15 °C Budapest

Zuhannak a kamatok, és egyre fontosabb a kiszámítható törlesztő

2017. február 20. 13:30

A tavalyi robbanásszerű növekedésnek köszönhetően a kihelyezett állomány mérete a válság kezdete óta először lépte át a kétszázmilliárd forintot. Az átlagos kölcsönösszeg is nőtt és a jelenlegi reálbér emelkedés miatt vélhetően tovább is fog nőni. Az intenzív pénzintézeti verseny miatt két éve folyamatosan csökkennek a kamatok. Sokkal tudatosabbá váltak az ügyfelek, keresik a fix kamatot, a kiszámítható törlesztő részletű konstrukciókat.

A személyi kölcsön piacra komoly hatással volt a pénzügyi válság, a termék megszenvedte a gazdasági visszaesést - írja közleményében az OTP Bank. A legnehezebb évben, 2012-ben a piac korábbi méretének mintegy harmadára, kb. nyolcvanmilliárd forintra zsugorodott. Ez a szint bőven az egészséges szint alatt volt. Ez a könnyen igényelhető, gyors segítséget biztosító hitellehetőség nem járulhatott hozzá a gazdasági növekedéshez, a lakossági fogyasztás dinamizálásához.

Tavaly azonban robbanásszerű növekedés volt tapasztalható, a kihelyezett állomány mérete a válság kezdete óta először lépte át a kétszázmilliárd forintot. A volumennel ellentétes utat jártak be a kamatok, ez az oka, hogy ma a korábbiakhoz képest sokkal kedvezőbb feltételekkel lehet személyi kölcsön szerződést kötni: az öt évvel ezelőtt 26 százalék környéki kamatok közel tíz százalékponttal mérséklődtek. Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója szerint várhatóan a kihelyezett személyi kölcsönök volumene idén újra eléri a válság előtti szintet.

A személyi kölcsön több szempontból is az egyik leggyorsabban elérhető hiteltermék a piacon. Ennek oka, hogy az emberek többnyire váratlan helyzetben fordulnak a bankjukhoz, pár nap mérlegelést követően. A hitelintézetek pedig ennek megfelelően igyekeznek gyorsítani a folyamaton"

- mondta Dr. Rajmonné Veres Ibolya.

Pozitív fejlemény, hogy az ügyfelek egyre inkább utánanéznek az online felületeken található kondícióknak, ajánlatoknak, így pénzügyileg tudatosabban, felkészültebben állnak neki a hitelfelvételnek. Az OTP Bank ügyfelei számára már online ügyintézéssel megoldható a kölcsönigény és a jelenlegi adatok szerint minden tizedik kölcsön-értékesítés kötődik az online csatornákhoz - például online szerződéskötés vagy kedvezménykupon-igénylés útján. A bank igazgatója bízik abban, hogy ezt az arányt sikerül az év végéig megduplázni. Az elmúlt években más módon is tudatosabbá váltak az ügyfelek: fontosabbnak tartják például a teljes futamidő alatti fix kamatot, és a változatlan, kiszámítható törlesztőrészleteket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem