7 °C Budapest
A supermarket employee keeping stock in check with digital tablet and a bar code reader.

Hajmeresztő bérkülönbség: 150 ezer forinttal keres kevesebbet az a bolti eladó, aki itt melózik

2021. szeptember 9. 15:33

Ahogy az adatokból látszik, van 150 ezres bérolló is a magyar boltokban, ahogy 200 ezer alatti havi bruttó is. A budapesti élelmiszer boltos eladónak 353 ezer forint a havi bruttója, a Békés megyei híradástechnikásnak 203 ezer forint. Tarka a boltos bérek megyés térképe. 

Gondolnánk, hogy egy Balaton parti főváros, Siófok ruházati boltjának eladója a jobbak között keresi meg a kenyérre valóját. Hát nem, a megyéket összehasonlítva az egyik legrosszabbul fizetett. De ugyanakkor a híradástechnikai boltok eladója Somogyban a legjobban kereső a megyei átlagokat nézve - írja közleményében a blokkk.com.

A kínált portékák egye csoportjait tekintve az élelmiszeres boltok eladói között a fővárosiak borítéka a legvaskosabb, 353 ezer forint, a Nógrád megyei viszont csak 230 ezret keres. Az élelmiszerek mindennapos jellege és a boltok sűrűbb hálózata miatt kisebbek a területi bérkülönbségek.

A ruházati eladók Fejérben jártak eddig a legjobban a 315 ezres havi bruttóval, de a csongrádiak átlaga csak 204 ezer forint. Százezres a különbség. Híradástechnikában a somogyiak az éllovasok, Békés viszont a sor végére szorult 203 ezer forinttal. Nyilván több oka van az eltéréseknek, így például

  • a megye általános gazdasági fejlettsége,
  • a turizmus élénksége,
  • az országhatár közelsége,
  • vagy a település szerkezet, közlekedési viszonyok.
  • Végső soron pedig a vásárlóerő, hiszen a bért is a vásárló pénzéből fizeti a boltos.

És az a fránya 200 ezres minimálbér

Jónéhány megyében több termékkörben is akad 200 ezer forint körüli, vagy éppen alatti minimálbér a boltos világban is. Ezek jellemzően a kisebb bolttípusok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megyei átlagok szerint a budapesti zöldséges eladó 201 ezret keres (és vannak átlag alattiak), a Veszprém megyei 193 ezret, a tolnai 198 ezret, a borsodi 194 ezret. A turkálók eladói Somogyban, Baranyában, Hajdúban, Csongrádban jócskán elmaradnak a 200 ezres határtól, tehát nagyot kell ugraniuk a béreket kifizető boltosoknak (és nem kevés, 5-6 ezer turkáló ügyködik az országban).

A boltos bérátlag egyébként elmarad az országostól, vagy 25 ezer forinttal, így mindenki boltosnak tornáznia kell majd a béradásban, ha másért nem, hogy el ne menjen az eladója:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem