Drasztikus átalakulások a magyar munkahelyeken: ennek sokáig isszuk majd a levét

Drasztikus átalakulások a magyar munkahelyeken: ennek sokáig isszuk majd a levét

2021. április 19. 16:51

Rengeteg magyar cég van, amely a pandémia kezdete óta biztonsági megfontolásokból még mindig nem, vagy csak részlegesen tért vissza a korábban megszokott irodai munkavégzéshez. Ez azonban hosszú távon komoly fennakadásokat okozhat a korábban megszokott, gördülékeny működésben. Szakértők szerint, ha oda a bizalom, az egész vállalat jövője veszélybe kerül.

Amikor egy évvel ezelőtt egyik pillanatról a másikra csöppentünk bele a távmunkába, még sokan nem sejtettük, hogy nem csak a 20-as, de a 21-es évünk is a home office jegyében telik majd el. Az első akadályokat a cégek jelentős része eredményesen vette, mostanra azonban sok vállalati kultúra ingatag alapján repedések jelentek meg, és a távmunkában dolgozó vezetők és alkalmazottaik közötti bizalomhiányt felerősödött.

Ideális körülmények között a bizalom bizalmat szül, jelen helyzetben azonban ennek pont az ellenkezője érvényesül: a bizalmatlanság bizalmatlanságot szül. A szakmai kapcsolatainkat erősítő személyes interakciók nélkül nagyobb a tere annak, hogy negatív - gyakran megalapozatlan – feltételezése mentén ítéljük meg kollégáink viselkedését. Ráadásul sok vezető egyáltalán nem kapott semmiféle képzést arra vonatkozóan, hogy miképp irányítsa távolról a csapatát, így könnyen eshet abba a csapdába, hogy túl szorosan  ellenőrzi az alkalmazottakat, ami általában visszafelé sül el.

Mindezek aztán a virtuális munkahely bizalmatlanságának körforgását idézik elő, amelyet a világjárvány okozta fáradtság és a mentális egészségünk fenntartásáért folytatott küzdelem csak tovább súlyosbít.

És egyelőre nem látszik az alagút vége, főleg mivel a bizalom hiánya nem olyan dolog, ami varázsütésre megoldódik, amint a járvány elmúlik. Ez ár csak azért is így van, mivel a vállalkozások jelentős hányada új modellek bevezetését fontolgatja például  a hibrid rendszer, vagy éppen az alternatív munkahét. Erről részletesen itt olvashatsz.

A bizalmatlanságnak azonban súlyos következményei vannak: többek között a termelékenység, az innováció és a motiváció csökkenése. Vannak azonban olyan lépések, amelyeket megtehetünk helyreállítása érdekében, akár még távolról is - olvasható a BBC friss cikkében.

„A bizalom elsősorban az együtt töltött idő alatt és által épül, és nem feltétlenül a munkával kapcsolatos feladatok kapcsán" - mondja Scott Schieman, a Torontói Egyetem szociológiai tanszékének vezetője, majd így folytatja:

Társadalmi kötelékeket alakítunk ki és tartunk fenn a munkahelyeken is, a verbális és nonverbális kommunikációt olyan módon alkalmazzuk, hogy az megértést, empátiát és közös felelősséget közvetít. A végtelen Zoom-hívások semmiképpen sem helyettesíthetik a személyes emberi interakciók mélységét és minőségét.

Nemcsak hogy nehezebb erős kapcsolatokat kiépíteni video- és hanghívásokon, e-maileken és azonnali üzeneteken keresztül, de a korlátok miatt a félreértések is nagyobb valószínűséggel merülnek fel ezeken a médiumokon keresztül. Egy fizikai, közös térben eredményesebben le tudjuk olvasni a nonverbális jeleket, és tisztázni tudjuk őket azonnal.

Ha ugyanis nem ismerjük a kolléga viselkedésének minden összefüggését, hajlamosak vagyunk  tetteit vagy szavait inkább a jellemének tulajdonítani, mintsem egy olyan adott helyzetnek, amelyet nem tud befolyásolni - ez a szociálpszichológiában egy jól ismert jelenség, alapvető attribúciós hiba, amely a virtuális interakciók korában extrém módon felerősödött. Ha külön térben dolgozunk, akkor értelemszerűen csak a saját körülményeinket látjuk, és a saját viselkedésünket, de másoknak viszont a jellemét kritizáljuk, ha valami rosszul megy nekik. És ha egy vezető „negatív feltevéseket” alakít ki magában egy alkalmazott viselkedéséről, emiatt dönthet úgy, hogy szigorúbban felügyeli, ami aztán pszichológiai stresszt okozhat, és árthat a teljesítménynek

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ellenőrzést a munkavállalók úgy is értelmezik, hogy nem bíznak bennük, abban hogy munkájukat megfelelően elvégzik, ami befolyásolja kontroll érzését: oda a bizalom.

Amikor a vezetők elkezdenek ellenőrizni, a munkavállalók kevésbé motiváltak, és kevésbé érzik magukat felelősnek a munkájukért. A távmunkával járó nagyobb autonómia a termelékenység és a munkamorál szempontjából is előnyös lehet, de csak akkor, ha a felettesek bíznak a csapatuk teljesítményében.

Kapcsolatépítés távolról

A bizalom megerősítése érdekében hasznos felismerni, hogy a bizalomépítés nem egy mindenre kiterjedő folyamat.

A valódi bizalom kiépítéséhez a cégeknek tovább kell képezniük magukat az inkluzív vezetés terén, különösen távoli környezetben, ahol az emberek még jobban elszakadnak egymástól" - mondja Bhushan Sethi, a PwC New York-i részlegének egyik vezetője. "A vezetőknek el kell érniük, hogy az emberek érezzék, bevonják őket a döntési folyamatokba, és gondoskodniuk kell arról, hogy az ötleteiket biztosa meghallgassák, és együtt kell érezniük velük, ha stresszesek, szoronganak vagy éppen kiégés jeleit mutatják."

Kutatások kimutatták, hogy azok a vezetők, akik támogatást és megbecsülést mutatnak az alkalmazottak irányába, feléjük nagyobb bizalmat táplálnak. A munka élményének és értékének növelését célzó intézkedésként a The Future of Work Institute ingyenesen letölthető anyagokat készített - az időgazdálkodási tippektől a konkrét kommunikációs stratégiákig -, hogy támogassa a vezetőket és a munkavállalókat a rugalmas munka világában.

Bár a bizalomépítés a technikai vagy analitikai készségekhez képest soft skillnek tűnhet, valójában az egészséges munkakultúra létfontosságú eleme - mely a világjárvány során óriási nagy csapást szenvedett. Látni kell, hogy  az a képességünk, mely mentén a kollégákkal való bizalmat prioritásként kezeljük és fejlesztjük, közvetlen és azonnali hatással lesz munkánk minőségére, na és persze karrierünk hosszú távú kilátásaira.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20