30 °C Budapest
Érik az új munkahelyi világrend: sorra zárnak be az irodák Magyarországon

Érik az új munkahelyi világrend: sorra zárnak be az irodák Magyarországon

2021. június 10. 12:05

A pandémia nyomában járó változások felgyorsították a fejlődést, egyes vélemények szerint nagyjából 10 évet ugrottunk előre az időben ami a szervezeteket illeti. A home office ma már nem plusz juttatásként jelenik meg, hanem beépült a munkavállalók elvárásrendszerébe, és ahol erre valós lehetőség van, ott ma már minden munkáltatónak igazodni kell ehhez. Elkerülhetetlen, hogy hosszú távon csökkenjenek az irodák méret, sok vállalat már el is kezdte megvalósítani ezt a folyamatot. Nagy kérdés azonban, hogy mi lesz az így felszabadult helyekkel, az üres asztalokkal akkor, amikor már csak a hét 2-3 napján járnak be a munkavállalók.

A június 1-jén megrendezett Portfolio HR Revolution 2021 konferencia első panelbeszélgetése, a Vezérigazgatói kerekasztal a koronavírus-járvány alatt szerzett tapasztalatok feldolgozásáról szólt, mely érthető módon minden szektort teljesen más mértékben érintett. A pandémia okozta megpróbáltatásokról, az otthoni és a hibrid munkavégzésről osztották meg tapasztalataikat nagyvállalati vezetők.

A home office kapcsán szóba kerültek a különféle megközelítési módok, Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy az egyes munkaköröket tekintve eltérő megközelítést kellett alkalmazniuk, hiszen a bankfiókoknak nyitva kellett lenniük, amely feszültséget okozott azon dolgozókkal, akik számára megoldható volt az otthoni munkavégzés. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg két székházuk van, amiből az egyiket bezárják, eladják, a másikba költözik be a csapat. Ezzel kapcsolatban kíváncsiak voltunk a részletekre, és hogy miképp érinti ez a munkavállalókat, ezért megkerestük a bank kommunikációs osztályát, ahonnan a következő válasz érkezett

„A CIB Bank központi területeinek munkatársai a járványhelyzet előtt két irodaházban dolgoztak Budapest 2. kerületében a Medve, illetve a Fényes Elek utcában. Évek óta tervben van a két székház összevonása, melyet felgyorsított a járványhelyzet. A költözéssel egyszerűbbé válik a kapcsolattartás a kollégák között, hiszen egy irodában kap helyet minden központi terület, és nem utolsósorban a költözés jelentős költségcsökkentéssel is jár majd.

Idén év végéig minden központi terület munkaállomása átkerül a Fényes Elek utcai székházba, mely a költözés előtt jelentős átalakításokon esik át, melyek célja, hogy a hibrid munkavégzést támogató kialakítás jöjjön létre.

Az átalakítás során kiemelten figyelünk arra, hogy elegendő közösségi és kollaborációra alkalmas tér, illetve megoldás legyen amellett, hogy legyenek olyan kisebb tárgyalók is, ahova egy-egy munkatárs tud majd beülni, ha online/telefonos megbeszélése van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felméréseinkből és a kollégáinktól érkező visszajelzésekből jól látszik, hogy egy olyan központi területi munkavégzési modell felé kell elmozdulni, amely egyesíti a vállalati kultúránk személyes együttműködésen alapuló előnyeit és az otthoni munkavégzés adta többletlehetőségeket.

A járványhelyzet miatt a bank központi területein dolgozók többsége jelenleg még otthonról végzi munkáját, de június közepétől már 40 százalékban kötelező lesz az irodában dolgozni, majd szeptembertől – és hosszú távon is – 60 százalék irodai munkavégzés a cél, 40 százalék otthoni munkavégzés mellett.”

Simák Pál a beszélt arról is, hogy a pandémia miatti otthoni munkavégzés ugyan megszűnt, ám az elvárásokba beépült, ugyanakkor kell közösséget is építeni, a kultúrát fejleszteni – szóval ez egy igencsak összetett problémává nőtte ki magát ezalatt a pár hónap alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 21. 16:08
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem