Tízezrek fognak meglepődni szeptemberben: így bünteti őket a bankjuk

2019. augusztus 20. 13:03

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a szeptemberi hónapban veszik fel a magyarok a legtöbb személyi hitelt. Akit azonban a nyaralással, utazással járó nyári hónapok megterheltek, és folyószámlahitel-keretet állítottak be, nagyon pórul járhatnak, ha személyi, vagy bármilyen hitelt vesznek fel.

Különleges időszak az augusztus vége, szeptember eleje a hitelfelvétel szempontjából. Ha összeadjuk az előző években felvett személyi hiteleket, az jön ki, hogy a szeptember a legforgalmasabb hónap a bankokban. Ennek okát nem kell sokáig keresni: a nyári hónapok sokszor megterhelik a pénztárcánkat, ráadásul az uborkaszezonban elmaradnak azok a vásárlások is, amiket aztán szeptemberben pótlunk be (nagyon kevesen kezdenek például lakásfelújításba nyáron - ez érthető, mert az a kevés szakember is, aki van, nyáron szeret nyaralni).

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az is igaz, hogy rengeteg magyar oldja meg havi pénzügyi gondjait folyószámlahitellel: meglepően sokaknak van ugyanis beállítva egy hitelkeret a számlájához. Ez teljesen érthető és logikus is, ugyanis amennyiben nem nyúlunk a hitelkerethez, akkor legtöbbször semmilyen költsége nincs annak. Ha pedig 10-15 ezer forinttal megcsúsznak, még a jellemzően magas THM-ek mellett is elhanyagolhatóan kicsi a kamatköltség. 

Van azonban egy bibi: a meglévő folyószámlahitel-keret szinte lehetetlenné teszi a további hitelek felvételét.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) szabályok ugyanis pontosan meghatározzák, hogy a jövedelmünknek mekkora hányadát lehet törlesztőrészlettel terhelni. Márpedig ha van hitelkeretünk is, onnan már csak egy lépés, hogy legyen hitelünk. De hogy számítják bele a folyószámlahitelt a JTM-be? Egyszerűen: a meglévő hitelkeret 5 százalékának megfelelő összeget egyszerűen törlesztőként számolják be.

Ez az 5 százalék elsőre nem tűnhet soknak, ha azonban számolgatunk picit, rájövünk, hogy ez igenis nagy összeg. Vegyük például a legtöbb banknál maximálisnak megadott 1 milliós hitelkeretet. Ha be van állítva egy ekkora keret (tehát ez nem felvett hitel, csak keret), akkor 50 ezer forint már azonnal "le is van foglalva" a lehetséges törlesztőnkből, akkor is, ha végül ehhez az 1 millió forinthoz nem nyúlunk. De mit jelent ez jövedelmi sávonként?

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ha 150 ezer forint nettó a havi jövedelem, akkor legfeljebb 25 ezer forint lehet a törlesztőnk. Ez mindössze 1-2 millió forint felvételét teszi lehetővé. Ha nettó 200 ezer forintot keresünk, akkor már a maximális törlesztőnk 50 ezer forint lehet, ami szintén alacsony hitelösszegre tesz minket jogosulttá. Nettó 250 ezres jövedelemnél a törlesztő 75 ezer forint lehet, míg 300 ezres fizetésnél is csak 100 ezer forint. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy átlagos jövedelem mellett a meglévő hitelkeret lehetetlenné teszi nagyobb összeg felvételét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Számoljunk alacsonyabb hitelkerettel: 500 ezer forintos keretnél, nettó 150 ezres fizetésnél 50 ezer forint lehet a törlesztő, 200 ezres jövedelemnél 75 ezer lehet, 250 ezernél pedig elérheti a 100 ezer forintot. 300 ezres havi nettó jövedelem esetén pedig 125 ezer forint lehet a törlesztőnk. 

Amennyiben egészen minimális, 100 ezer forintos hitelkeret állítunk be, akkor is 5 ezer forint lejön a maximális törlesztőnkből. Ez tényleg kis összegnek tűnik, a havi 5 ezres különbség is milliókat jelenthet egy nagyobb hitelnél. A megoldás természetesen az, hogy hitelfelvétel előtt megszüntetjük a folyószámlahitelt, ne feledkezzünk el azonban ezt megtenni még a hitelbírálat előtt.

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm