Not successful, failed job interview, negative first impression concept, man employer listens looks at woman vacancy candidature with disbelief, applicant not fit, not match to company requirements

Lebuktak a magyar cégek: ezért titkolják, mennyi a dolgozók fizetése

2021. szeptember 24. 14:05

Ma még a Magyarországon állást hirdető cégek, vállalatok elenyésző része toboroz transzparens módon, azaz az elérhető fizetésekkel együtt, holott nagyon úgy fest, az a jövő. De mit nyer egy cég, és mit veszít, ha közli az elérhető béreket, és vajon a munkavállalónak könnyebb vagy nehezebb a helyzete egy olyan munkahelyen, ahol már ez a bevett gyakorlat?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mondhatunk vagy gondolhatunk bármit, azt kijelenthetjük, hogy ebben a rendkívül árérzékeny országban a fizetések összege igencsak fontos, ha álláskeresésről van szó, és minden híreszteléssel ellentétben. Nem véletlen, hogy annyi hr-es panaszkodik, miszerint a dolgozók akár 10 ezer forinttal magasabb bérért is hajlandóak másik céghez szerződni. 10 ezer forintért. Persze tudjuk az okát.

Egy 2018-as nemzetközi LinkedIn-felmérésben a válaszadók túlnyomó többsége (61%) azt mondta, hogy a javadalmazás a legfontosabb része (lenne) egy munkaköri leírásnak. Ennek ellenére, vagy éppen ezért a hazai, illetve a Magyarországon tevékenykedő vállalatok a legritkább esetben toboroznak úgy, hogy a konkrét fizetésekhez is közlik már a nulladik lépésben. Ennek persze több oka is van, legerősebb érvük, hogy az alapfizetés mellé járó pótlékokat, adókedvezményeket előre nem lehet kiszámolni, de sejthető, hogy valami más is van a háttérben. A szomszédos Szlovákiában már már kötelező feltüntetni a béreket az álláshirdetésekben, de ugyanez a gyakorlat Lettországban és USA Colorado államában is.  Ám nálunk erre még feltehetően várni kell egy darabig.

Versenyképes. Az!

Addig is be kell érnünk az olyan frázisokkal, mint a „tapasztalattól függően”, (bár ez mintha kezdene kimenni a divatból), a „megegyezés szerint”, vagy éppen mind közül a legjobb: „versenyképes”. De mit is jelentenek ezek valójában? Ki tudja?

Egy hagyományos vállalati környezetben a fizetésről gyakran mélyen hallgatnak, helyette inkább macska-egér játékot űznek a jelölttel: megpróbálják kitalálni, jelenleg milyen fizetést kap, mire számít, és ez alapján lövik be, mit hajlandó fizetni a vállalat

 – magyarázta a BBC-nek Tom Harmsworth, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Szingapúrban is működő WeMaintain ingatlan-technológiai vállalat brit ügyvezető igazgatója.

Ez azonban csak a cégeknek jó, hiszen a várható fizetés előzetes ismerete lehetővé tenné a jelöltek számára, hogy eldöntsék, az állás anyagilag megéri-e nekik.

Ennek ellenére sok munkáltató még mindig kihagyja a fizetés részleteit a hirdetésekből, gyakran attól tartva, hogy ez versenyhátrányt okozhat nekik, vagy neheztelést válthat ki a meglévő alkalmazottak körében.

Pedig világszerte egyre nagyobbra duzzad az a mozgalom, mely sürgetné, hogy a bérek átláthatósága ne csak új normává, hanem inkább törvénnyé váljon. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy azok a vállalatok, amelyek nyíltan beszélnek a bérekről, jobb és sokszínűbb tehetségeket tudnak vonzani, így a bérek átláthatósága tulajdonképpen az igazságosabb munkahely megteremtésének záloga.
12,6 százalék kommunikál nyíltan

A seattle-i székhelyű Payscale vállalat 2021-es jelentése szerint több okkal is magyarázható a gyakorlat, miszerint a globális vállalatoknak csak 12,6 százaléka tette közzé tavaly az álláshirdetésekben a különböző munkakörök bérskáláját.

A munkáltatók azért sem akarják nyilvánosságra hozni, hogy mennyit fizetnek, mert ez ellenérzéseket kelthet a szervezeti többi dolgozója körében

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- magyarázza Eddy Ng, a kanadai Queen's University Smith professzora. Gondoljunk csak arra a néhány év előtti esetre, amikor a BKV 400 ezres fizetéssel toborzott új munkatársakat, és a dolgozók, a szakszervezetek felháborodtak, és követelték, hogy az ő fizetésüket is emeljék legalább erre a szintre.

Egy tökéletes világban azonos munkáért azonos bért kapnának az emberek, de ez sajnos egyelőre még nem tud megvalósulni sehol a világon. Bizonyos munkaerőpiacokon a munkáltatóknak magasabb fizetést kell adni, hogy a legnagyobb tehetségeket megszerezzék, ami belső konfliktusokat okozhat, ha a meglévő alkalmazottak - különösen azok, akik alacsonyabb bérrel kezdtek - könnyen hozzáférhetnek ehhez az információhoz. A másik dolog pedig az, hogy ha egy cég nyilvánosságra hozza a javadalmazást, az megkönnyíti a konkurencia számára, hogy elorozza az alkalmazottakat: hogy ezt az információt felhasználhatják a legjobb jelöltekért folytatott versenyben.

Versenyelőny?

Habár egyes vállalatok továbbra is óvatosak a bérek közzétételével kapcsolatban, szakértők szerint a transzparencia felé való elmozdulás hosszú távon versenyelőnyt jelenthet. Azok a szervezetek, amelyek átláthatóbbak a fizetéseikkel kapcsolatban, megnyerhetik a legjobb jelölteket, és sokféle jelentkezőt vonzhatnak.

Az, ha nyíltan beszéltünk a fizetésekről, egyértelműen azt eredményezi, hogy több nő jelentkezik a pozíciókra

 - mondja Harmsworth. A bérek átláthatósága valójában csökkenti a nemek közötti bérszakadékot, és ez valószínűleg azért van így, mert tudjuk, hogy a nők kevésbé hajlamosak tárgyalni, és nagyobb valószínűséggel büntetik őket, ha magasabb bért kérnek.

Emellett Holt szerint, ahogy egyre több vállalat támogatja a bérek átláthatóságát, úgy kezdik megváltoztatni a piac működését. Kezdjük arra kényszeríteni a szervezeteket, hogy többet osszanak meg arról, hogyan fizetnek, és valóban csökkentsék a létező egyenlőtlenségi problémát

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06