2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Varga: 2020-ra 6,4 százalékos gazdasági visszaeséssel számol a kormány


A kormány erre az évre 6,4 százalékos visszaeséssel számol, ami azt jelenti, hogy durván 1700 milliárd forintnyi bevételt bukhat az államháztartás, miközben a kiadások növekednek a járvány miatt - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Az eredetileg tervezett 1 százalékos hiány helyett a költségvetési hiány 9 százalék körül lehet majd az év végére, vagyis a Covid-járvány 8 százalékponttal fogja megnövelni.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában beszélt arról, hogy a kormány erre az évre 6,4 százalékos visszaeséssel számol, ami azt jelenti, hogy durván 1700 milliárd forintnyi bevételt bukhat az államháztartás, miközben a kiadások növekednek a járvány miatt.

A miniszter szerint az eredetileg tervezett 1 százalékos hiány helyett a költségvetési hiány 9 százalék körül lehet majd az év végére, vagyis a Covid-járvány 8 százalékponttal fogja megnövelni.

Az államadósságról azt mondta, hogy a tavalyi 65,4 százalékos szintről a mostani becslések szerint a bruttó hazai termék 78-80 százalékára fog emelkedni.

Ebben az évben 1,5 milliárd dollár 2021-ben lejáró adósságot fizettünk vissza anélkül, hogy ehhez igénybe vettünk volna külső forrást. Ezzel a novemberi 2,5 milliárd eurós devizakötvény-kibocsátással azt értük el, hogy 2023 elejéig nincs szükség új devizaforrás bevonására

- jegyezte meg a külső forrásokkal kapcsolatban. Hozzátette, hogy nem terveznek további devizakötvény-kibocsátást, és azt a célt sem adják fel, hogy a devizaarányt az államadósság szerkezetén belül 20 százalék alatt maradjon.

Szóba kerültek az uniós támogatások is, amiknél Varga Mihály úgy számol, hogy az EU hosszú távú költségvetésének (MFF) és a helyreállítást célzó NextGenerationEU forrásairól szóló vita elhúzódhat akár addig is, hogy jövőre még semmilyen forrásra nem lehet számítani az Európai Unió országaiban.

Kivételként említette az agrártámogatás 500 milliárd forintját, ami közvetlenül Brüsszelből érkezik a gazdákhoz.

Varga szerint a járványnak akár harmadik hulláma is lehet, ezért hároméves pénzügyi programot készítettek. Sok tekintetben a védőoltástól függ, hogy milyen gyorsan épül vissza a gazdaság, a miniszter azzal számol, hogy a fordulópont a jövő év május-júniusi időszak lehet, a második negyedév vége, a harmadik eleje, amikor megvan a vakcina, és megkezdődnek a tömeges védőoltások. Szerinte a korlátozásokat ekkortól lehet gyorsabban feloldani, és a gazdaság lassan, de visszatérhet a normális kerékvágásba. Szóval 2021 májusában-júniusábanfog eldőlni, hogy gyors visszarendeződés és gyors kilábalás lesz, vagy csak lassabb.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked