2020. augusztus 15. szombat Mária

Új konyhát hoz a Jézuska? Ilyen költségekkel számolj


Nagyjából mindegy, hogy a lakás melyik pontjához nyúl az ember, a felújítás mindenképp megterheli a családi kasszát. Nincs ez másként a konyhánál sem, de szerencsére vannak olyan egyszerű praktikák, amelyekkel csökkenthetők a költségek. Utánajártunk, mennyiből lehet kihozni ma egy új konyhát.

A KSH adatai szerint a hazai 4,4 milliós lakásállomány mintegy 61 százalékában gondolják úgy a bennlakók, hogy szükség lenne egy, vagy több felújítási, karbantartási feladatra. Egy korábbi felmérés szerint, pedig amikor lakásfelújításon gondolkodik egy család, az elsők között merül fel a konyha renoválása. A piaci tapasztalatok alapján karácsonyra sokan bútort vásárolnak, azok közül is kiemelkedően népszerű a konyhabútor. Vannak azonban, akik nem állnak meg a bútorcserénél, és ha már belekezdenek egy ekkora munkába "új konyhát vesznek karácsonyra". Bár a legtöbben nem szívesen fordítják ki a lakást a négy sarkából közvetlenül az ünnepek előtt, de ha már úgyis rumli lesz a bútorcsere miatt, akkor néhány szükséges javítást még bezsúfolnak a szerelés előtt.

Mivel sok időt töltünk a konyhában, így az sem mindegy, hogy milyen a környezet, hogy néz ki például a szekrény, de az még fontosabb, hogy praktikus legyen az elrendezése. Az sem mindegy, hogy mit, mennyire mozgatunk át, a gáztűzhelyt, a mosogatót, vagy épp a villanykapcsolókat. Ha teljes átalakítást tervezünk, akkor mindenképp érdemes szakértőt bevonni még a munkálatok kezdete előtt, különben csúnya ráfizetés lehet a vége, ami sosem jön jókor, de karácsony előtt pláne rosszul esik.

Ne centizd ki a költségeket

Bármekkora munkába is kezdünk, mindenképp érdemes előre jól átgondolni a költségeket. Vannak jól meghatározható kiadások, például ha már kinéztük a konyhabútort, a bele építhető sütőt, és kértünk árajánlatot is a felújítási munkákra. Vannak azonban olyan költségek is, amelyek útközben merülnek fel, így érdemes kicsit rászámolni a kiadásokra, és nem kicentizni a kasszát.

Vannak olyan helyzetek, amikor az ember nem szívesen vár a felújítással hónapokat vagy éveket, mire összespórolja a rávalót, ezt az is alátámasztja, hogy nagyon sokan személyi kölcsönből oldják meg a felújítást, és inkább havonta törlesztik a hitelt, miközben már élvezik az új konyhájukat. A Pénzcentrum kalkulátorával végeztünk egy próbaszámítást, hogy megnézzük, mely pénzintézetek ajánlják jelenleg a legjobb hiteleket. Ha 1,5 millió forintot szeretnénk felvenni 7 éves futamidővel, akkor a THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. (További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.)

A fenti számítás csak egy példa, érdemes mindenkinek személyre szabott számítást végeznie. Ugyanakkor jól látható, hogy a nagy verseny miatt egyre kedvezőbb hiteleket kínálnak a bankok, de még mindig lehet nagy eltéréseket találni a piacon, érdemes több pénzintézet kínálatát is alaposan átnézni. Amikor pontos képet kapunk az anyagi lehetőségeinkről, és kereteinkről, valamint pontosan meghatároztuk a céljainkat, kezdődhet a felújítás.

A falban kezdjük

Mint minden helyiségnél, a konyhánál is a gépészeti rendszerekkel érdemes kezdeni a felújítást. Mindenképp jól át kell azonban gondolni az átalakítást, hiszen a gázvezeték legkisebb változtatása is engedélyhez kötött, amiért külön fizetni kell. Ezáltal a költségek is megugranak. A pár tízezer forintba kerülő munkálatokért akár százezer forintos tervezési, és engedélyeztetési díjat is ki kell fizetni, ha nem kerülhető el a felújítás során a meglévő kiállások módosítása.

A vízvezetékeknél valamivel egyszerűbb a helyzet, ugyanakkor ha a vízórát megbolygatjuk, az engedélyeztetést itt sem úszhatjuk meg. Ha azonban a teljes víz- és csatornahálózatot kicseréltetjük, általában az sem éri el a 100 ezer forintot.

Az elektromos hálózat felújítása azokban a lakásokban a legfontosabb, ahol még mindig a régi szigetelés nélküli alumínium vezetékeken megy az áram. Egy teljes rendszer kiépítése 50-80 ezer forint körüli összegből megoldható, ez persze függ a konyha méretétől. Érdemes pontos felmérést készíteni, amikor a berendezést tervezzük, hogy minden konnektor és villanykapcsoló ott legyen, ahol szükségünk van rá.

Rejtsd el a falat

Ha a falban minden cső és vezeték rendben van, akkor jöhetnek a festési és a burkolási munkák. Persze csak az után, hogy a falak és a padló sem hordozza már a felújítás nyomait. Sokan a festésen inkább spórolnak, és maguk ragadnak ecsetet, ha azonban alaposan meg kellett bontani a falat korábban, akkor ezt is érdemes szakemberre bízni, ahogy a burkolást is.

Ha valaki csak egy tisztasági festést végez a konyhán, mielőtt beszerelteti a konyhabútort, az megállhat akár ötezer forintnál is (kb. két vödör festék ára), de ha helyre kell állítani a falat, glettelni, csiszolni, festeni, akkor 50-70 ezer forintba is kerülhet.

Rendezd be a konyhádat

Még ha az olcsóbb árkategóriák között válogatunk, akkor is mélyen a zsebbe kell nyúlni bútorvásárlásnál. És ha már mindenképp kiadás, akkor különösen érdemes figyelni az ár-érték arányra. Mindig legyen gyanús, ha egy bútordarab túl olcsó. Sajnos a konyháknál is igaz a szabály, hogy a minőségnek ára van. De szerencsére lehet már bőven válogatni a piacon, és nem kell feltétlenül egy kisebb vagyont elkölteni a minőségi konyháért.

Egy nagyon pici konyhába már akár 70-80 ezer forintért is lehet komplett bútort venni, az egyedi tervezésű minőség darabok egy nagyobb konyhába viszont milliós tételt jelentenek, többségében fél és másfél millió forintot áldoznak a háztartások konyhabútorra és háztartási gépekre. Bár elsőre soknak tűnhet ez az ár, de ha figyelembe vesszük, hogy a sütők ára jellemzően 100 és 200 ezer forint körül mozog, és egy nagyobb hűtőszekrényt sem igen úszhatunk már meg 100 ezer forint alatt, akkor a több kisebb tételből jól kirajzolódik, hogy bizony simán összejön a milliós költség.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.