Vészjósló jelek: nem kezdett fényesen az eurózóna

Pénzcentrum/Portfolio2020. január 24. 20:30

Az euróövezeti feldolgozóipari aktivitás valamelyest javult idén januárban az előzetes beszerzésimenedzser-indexek szerint, azonban a szolgáltató szektor kissé gyengült. A kompozit index továbbra is azt sugallja, hogy a gazdaság kifejezetten gyenge.

A kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,9 ponton alakult az eurózónában januárban, ami alulmúlta az elemzők által várt 51,2 pontot, derült ki a Markit felméréséből. A Portfolio által ismertetett eredményeknél az 50 pont feletti érték növekedést, az alatti recessziót jelez.

A feldolgozóipari index 47,8 pontra emelkedett az előző havi 46,3 pontról, miközben a szolgáltatói BMI 52,2 pontra süllyedt a tavaly decemberi 52,8 pontról. A feldolgozóipari index már egy éve a kulcsfontosságúnak számító 50 pontos érték alatt mozog, vagyis a szolgáltató szektor az, ami nem hagyja recesszióba csúszni a gazdaságot. Az 50,9 pontos kompozit index azonban továbbra is rendkívül szerény növekedésről tanúskodik.

Az előretekintő indikátorok alapján a feldolgozóipar a következő hónapokban is gyengén teljesíthet, miután a megrendelések visszaesést mutatnak és a foglalkoztatási szándék is kedvezőtlen tendenciát mutat.

Címkék:
hitel, gazdaság, eurózóna, megtorpanás,