk magunkat a munkaerőpiacon, ezért mindenképp jó ha alaposan mérlegeljük a szempontot egy tárgyalás előtt. Explicit módon bedobni ezt a főnökünknek és erre hivatkozva kérni emelést viszont könnyen a visszájára is fordulhat.

A munkáltatónk kiadásai valószínűleg ugyanúgy megnövekedtek az infláció miatt, amit simán használhatnak ellenérvként, hogy miért nem tudnak fizetésemelést adni. Ezért nem építhetjük e köré a szempont köré érvelésünket

- véli a szakértő. Persze egy külön beszélgetésben felmerülhetnek megélhetésünk növekvő költségei, de ekkor se várjunk azonnali választ. Az, hogy egy teljesítményalapú fizetésemelésről szóló tárgyalásról szóló tárgyaláson nem érdemes felvetni ezt a szempontot ugyanis nem jelenti azt, hogy jobb soha nem említeni.

Daniel Space, HR konzultáns szerint a munkavállalóknak fontos szem előtt tartani, hogy az éves béremelés, ha csak nem szerepel kitételként a szerződésünkben, nem garantált dolog. Mivel pedig a megélhetési költségek növekedése mindenkit érintő probléma, jobb ötlet lehet erről inkább külön beszélgetést folytatni.

Az infláció jó esetben faktor lehet a béremelés költségeinek megállapításánál. Két céggel is dolgoztam, ahol az éves emelés alapból 3 százalék körül mozgott, de idén 5 százalékos volt.

-mondja Space. Ha a munkáltatónk nem veszi figyelembe a növekvő inflációt, felhozhatjuk azt egy kötetlen beszélgetésben is. Megkérdezve például, hogy beépül-e az elszámolási rendszerbe - véli a szakértő.

Arra is figyelmeztet azért, hogy nem szabad sokat várni egy ilyen informális felkérdezéstől. A cégek helyzete is nehéz viszont a jelenlegi gazdasági környezetben, úgyhogy mindenképp érdemes időnként érzékeltetni munkáltatónkkal, hogy ő is ugyanúgy rászorul a lojális dolgozókra, mint mi a stabil munkahelyre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem