5 °C Budapest

110 milliárd forintos megszorítócsomag jön: kiket érinthet?

Pénzcentrum
2014. július 17. 12:00

Váratlanul egy 110 milliárd forintos idei költségvetési zárolást jelentett be Varga Mihály egy csütörtöki konferencián. A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint erre az alacsonyabb infláció negatív hatása, az EU-val folytatott vitás kérdések, valamint a közmunkaprogram többletfinanszírozása miatt van szükség. Első ránézésre meglepő döntésnek tűnik a legújabb egyenlegjavító intézkedés.

Jön az első idei kiigazítás!

Erről döntenek:

  • 110 milliárd forintos zárolás a kormányzati kiadásoknál, amelyek a családokat és a vállalkozásokat nem érinti
  • a Nemzetgazdasági Minisztérium későbbi közleménye részletezi, hogy miből jön össze a 110 milliárdos zárolás: (1) a megtakarítás jelentős mértékben érinti a Beruházási Alap kiadásait (egyes projektek 2015-re csúsznak), (2) a minisztériumoknál 39,5 milliárdos zárolás történik, (3) a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékát is számottevően csökkenti, (4) az Elkülönített Állami Pénzalapoknál és a vagyonkezeléssel kapcsolatos kiadásoknál is rögzíti a kormány az elvárt megtakarítást
  • biztonsági intézkedésnek nevezte Varga Mihály a GDP-arányosan 0,36%-os kiigazítást
Megérkezett az NGM közleménye is!
Varga Mihály bejelentése után nem sokkal megérkezett a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye a zárolásról. Ezek szerint "a kormány az állami kiadások közel 110 milliárd forintos visszafogásáról döntött, melynek eredményeként biztonsággal tartható lesz a 2,9%-os éves hiánycél".

1. A tárca itt már magyarázatként megemlíti azt is, hogy a foglalkoztatást növelő intézkedésekre kell forrás. A közmunka-program kiterjesztése 47 milliárd forintos többletkiadást eredményez.

2. Emellett az alacsony infláció a költségvetés számára előreláthatóan szerényebb forgalmi típusú adóbevételt eredményez. A fogyasztás bővülése és a gazdaság fehéredése ugyanakkor részben ellensúlyozza mindezt.

3. Az uniós támogatások maradéktalan felhasználása érdekében egyes fejlesztéseket várhatóan nem uniós, hanem hazai költségvetési forrásból fog a kormány megvalósítani. Az így "felszabaduló" uniós keretet a kormány más beruházásokra fogja fordítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Az átmeneti takarékossági lépések nem igényelnek törvénymódosítást, de biztosítják a költségvetés eddigi stabilitásának megőrzését, az államadósság további csökkentését, a meghirdetett hiánycél tartását. A takarékossági intézkedések nem érintik a lakosságnak, az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak jutó forrásokat, támogatásokat" - hangsúlyozza az NGM. "A zárolás az idei évre érvényes, a zárolt összegek további sorsáról a kormány az év végén határoz, a költségvetési mozgástér alakulásának függvényében. A zárolással megtakarított összeg a továbbiakban egyfajta biztonsági tartalékként szolgál" - teszi hozzá.


Ezért kell megszorítani:

  • az MTI beszámolója szerint az intézkedésre egyrészt azért van szükség, mert a kedvező gazdasági adatoknak államháztartási szempontból vannak kedvezőtlen hatásai is
  • a vártnál alacsonyabb infláció például negatívan érinti a költségvetést, mivel a jövedéki adó, valamint az áfa-bevételeknél elmaradást okozott
  • a Reuters szerint azt mondta, hogy az infláció 2014-ben 1% alatt alakulhat
  • elmondása szerint a másik ok, hogy Magyarország büntetőlépésekre számíthat az Európai Unió részéről
  • ezek pedig befolyásolhatják a Brüsszelből érkező forrásokat, emiatt pedig a kormánynak be kell lépnie néhány projekt finanszírozásába

A devizahitelesekről

Az ősszel várható újabb devizahiteles-törvényjavaslatokkal kapcsolatban a Reuters hírügynökség tudósítása szerint megjegyezte: a mentőcsomag nem veszélyeztetheti a deficitcélt.

Itt beszélt

Fél 10-kor kezdődött Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács nyári konferenciája, ahol Varga Mihály mellett felszólal Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Kocziszky György, az MNB Monetáris Tanácsának tagja.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm