6 °C Budapest

Újabb értesítést kapnak a devizahitelesek: dönteniük kell

2017. május 26. 05:31

Április óta folyamatosan járnak le az árfolyamgátas törlesztőrészlet-rögzítések, az egykori devizahitelesek pedig azzal szembesülnek, hogy megugrik a havi részletük és sokaknak a futamidő is nő. Arra kevés az esély, hogy a korábbi törlesztők visszatérjenek, azonban egy hitelkiváltással csökkenhetnek a havi terheink és még a futamidő is csökkenhet. Körüljártuk, kinek érdemes kiváltania a hitelét és ki fizesse tovább a korábbi kölcsönét.

Egy hosszú futamidejű hitelnél érdemes néhány évente elgondolkodni azon, hogy kiváltsuk a régi kölcsönünket. Ezen az időtávon ugyanis kedvező irányba változhatnak a kamatok és új, korszerűbb termékek jelenhetnek meg, amelyek átláthatóbbak és sokszor olcsóbbak is.

Nem árt ilyenkor megnézni a bankok ajánlatát, mert a pénzintézetek gyakran a hitelfelvétellel járó költségek többségét elengedik, ezt is megúszhatjuk a hitelkiváltáskor. Emellett érdemes összevetni a korábbi hitelkamatunkat a most elérhető legjobb kamatokkal is, könnyen lehet, hogy alacsonyabb törlesztőrészletet tudunk kiharcolni magunknak.

Az árfolyamgátasoknak is érdemes lépni

A devizahiteles elszámolás után azt várták a szakértők, hogy a forintosított kölcsönöket az ügyfelek majd átváltják, azonban ez (vélhetően az egyébként is alapvetően alacsony kamatok miatt is) a vártnál kevesebben váltották ki a kölcsönüket. Áprilisban azonban elkezdtek lejárni az árfolyamgátas törlesztőrészlet-rögzítések, emiatt pedig a legtöbb adós törlesztőrészlete megugrott, vagy hamarosan megugrik, amikor lejár a rögzítés öt éves tartama.

Ez azonban nem minden, az egykori devizaadósok jelentős részének a futamideje is nőni fog, ami azért fordulhat elő, mert a szabályok értelmében a törlesztőrészlet nem nőhet 15 százaléknál nagyobb mértékben.

A magasabb törlesztőrészlet és a futamidő kitolódása sokaknak zavaró lehet, azonban a hitelkiváltással ennek is elejét lehet venni, akár már az árfolyamgát lejárata előtt is:

  • Egyrészt alacsonyabb lehet a törlesztőrészletünk, ha a futamidőt meghosszabbítjuk (és az alacsonyabb kamat is segíthet ebben). Ez jó megoldás lehet, ha a családnak megterhelő a megemelkedett havi részlet.
  • Másrészt csökkenthetjük a futamidőt, ha minél előbb szabadulnánk a kölcsöntől, igaz, ezért cserébe valószínűleg a törlesztőrészletünk magasabb lesz (ezt az alacsonyabb kamat tompíthatja). Ez azoknak lehet jó megoldás, akik minél előbb megszabadulnának a hitelüktől.

Persze egyéb variációt is elképzelhetünk, a hitelkiváltással ugyanis az új hitelünk teljesen új futamidővel indul (és várhatóan 3 százalék körüli kamattal), így a törlesztőrészletünket mi határozhatjuk meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem mindenkinek éri meg a hitelkiváltás

Az árfolyamgátas gyűjtőszámlákon található tartozások jelentős része (gyakran a teljes, itt található adósság) jóváírásra került, amikor az ügyfelek megkapták az elszámolás miatt visszajáró összegeket. Emiatt, és a kamatok párhuzamos csökkenése miatt viszont volt, akinek ugyan nem csökkent a törlesztőrészlete, azonban a gyűjtőszámlán sem nőtt a tartozása. Ők sok esetben a forintosítás után alacsony kamatoknak örülhettek, amelyek még most is kedvezőek, így nem érdemes kiváltani a hitelüket.

Ha viszont 1 százalékpontot tudunk nyerni a hitelkiváltással, akkor a fix költségek elengedése miatt már érezhető összeget nyerhetünk. 6 millió forintos tartozásnál, 10 éves hátralévő futamidő mellett havonta nagyjából 3 ezer forinttal lehetnek alacsonyabbak a terheink, ami 337 ezer forintot jelent a teljes futamidő alatt.

Fixáljunk vagy ne fixáljunk?

Persze nemcsak a kamatcsökkenés miatt érdemes váltani. Sokan (különösen az egykori devizahitelesek közül) arra vágynak, hogy a hitel kiszámítható legyen, és ne kelljen azon aggódni, hogy mikor, hogyan nő (vagy esetleg csökken) a havi fizetendő. Ennek viszont ára van, a most elérhető, 3 vagy 5 évre rögzített kölcsönök 4-5 százalék körüli teljes hiteldíj mutatóval (THM) érhetők el, ezek viszont a kamatperiódusuk lejáratakor változhatnak.

Ha azt szeretnénk, hogy a futamidő végéig (10 évvel kalkulálunk) ne változzon a törlesztőrészletünk, akkor legalább 5,39 százalékos THM-et kell megfizetnünk a Pénzcentrum kalkulátora alapján. Ez egyébként még mindig nem számít jelentősnek, és a biztonságért cserébe csupán havi 5-10 ezer forinttal kell többet megfizetnünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem