2020. szeptember 19. szombat Vilhelmina

Történelmi zuhanás: soha nem volt még ilyen mélyen a forint


A svájci jegybank ma elengedte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, illetve hirtelen tovább vágta a betéti kamatát. Ennek eredményeként a forint piacát is megcsapta a feszültség és azonnal hároméves mélypontra kerültünk az euróval szemben. A jegyzések még 326 felett is jártak - igaz, csütörtök délre csillapodni látszik a pánik.


Csütörtökön 326 forintra drágult az euró, a svájci frank pedig 378-ig.

A forint történelmi mélypontjára zuhant: soha nem volt még ilyen drága az euró.

De miért?

A szakértők azzal magyarázzák a zuhanást, hogy a svájci jegybank ma elengedte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, illetve hirtelen tovább vágta a betéti kamatát. Ennek eredményeként általános sokk söpört végig a devizapiacon, ami a forintot is azonnal megcsapta.

A svájci frank az elmúlt években nagyon (túl) erős volt. Ez meglehetősen nagy teher volt a gazdaság számára, ezért próbáltak védekezni ellene: az euróhoz rögzítették az árfolyamot: 1 frank 1,2 euróba került.

Ma viszont - gyakorlatilag teljesen váratlanul - megszűnt ez az árfolyamküszöb, azaz elengedték az árfolyamot.

Az árfolyamok rendkívül gyorsan változnak, nagyon nehéz követni, mikor mennyibe kerül egy euró, vagy egy svájci frank. A sokk akkora, hogy a frankárfolyam jegyzését a legtöbb kisebb devizával szemben felfüggesztették a nagyobb árjegyzők. Ezért jelenleg a szakértők sem mindig tudnak megbízható frank-forint grafikont mutatni.

KATTINTS! Kivégezték az autóhiteleseket: zuhanórepülésben a forint

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.