Több milliós támogatással költözhetnek családi házba a panellakók

Pénzcentrum
2012. május 25. 05:27

A lakásvásárlásról és lakásépítési támogatásról szóló cikksorozatunk végén a felmerült olvasói kérdésekre válaszol az FHB Jelzálogbank Nyrt. szakértője. A válaszokból megtudhatjuk, hogy lehet-e 40 évhez közel több millió forintot igényelni, hogy a panelból végre családi házba költözhessen egy ötfős család. De arra is választ kapunk, hogy felújításra felhasználható-e a szocpol. Korábbi írásaink a témában a cikk végén találhatók.

1. Az év elején "beharangozott", azóta semmi konkrétumról nem hallható dolog: fiatalok által pár éve vett /súlyos hitellel terhelt/ használt ház felújításához hogyan lehet kapni szocpolt? A hitel felvételekor sem voltak semmire jogosak, közben 3 gyermek született, a házat felújítani továbbra sincs lehetőség, sőt előreláthatóan hosszú évekig még a hitel fizetése sem lesz egyszerű.

Válasz:
A 2012.01.01-jén hatályba lépett Kormányrendelet által szabályozott állami támogatások felhasználási célja új lakás építés vagy új lakás vásárlás. Felújításra sajnos ezzel a támogatási formával nincs lehetőség. Ebben az esetben azt érdemes megfontolni, hogy a jelentős költségekkel járó felújítás helyett a jelenlegi ingatlan értékesítése mellett új ingatlant célszerű vásárolni, maximum 160 nm nagyságút, amihez viszont már igényelhető a támogatás, 1 200 000 - 2 600 000 Ft nagyságban. Az ingatlanra megszerezhető energiahatékonysági szint minél magasabb osztálya egyrészt a támogatás összegét emeli, másrészt pedig a jövőbeni fenntartási költségek minimalizálhatók általa. Fontos még, hogy a lakásra kiadott használatbavételi engedély 2010.01.01. utáni legyen.

Az eladott ingatlan vételárát az új lakás vásárlására kell fordítani. A beforgatandó összeg csökkenthető a jogszabályban meghatározott eseteknek megfelelő visszafizetett kölcsön összegével. Fontos még, hogy az adásvételi szerződés megkötése után 120 napon belül kell a támogatást igényelni.

2. Most egy 59nm-es panellakásban lakunk. Én idén december 31-én leszek 40 éves, a férjem jövőre tölti a 40-et. Van 2 gyerekünk, 7 és 2 évesek. Én jelenleg dolgozom, de pocakban van még egy baba, aki várhatóan december 13-án születik meg. Ha el tudnánk adni a lakást, vagy leíratni a férjem nevéről, esélyünk lenne szocpolra? Mi használt nagyobb lakást, vagy házat szeretnénk. Rendelkezünk mind a ketten most lejáró lakástakarékkal, ami kb. 3 millió forint lesz.

Válasz:

Az Önök esetében még a 40 éves életkor betöltése előtt javasolt a támogatást igényelni, ugyanis a jogszabály szerint meghatározott fiatal házaspárnál ez a határvonal. Ez azonban csak a megelőlegezett támogatás igénylésénél korlát, de Önöket ez érinti, hiszen úton van egy baba, akinek megszületése előtt, őt szerződésben is vállalva, jogosultak lehetnek az utána járó támogatásra is (vagy, ha a baba még a 40 éves életkoruk előtt születik meg, érdemes megvárni, mert akkor nem kell szerződésben vállalni, hanem meglévő gyermekként tudja a Bank figyelembe venni és így a 40 év sem korlát már). Így összesen 3 gyermekre járó, 1 200 000 - 2 600 000 Ft támogatással vághatnak neki az újabb lakáscél megvalósításához.

Ehhez azonban az szükséges, hogy a most meglévő lakás lekerüljön a nevükről akár ajándékozással, akár értékesítéssel, valamint beruházásként új lakás építését vagy új lakás vásárlását kell megvalósítani, maximum 160 nm nagyságig. A meglévő lakás értékesítése esetén viszont az eladott lakás vételárát fel kell használni az új lakás építési költségébe/vételárába. A jogszabály által előírt energiahatékonyságú ingatlan megszerzésével pedig alacsony fenntartási költségeket érhetnek el, ami költségmegtakarítást is jelent Önöknek, de ennek hatékonysági osztályától is függ a támogatás tényleges összege. Fontos még, hogy a lakásra kiadott használatbavételi engedély 2010.01.01. utáni legyen. A lejáró lakástakarék összegét szintén fel lehet használni erre a lakáscélra.

3. Mint sokan mások én is épp lakásvásárlás előtt állok, és ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Jelenleg szüleimmel élek, hogy minél nagyobb megtakarítást tudjak minden hónapban félrerakni lakáscélra, ám korom miatt (28) szeretnék külön költözni. Erre 2 millió forintom van, valamint két lakáscélú megtakarítás (40 e Ft értékben, amiből az egyik most lesz 2 éves, míg a másik 1), valamint elméletileg lehetőségem lesz kamatmentes lakáshitelre a munkahelyem által. Kérdem, hogy ilyen felállások mellett mit tanácsolna? Érdemes idén belevágni, esetleg még várjak? Hogyan és mikor használjam fel a lakáshitelt? A futamidő végén vagy már most mielőtt a lakásárak enyhén elkezdenének emelkedni? Kiindulásnak milyen lakást érdemes venni? ' esetleg 1,5 szobásat arra az esetre, ha később gyermekem születne? Megéri-e egyedi fűtéses lakért többet fizetni. és ha igen akkor mennyi idő alatt térülhet ez meg?


Válasz:

Egyedülállóként, gyermek nélkül sajnos lakásépítési támogatást nem tud igénybe venni, ehhez vagy kettő meglévő gyermekének kellene lennie, de fiatal (bőven 40 év alatti) házaspárként vállalhatnának legfeljebb két gyermeket. Lakáscélját azonban e támogatás nélkül is megvalósíthatja! Feltételezem leírásából, hogy megtakarításai lakástakarék-pénztári formában vannak. Bankunktól kedvező kamatozású lakáscélú hitelt igényelhet, amelyhez a megtakarítások kombinálhatók, lehetővé téve ezzel a futamidő elején (a megtakarítási idő hosszáig) a csökkentett összegű törlesztést, mivel ekkor a bank felé csak a kamatokat, míg a lakástakarék felé a megtakarítást kell csak fizetni. Majd a megtakarítás lejártával azt hitele tőketartozásának csökkentésére fordíthatja. Ráadásul megtakarításai után állami támogatás is jóváírnak.

A kamatmentes munkáltatói kölcsönt lehetőség szerint érdemes kihasználni, mert az a kedvező feltételei mellett a vásárláshoz szükséges saját erőt növeli. A lakás méretében az Ön szubjektív döntése a meghatározó, de, ha hosszú távra tervez, akkor mindenképpen érdemes figyelembe venni a családalapítás tényét, amihez a saját megítélésem alapján minimálisan 1,5 szobás lakásban érdemes gondolkodnia.

Az egyedi fűtés-rendszerrel rendelkező lakások havi fenntartási költsége kedvezőbben alakulhat, mint pl. az energetikailag még nem felújított távfűtéses lakásoké. Amennyiben megteheti, érdemes modern fűtéssel és használati melegvíz rendszerrel ellátott, szakszerűen szigetelt lakást választania. Természetesen az ilyen vásárlásával járó többlet kiadás megtérülését csak a konkrét számadatok összehasonlításával érdemes számítani. Az FHB Ingatlanközvetítő munkatársai szívesen állnak rendelkezésére.

4. Úgy emlékszem, hogy az első hírek úgy szóltak: lakásvásárláshoz, illetve felújításhoz is felvehető a szocpol, valamint lehetett hallani bizonyos összegeket is (gyermekszám függvényében). A felújításra vonatkozóan azonban mély csend van az utóbbi időben, csak a vásárlásról szól minden hír... nekem azért is lenne ez fontos, mert ezen a nyáron lakrészfelújítás esedékes.
Az én konkrét esetem úgy néz ki, hogy egy a közelmúltig használatban lévő ám meglehetősen lerobbant lakrészt szeretnénk felújítani (25 m2). Hivatalosan ezáltal nem növekszik a lakótér, de én oda nem szívesen költöztettem volna be a 2 hónapos ikreinket... egyébként tekintve a nyílászárók jelenlegi állapotát valószínűleg növekszik az épület energiahatékonysága is.
A felújítás várható összege a lehetőségeink határait feszegeti, de a családbővülés miatt tovább nem megkerülhető ez a probléma. Nos, jelen helyzetben a szocpol éppen kapóra jönne...

Válasz:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2012.01.01-jén hatályba lépett Kormányrendelet által megfogalmazott lakáscélok között csak az új lakás építés, valamint az új lakás vásárlás szerepel. A felújítás sajnos ennek alapján nem támogatott.

Érdemes lehet azonban megfontolni és mérlegelni egy esetleges új lakás vásárlását vagy meglévő családi házuk tetőterének beépítését. Ugyanis ezzel elkerülhető lenne a jelentős összegű felújítási költség, valamint igényelhető lenne a támogatás is. A támogatás összege sok mindentől függ: a lakás hasznos alapterületétől, a gyermekek számától, valamint az ingatlan energiahatékonysági szintjétől. A teljes hasznos alapterület 60-160 nm lehet, az energiahatékonysági szint minimum B osztályú, így 2 gyermek esetén a támogatás összege 800 000 - 1 690 000 Ft lehet. Az energiahatékony ingatlan megvalósításával csökkenthetőek a lakás fenntartási költségei, ugyanakkor jobb klímakomfortban, egészségesebb lakótérben élhetnek gyermekeikkel.

5. Egy kérdés, amire szerintem sokan kíváncsiak: miért nincs egyik banknál sem az új állami kamattámogatású hitel - aminek 30 millió forint az értékhatára Budapesten? És ami még fontosabb: mikor várható a bevezetése?

Válasz:

Az otthonteremtési kamattámogatott kölcsönre vonatkozó jogszabály csak 2012.03.06-án lépett hatályba, azonban sok pontja még további jóváhagyásokra vár. Tudomásunk szerint a jogszabály emiatt is még képlékeny szabályozási elemeket tartalmaz, viszont a jelenleg is hatályban lévő 134/2009 (VI.23.) Kormányrendelet továbbra is kiszolgálja a támogatott hitelre jogosultak igényeit és nagy előnye, hogy a kamattámogatás 20 évig is tarthat, s ez a fajta államilag támogatott lakáshitel elérhető az FHB Bank fiókjaiban.

6. Tervezzük, hogy a közeljövőben továbblépünk és szeretnék ezzel kapcsolatban kérdezni.
Jelenleg három tagú a családunk és egy kicsi, 36 m2-es lakában élünk. Párom 36, kisfiam 3, én 33 éves vagyok és saját tulajdonú, tehermentes lakásunk van. Mindketten dolgozunk, biztonságosnak nevezhető munkahellyel rendelkezünk.
Kérném, hogy röviden vázolják lehetőségeinket. Tudtommal a lakástulajdon és a 35. életév betöltése sem kedvez számunkra.

Válasz:

Bankunk mindenre talál megoldást, és az Önök felvázolt helyzete is bíztató. Az állami támogatás érdekében két teendőjük van. Az egyik, hogy meglévő ingatlanukat értékesíteni szükséges, mert ennek vételárát fel kell használni az újabb ingatlan megvételéhez (feltételezem, vásárlást terveznek). A másik, hogy a jogszabály szerint minimum 2 gyermektől igényelhető a támogatás, így legalább még egy gyermeket is vállalniuk kell. Ennél a 40 éves életkor a korlát, így Önök ennek is megfelelnek. Lakáscéljukat tehát új lakás vásárlásával tudják megoldani, amely ingatlan esetén a használatbavételi engedélyt 2010.01.01. után adták ki. Mérete 60 és 160 nm között mozoghat, viszont szükséges, hogy az energiahatékonysági szintje minimálisan B kategóriájú legyen. Ezen paraméterektől függ a támogatás tényleges mértéke, mely 800.000-1.690.000 Ft-ig terjed.
A kinézett lakás megvásárlásához, bankunk kedvező kamatozású hiteleket nyújt az Önök számára. Fontos még, hogy az adásvételi szerződés megkötése után 120 napon belül kell a támogatást igényelni, mert ennek elmulasztása jogvesztő erejű!

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem