13 °C Budapest

Tízezrek bankszámláját zárolhatják csütörökön: fogy az ideje a feledékenyeknek

2019. október 26. 15:02

 Feltehetően több tízezerre tehető azon banki ügyfelek száma, akik még nem végezték el az ügyfélazonosítást, holott ezt október 31-ig kötelező megtenni - tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkár-helyettese. A Mabisz kommunikációs vezetője arról beszélt, hogy melyek azok a biztosítási termékek, ahol érzékelhetnek problémát az ügyfelek, ha nem végzik el a procedúrát.

Bár aktuális, friss statisztikával nem rendelkezik a Magyar Bankszövetség, a legutóbbi, szeptember eleji körkép azt mutatta, hogy a vállalati ügyfelek közül mintegy 150 ezren nem azonosították még magukat, míg a lakossági ügyfelek esetében ez a szám több százezerre tehető - fogalmazott az InfoRádiónak Sütő Ágnes a Bankszövetség kommunikációs főtitkár-helyettese.

Ne fizess felelsegesen sokat a bankodnak! Válts folyószámlát a Pénzcentrum kalkulátorában!

A Magyar Bankszövetség tapasztalata szerint a szektor folyamatosan végzi az adategyeztetést, ezáltal napról napra csökken az érintettek száma, azt azonban biztosra veszik, hogy a lakossági ügyfelek esetében az október 31-i határidő végéig lesznek olyanok, aki nem lesznek túl a procedúrán.

Már csak azért sem, mert lehetnek úgynevezett alvó bankszámlák, amelyeknek a tulajdonosai valójában már nem használják azokat, csak épp nem zárták le még, illetve elképzelhető, hogy egy-egy külföldön élő számlatulajdonos majd csak a soron következő hazautazásakor fogja rendezni az adategyeztetései kötelezettségét

- tette hozzá Sütő Ágnes.

A szervezet ugyanakkor ismételten arra hívja föl mindenki figyelmét, hogy október 31-e előtt mindenképp érdemes ezt megtenni. A lakossági ügyfelek esetében nem általános érvényű, annak kell elvégeznie, aki erről a bankjától értesítést kapott azon a kommunikációs csatornán, amelyet elsődlegesen engedélyezett a pénzintézete számára - ez leggyakrabban e-mail-, vagy SMS-értesítés, de vannak olyanok is, akik megmaradtak a postai úton történő írásos kommunikáció mellett, esetükben levélben ment ki az értesítés, emlékeztetett a kommunikációs főtitkár-helyettes.

A törvényi rendelkezés alapján a pénzintézeteknek október 31-e után zárolniuk kell a nem azonosított bankszámlákat, ami azt jelenti, hogy ezen számlák tulajdonosai sem fizikai, sem elektronikus környezetben nem fognak tudni tranzakciót végezni. Tehát sem bankfióki, sem ATM-es készpénzfelvételt, ahogyan bankkártyás fizetést, vagy online vásárlást sem lehet végrehajtani vele. Természetesen amint az adategyeztetés megtörténik, a számlablokkolás feloldásra kerül, és a korábbi kondícióknak megfelelően fogja tudni használni az ügyfél a számláját.

A bankszámlán található pénz magától értetődően nem veszik el, tette hozzá a bankszövetség munkatársa.

A szerződés nem válik semmissé

Közben a Magyar Biztosítók Szövetsége arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy nekik sincs arra vonatkozó pontos információjuk, a biztosítók ügyfelei közül hányan nem végezték még el az ügyfélazonosítást, mindazonáltal, miután az egy tucat Mabisz-tag kétmilliót is meghaladó életbiztosítási szerződést kezel, így több százezresre becsülhető a kötelezettek köre - fogalmazott Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs vezetője.

Elmondása szerint a biztosító társaságok a törvényi kötelezettségeiknek megfelelően kiértesítették azokat az ügyfeleket, akikre vonatkozik az adategyeztetés, és reményei szerint ennek minél többen eleget is tettek már.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kötelezettség azokra vonatkozik, akik 2017. júniusa előtt kötötték meg a szerződésüket, és kizárólag az életbiztosítások esetében áll fönn

- hangsúlyozta ki a szakember, vagyis például lakásbiztosítással, vagy kötelező gépjármű felelősségbiztosítással rendelkező ügyfeleknél nem.

Ez elsősorban azoknál okozhat fennakadást, akiknek befektetési egységekhez kötött kontraktusuk van, vagyis úgynevezett unit-linked szerződésük, ahol az életbiztosítás mellét társul egy megtakarítás is, amelyről az ügyfél maga rendelkezik, hogy a biztosítója mibe fektesse - magyarázta a kommunikációs szakember.

Lambert Gábor végezetül kiemelte, természetesen a biztosító részéről a kifizetés végleges megtagadása nem merülhet föl, legfeljebb annak elhúzódása várható, mindaddig, míg az ügyfél nem végzi el az elmaradt ügyfélazonosítást. Vagyis a szerződések minden pontja érvényben marad, és ennek megfelelően teljesít a biztosító a későbbiekben.

Fennakadások lehetnek, de a szerződés nem válik semmissé, csak bizonyos korlátozásokkal tud hozzáférni adott esetben a pénzéhez az ügyfél - ismételte meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem