Több tízezer újabb lakásvásárló jön: versenyt futnak a bankok a hitelfelvevőkért

Pénzcentrum2019. június 24. 16:02

2300 milliárd forint összegű szerződéses állománnyal bír jelenleg a hazai építőipar a KSH minapi jelentése szerint. Nem csoda, hogy a nyár ellenére sincs holtszezon a szektorban, sőt július elején újabb élénkülést várnak a piacon. A várakozások szerint durván harmadával bővül idén az ágazat teljesítménye, ezért a bankok élénk érdeklődést mutatnak a projektek finanszírozásában, mind a négy fronton.

Ami az újlakáspiacot illeti, július elején érkezik az újabb kormányzati csomag, amelynek hatására a kiterjesztett CSOK és főleg a babaváró hitel révén több tízezer potenciális vásárló léphet az amúgy is kapacitása határán mozgó kivitelezői piacra. Persze még a most tervezett 25 ezer éves újlakásszám is elmarad a szakértők által szükségesnek ítélt évi 40 ezertől. A fejlesztők ráadásul előszeretettel tartják vissza a lakásokat a későbbi magasabb ár és áfa reményében.

Banki szempontból egyébként a kockázatok beárazása miatt az építőipari cégek kicsit drágábban jutnak forráshoz, a hitelintézetek jobban szeretik az akvizíció-célú hiteleket, mondta el Kővári Mihály, a Sberbank projektfinanszírozási vezetője a témában adott interjújában.

Az irodapiac is élénk

Az irodapiacon is élénk a hitelezés, hiszen még bőven van tér a fejlesztésre, a kereslet pedig feneketlen. A mostani, közel négymillió négyzetméteres állomány még úgy ötödével bővülhet a következő években, amivel Budapest már lassan felzárkózik a régiós versenytársaihoz. A fővárost sok cég találja alkalmasnak, az idetelepített szolgáltató központok kollégáit azonban le is kell ültetni valahol, így tulajdonképpen bármennyi helyet felszívna most a piac Kővári Mihály szerint.

A banki szakértő a beruházás finanszírozások kapcsán úgy nyilatkozott: a gazdasági növekedés következtében nő a hitelek iránti kereslet. A kapacitásbővítés miatt telephelyre, eszközökre, építkezésre igénylik a hitelt a kkv-k és nagyvállalatok. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Online hitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

A logisztikai piac felfutása szintén újabb lökést adott a hitelezésnek. Kővári hozzátette, hogy a bankok egymással is versenyben vannak az ügyfelekért, ezért próbálnak kedvezőbb hitelkonstrukciót adni. A többnyire euróban hitelezett KKV-nak értékbecsléssel, üzemeltetési cashflow-val, költségtervvel és átlátható tulajdonosi szerkezettel érdemes készülnie az igényléshez, ha hitelintézetet váltana - mondta el a Sberbank szakértője.

Címkék:
hitel, kkv, ingatlan, bank, beruházás, iroda, ksh, milliárd, jelzálog,