2020. július 4. szombat Ulrik

Tízezrek bankszámláját zárolhatják csütörökön: fogy az ideje a feledékenyeknek


 Feltehetően több tízezerre tehető azon banki ügyfelek száma, akik még nem végezték el az ügyfélazonosítást, holott ezt október 31-ig kötelező megtenni - tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkár-helyettese. A Mabisz kommunikációs vezetője arról beszélt, hogy melyek azok a biztosítási termékek, ahol érzékelhetnek problémát az ügyfelek, ha nem végzik el a procedúrát.

Bár aktuális, friss statisztikával nem rendelkezik a Magyar Bankszövetség, a legutóbbi, szeptember eleji körkép azt mutatta, hogy a vállalati ügyfelek közül mintegy 150 ezren nem azonosították még magukat, míg a lakossági ügyfelek esetében ez a szám több százezerre tehető - fogalmazott az InfoRádiónak Sütő Ágnes a Bankszövetség kommunikációs főtitkár-helyettese.

Ne fizess felelsegesen sokat a bankodnak! Válts folyószámlát a Pénzcentrum kalkulátorában!

A Magyar Bankszövetség tapasztalata szerint a szektor folyamatosan végzi az adategyeztetést, ezáltal napról napra csökken az érintettek száma, azt azonban biztosra veszik, hogy a lakossági ügyfelek esetében az október 31-i határidő végéig lesznek olyanok, aki nem lesznek túl a procedúrán.

Már csak azért sem, mert lehetnek úgynevezett alvó bankszámlák, amelyeknek a tulajdonosai valójában már nem használják azokat, csak épp nem zárták le még, illetve elképzelhető, hogy egy-egy külföldön élő számlatulajdonos majd csak a soron következő hazautazásakor fogja rendezni az adategyeztetései kötelezettségét

- tette hozzá Sütő Ágnes.

A szervezet ugyanakkor ismételten arra hívja föl mindenki figyelmét, hogy október 31-e előtt mindenképp érdemes ezt megtenni. A lakossági ügyfelek esetében nem általános érvényű, annak kell elvégeznie, aki erről a bankjától értesítést kapott azon a kommunikációs csatornán, amelyet elsődlegesen engedélyezett a pénzintézete számára - ez leggyakrabban e-mail-, vagy SMS-értesítés, de vannak olyanok is, akik megmaradtak a postai úton történő írásos kommunikáció mellett, esetükben levélben ment ki az értesítés, emlékeztetett a kommunikációs főtitkár-helyettes.

A törvényi rendelkezés alapján a pénzintézeteknek október 31-e után zárolniuk kell a nem azonosított bankszámlákat, ami azt jelenti, hogy ezen számlák tulajdonosai sem fizikai, sem elektronikus környezetben nem fognak tudni tranzakciót végezni. Tehát sem bankfióki, sem ATM-es készpénzfelvételt, ahogyan bankkártyás fizetést, vagy online vásárlást sem lehet végrehajtani vele. Természetesen amint az adategyeztetés megtörténik, a számlablokkolás feloldásra kerül, és a korábbi kondícióknak megfelelően fogja tudni használni az ügyfél a számláját.

A bankszámlán található pénz magától értetődően nem veszik el, tette hozzá a bankszövetség munkatársa.

A szerződés nem válik semmissé

Közben a Magyar Biztosítók Szövetsége arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy nekik sincs arra vonatkozó pontos információjuk, a biztosítók ügyfelei közül hányan nem végezték még el az ügyfélazonosítást, mindazonáltal, miután az egy tucat Mabisz-tag kétmilliót is meghaladó életbiztosítási szerződést kezel, így több százezresre becsülhető a kötelezettek köre - fogalmazott Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs vezetője.

Elmondása szerint a biztosító társaságok a törvényi kötelezettségeiknek megfelelően kiértesítették azokat az ügyfeleket, akikre vonatkozik az adategyeztetés, és reményei szerint ennek minél többen eleget is tettek már.

A kötelezettség azokra vonatkozik, akik 2017. júniusa előtt kötötték meg a szerződésüket, és kizárólag az életbiztosítások esetében áll fönn

- hangsúlyozta ki a szakember, vagyis például lakásbiztosítással, vagy kötelező gépjármű felelősségbiztosítással rendelkező ügyfeleknél nem.

Ez elsősorban azoknál okozhat fennakadást, akiknek befektetési egységekhez kötött kontraktusuk van, vagyis úgynevezett unit-linked szerződésük, ahol az életbiztosítás mellét társul egy megtakarítás is, amelyről az ügyfél maga rendelkezik, hogy a biztosítója mibe fektesse - magyarázta a kommunikációs szakember.

Lambert Gábor végezetül kiemelte, természetesen a biztosító részéről a kifizetés végleges megtagadása nem merülhet föl, legfeljebb annak elhúzódása várható, mindaddig, míg az ügyfél nem végzi el az elmaradt ügyfélazonosítást. Vagyis a szerződések minden pontja érvényben marad, és ennek megfelelően teljesít a biztosító a későbbiekben.

Fennakadások lehetnek, de a szerződés nem válik semmissé, csak bizonyos korlátozásokkal tud hozzáférni adott esetben a pénzéhez az ügyfél - ismételte meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk