Túl nagy költségekkel jár a bankolás a magyar ügyfeleknek: le vagyunk maradva az uniótól

Pénzcentrum2020. július 28. 16:10

A tudásalapú társadalom és az egészséges társadalom mutatókban elmarad Magyarország a visegrádi országoktól, de vannak olyan területek, például a lakosság bevonása az államadósság finanszírozásába, amelyben az élen jár - mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója. A pénzügyi rendszer javult az elmúlt években, a hitelezés a vállalati szektorban bővült. Az MNB azt ösztönzi, hogy fix kamatozású hitelekkel egészséges szerkezetben bővüljön a hitelezés.

A termelékenységi mutatók javulnak az MNB felmérése szerint, főleg a nagyvállalatok esetében, de a kkv-knál is jobbak lettek az adatok. A feldolgozóipari termelésben a belföldi felhasználás súlya nagyon alacsony, az export csaknem kétharmados arányt tesz ki, vagyis nem a hazai termékeket dolgozzák fel a cégek. Jó lenne, ha a hazai kkv-k termékeit használná a hazai feldolgozóipar - írja a Napi az MNB javaslattai alapján. A jegybank ugyanis versenyképességi programot hirdetett, és időről időre felülvizsgálja, ebből mi valósult meg.

Eszerint ahhoz, hogy a kkv-k versenyképesebbé váljanak, csökkenteni kell az adóterheket. Ezek a folyamatok megkezdődtek, ami javította a versenyképességet és a foglalkoztatottságot - állapította meg az MNB. A részmunkaidő aránya Magyarországon alacsony, de a koronavírus-járvány hatására átalakulhatnak a munkával kapcsolatos szokások - több lehet a távmunka és a részmunkaidős foglalkoztatás. A külföldön dolgozó aránya a magyar népességben 6,5 százalékos, ami nem elhanyagolható, hiszen 650 ezer embert jelent, de nem kiemelkedő régiós viszonylatban.

A magyar bankok működési költsége ugyanakkor a legmagasabb az unióban, az MNB szerint ennek az az oka, hogy kevés az online szolgáltatás. (A Magyar Bankszövetség a tranzakciós illetéket okolja a magas költségekért.) Baksay a pénzügyi szektorban végbement fejlesztések között kiemelte a Növekedési Kötvényprogramot, amelyben több mint egy tucat cég bocsátott már ki hitelpapírokat. A lakossági állampapír-vásárlások ösztönzését is kedvező fordulatnak tartja az MNB, az, hogy az állampapírok jelentős része van a lakosságnál, ez növelte az elmúlt hónapokban az állampapírpiac stabilitását.

Címkék:
hitel, mnb, bank, tranzakciós illeték, lakossági állampapír, versenyképesség, részmunkaidős foglalkoztatás, vállalati kötvény,