13 °C Budapest

Tízből kilenc magyar már csak így vesz lakást: mit keresnek ennyien?

2018. december 9. 11:30

Szeptemberben tízből kilenc lakáshitelt már fix kamatokkal igényeltek - derül ki az OTP Bank adataiból. A fix hitelek között is a hosszabb kamatperiódusúak a legnépszerűbbek. Október elején életbe léptek az adósságfék szabályok módosításai, amelyek miatt a hitelpiac még jobban elmozdulhat a hosszabb lejáratú jelzálogkölcsönök felé. 

Az OTP Bank első kilenc hónapjának adatai jól látható tendenciát tükröznek: a magyarok szeretnék csökkenteni kockázataikat a lakáshitel igénylésnél és inkább a hosszabb kamatperiódusú, fix kamatozású hiteleket választják. Az igénylők kockázatkerülését mi sem mutatja jobban, mint hogy az új lakáshitel igénylések között az év elején a fix kamatozású hitelek aránya még 63 százalék volt, ez szeptemberre már 95 százalékra nőtt. A legnépszerűbb kamatperiódusok esetén is változás tapasztalható, míg korábban az öt évnél rövidebb, mára már a tíz évig, vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású lakáshitelek váltak a legkeresettebbekké.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A bevezetésük óta eltelt szűk másfél évben nagy népszerűségnek örvendenek a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek is. Az OTP Banknál már az új szerződések kétharmada ilyen.

Október elsejétől életbe léptek az adósságfék szabályok módosításai, amelyek szabályozzák a lakáshitelek havi törlesztőrészletének nagyságát, vagyis, hogy mennyire és hogyan adósodhat el az igénylő a jövedelméhez képest. Az új, változó kamatozású lakáshitelek esetében az igénylő nettó bevételeinek legfeljebb 30 százaléka, a jellemzően 5 éves kamatperiódusú hiteleknél pedig 40 százaléka lehet a törlesztőrészlet. A 10 évnél hosszabb fixálás esetén a szám nem változott, adott esetben elérheti - a kisebb kockázat miatt - a 60 százalékot is.

"Az új adósságfék szabályok segíthetik az igénylőket a minél biztonságosabb pénzügyi tervezésben, amely a jövőben azt eredményezheti, hogy még inkább a hosszabb kamatperiódusú hitelek felé fogja eltolni a keresletet" - mondja Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakáshitel főosztályának vezetője. A szakember hozzátette: "Nekünk, magyaroknak az ingatlan a legfontosabb vagyontárgyunk, a boldog és önálló élet elengedhetetlen részének tartjuk a saját otthont. Az otthonteremtés mindannyiunk életében meghatározó, ezért, ha a lakás megvásárlásához pénzre van szükségünk érdemes olyan hitelintézethez fordulni, amely megbízható partnerként segít a megfelelő döntésben, ráadásul elérhetőek a piaci termékeken felül, az államilag támogatott konstrukciók is. A megfelelő termékek kiválasztásával akár több millió forinttal is közelebb lehet kerülni az álomotthon megvásárlásához."

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 15:43
Milák Kristóf hiába zárta öt arany- és egy ezüstéremmel a Duna Arénában rendezett 126. országos úszó...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm