10 °C Budapest
Petrochemical engineers work slowly and heavily with smart tablets in the oil and gas industry at night.

Az éjszakai pótlék számítása: éjszakai pótlék kalkulátor, éjszakai pótlék 2021

2021. május 15. 15:02

A munkavállalók számára elérhető bérpótlékok általánosságban hozzájárulnak a jobb anyagi körülmények megteremtésével ahhoz, hogy a kevésbé keresett, többműszakos állások is vonzóbbá váljanak. Na de mi a különbség a műszakpótlék és az éjszakai pótlék között? Melyikkel járunk jobban?

Habár a többműszakos munkalehetőségek első hallásra ijesztőek lehetnek azok számára, akik a nappali, nyolcórás munkarendtől eltérő munkát még nem végeztek, ezek az álláslehetőségek is számos jó tulajdonsággal rendelkeznek. Azokban az esetekben, amikor a munkavégzés eltér a megszokottól (például éjszakai munkavégzést, ügyeleti időt állapítanak meg), a munkavállaló jogosult különféle bérpótlékok igénybevételére.

Cikkünkben az éjszakai munkavégzés és ehhez kapcsolódóan az éjszakai bérpótlék témakörét járjuk körül: eláruljuk, mikor jár az éjszakai pótlék, az éjszakai pótlék hány százalék az alapbérhez képest és az éjszakai pótlék hány órától, meddig jár. Gyakori hiba az éjszakai pótlék és a műszakpótlék összekeverése: most fényt derítünk arra, mit jelent az éjszakai pótlék és a műszakpótlék, illetve melyik eshetőséggel jár jobban a munkavállaló!

Bérpótlékok Magyarországon

Mivel minden munkakör más-más módon működik, változhatnak a műszakok és a munkáltatói elvárások, illetve egyes esetekben a munka még a munkaszüneti napokon sem állhat meg. A munkavégzés jellegétől függően a következő bérpótlékokat különböztetjük meg:

  • éjszakai pótlék: az alapbér 15%-a;
  • készenléti pótlék: az alapbér 20%-a;
  • műszakpótlék: az alapbér 30%-a;
  • ügyeleti pótlék: az alapbér 40%-a;
  • vasárnapi pótlék: az alapbér 50%-a;
  • túlóra pótlék: az alapbér 50%-a;
  • munkaszüneti pótlék: az alapbér 100%-a.

Mikor jár éjszakai pótlék 2021 évben?

Akkor jár a 15%-os éjszakai pótlék, ha a munkavállaló éjjel 22:00 és reggel 06:00 között napi 1 órát meghaladó időintervallumon keresztül dolgozik.

Az éjszakai műszak rendhagyó munkarendnek számít, amely után a munkavállaló minden esetben köteles kifizetni a 15%-os bérpótlékot – elméletben. A gyakorlatban sajnos számos kiskapu található a különféle bérpótlékok kifizetésének mérséklésére. Az éjszakai műszakok beosztása jobb esetben a munkavállaló személyes beleszólásával, családi hátterét figyelembe véve történik, azonban a foglalkoztató sok esetben nem tartja tiszteletben a magánszférát.

Az éjszakai pótlék számítása: éjszakai pótlék kalkulátor

A megadott idősávban minden teljesített munkaórára jár a 15%-os bérpótlék, az alapbérünk után. Ha tudni szeretnénk, mennyi az éjszakai pótlék összege az adott időszakra, számoljuk össze, hány órát dolgoztunk éjszakás műszakban, majd az ismert munkabérünk munkaórára vonatkoztatott alapját szorozzuk be 1,15-tel - így megkapjuk, mennyivel keresünk többet éjszaka.

Mikor jár műszakpótlék 2021 évben?

A műszakpótlék mértéke az alapbér 30%-a, amit az alapbéren felül kap meg a munkavállaló. Akkor jár a műszakpótlék, ha az erre jogosító időben, este 18:00 és reggel 06:00 között végzi a dolgozó a munkáját. A műszakpótlék további szabálya, hogy a munkaidő kezdetének rendszeresen változnia kell (egy adott hónapban a munkanapok minimum 1/3 részénél a munkaidő kezdetének legalább 4 órában el kell térnie egymástól) a dolgozó személyes munkaidő beosztása alapján.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, a munkavállaló jogosult a 30%-os műszakpótlék kifizetésére. Azt is tudnunk kell, hogy egy többműszakos munkarend nem feltétlenünk jelent műszakpótlékot, ugyanis annak kiszámítása mindig a dolgozó egyedi munkarendjén alapszik – az a gyakoribb eset, amikor nem jár műszakpótlék.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Éjszakai pótlék vagy műszakpótlék? Nem mindegy!

Ha valaki jogosult a műszakpótlékra, annak nem jár az éjszakai pótlék akkor sem, ha 1 órát meghaladóan végzett munkát este 22:00 és reggel 06:00 között. Mivel a műszakpótlék értéke magasabb, 30%-os bérpótlék, ez a juttatás felülírja az éjszakai pótlék 15%-át.

A bérpótlékok halmozása

A bérpótlékok a munkavégzés formájától függően halmozhatóak, azonban vannak olyan bérpótlékok, amelyek nem összeegyeztethetőek egymással – ilyen például a műszakpótlék és az éjszakai pótlék. Az éjszakai pótlék összegén felül igénybevehető bérpótlék:

  • a vasárnapi pótlék;
  • a munkaszüneti pótlék;
  • és a túlóra pótlék.

Az éjszakai pótlék mellett nem igényelhető:

  • a műszakpótlék;
  • a készenléti pótlék;
  • és az ügyeleti pótlék.

A Munka Törvénykönyve sem tud mindig megvédeni

A Munka Törvénykönyve 2012 óta rögzíti a magyar munkavállalók jogait és kötelezettségeit, beleértve a különféle bérpótlékokat is – azonban a Munka Törvénykönyve sem képes minden esetben megvédeni a munkavállalót és biztosítani számára a megfelelő fizetést. A munkáltató a törvénykönyv alapján dönthet úgy, hogy nem az egyedi munkaidőbeosztás, hanem átalány alapján adja meg a dolgozóknak a műszakpótlékot, vagy beépítheti azt az alapbérbe – ezek felülírják a tételes számítást. Ez az eshetőség egy, a dolgozók érdekeit szem előtt tartó munkahelyen akár pozitív eltérést, jobb fizetést is jelenthet, de nem mindig van így.

A foglalkoztató másik lehetősége a műszakpótlék vagy az éjszakai pótlék „megúszására” az egyedileg megfogalmazott kollektív szerződés. Ha a munkavállalóval kötött ilyen jellegű megegyezést rögzíti a munkaszerződés, a munkáltató akár azt is megengedheti, hogy semmilyen ilyen jellegű pótlékot ne fizessen. Az éjszakai pótlék esetében külön vannak még kiskapuk: a dolgozó munkája napi 1 órában átcsúszhat az éjszakai munkavégzésbe úgy, hogy a munkáltatónak mégsem kell fizetnie (tipikus példa a 22:00 és 23:00, vagy a 05:00 és a 06:00 közötti munkaóra, ami nem haladja meg az 1 órát).

Számos esetben a többműszakos munkavégzésnél éppen a megígért előnyös tulajdonságokat veszik el a dolgozóktól, amelyek miatt megéri a rendhagyó munkaidőt választani – éppen ezért minden esetben tájékozódjunk alaposan, mielőtt munkaszerződést írunk alá olyan foglalkoztatóval, aki többműszakos munkavégzést vár el. Legyünk mindig tisztában azzal, milyen bérpótlékokat biztosít a munkáltató és ha gyanítjuk, hogy a rendhagyó munkaidő mellett nem vagyunk jogosultak a pótlékokra, lehetőleg ne írjuk alá azzal a munkáltatóval a munkaszerződést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem