8 °C Budapest

Tényleg kevesebbet ér a csok, mint tavaly? Mutatjuk a számokat, tisztul a kép

2019. július 8. 13:31

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt 2015 óta nyújt lehetőséget a családok számára ingatlanuk felépítésére vagy felújítására. A támogatás az elmúlt négy évben számos változáson ment keresztül, ma pedig akár 10 millió forintot is igényelhet az államtól az, aki három gyermeket vállal, vagy már most is nevel. Az újHÁZ Centrum Tavaszi Trendriportjából azonban kiderül, a tavalyi hasonló feltételek mellett igényelt támogatás jóval többet ért, mint az idén felvettek. Az otthonukat építtetők pedig minél később kezdenek bele a beruházásokba, ingatlan felújításokba, annál rosszabbul járnak.

Mint ismert, a kormányzat családvédelmi intézkedéseinek egyikeként 2015-ben bevezette a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, vagyis a CSOK-ot, amely immáron négy éve nyújt lehetőséget a családok számára álomotthonuk megépítéséhez vagy felújításához. Az újHÁZ Centrum pozitívumként tekint arra, hogy folyamatosan bővült azon ingatlanok köre, amelyekre a támogatást fel lehetett használni, ma már újépítésű ingatlanokra, lakásbővítésre, használt lakás vásárlására is fordíthatják. Úgy tűnik azonban, kevésbé járnak jól azok, akik idén kívánják felvenni otthonteremtési támogatásukat, ennek értéke ugyanis az ingatlan piacon és az építőipari szektorban tapasztalt áremelkedési tendenciák következében egyre kevesebbet ér, hiszen a gyakorlatban csökken a CSOK-ból megvalósítható beruházások nagysága.

Folyamatosan növekvő építőanyag-árak

Az újHÁZ Centrum Tavaszi Trendriportjából kiderül, hogy a CSOK bevezetésének időszakához képest folyamatosan növekednek az építési költségek, így az építőanyagárak és a munkaerőköltségek is.

A tendencia tovább folytatódik, a következő években sem fog csökkenni az építkezéshez, lakásfelújításhoz kapcsolódó építőanyagok és munkaerőköltségek ára, így az otthonokat építtető magánszemélyek egyre magasabb kiadásokkal kell, hogy szembenézzenek

- magyarázza dr. Rázsóné Szórády Csilla, az építőanyag-kereskedelmi hálózat cégvezetője. Hozzáteszi: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint  2015 és 2017 között évente akár 7 százalékkal is nőhetettek az építési költségek, míg a munkaerőköltség 13 százalékkal is emelkedhetett.

Ráadásul a legnagyobb ütemben az építkezések szerves részének számító anyagok ára növekedett és növekszik továbbra is, a beton, a vízszigetelő anyagok, a vakolástechnikai elemek és a térkövek jelentős drágulására kell a továbbiakban is számítani.

5 százalékkal kerülnek várhatóan többe az idei évben a kéményrendszerek, a beton ára akár 22,5 százalékkal is növekedhet, a szigetelő anyagok ára a tavalyi évhez képest 10 százalékkal emelkedik, a cserepeket és a falazóelemeket pedig 12,5 százalékkal vásárolhatjuk meg többért

- mutat rá az újHÁZ Centrum cégvezetője. Úgy véli, minél később állnak neki a beruházásoknak az építtetők, annál rosszabb lesz a helyzet, hacsak a CSOK jelenleg felvehető összegét nem emelik párhuzamosan a folyamatosan növekvő építőanyagárakkal és kivitelezési díjakkal. Előbbi meglátása szerint 10,5 százalék körüli is lehet az előző évhez képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egymillióval több is lehet a kiadás

Látható tehát, hogy a tavalyi évhez képest a 10 millió forintos CSOK az árnövekedés miatt több mint egymillió forinttal ér kevesebbet, az energiahatékony megoldások alkalmazása esetén azonban a reálértéke még alacsonyabb. Ezek ára ugyanis akár 25 százalékkal is emelkedhet az idei évben. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői szerint a drasztikus és folyamatos drágulások jelentős kihívás és kényszerű kompromisszumok meghozatala elé állíthatják a megrendelőket. Azt javasolják az építtetőknek, hogy még a következő áremelések előtt fejezzék be a kivitelezési munkálatokat, vagy lehetőség szerint szerezzék be a szükséges építőanyagokat.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy az építtetők számoljanak ezekkel az ár növekedésekkel, és a finanszírozási tervüket már a magasabb összegekkel készítsék el

- húzza alá dr. Rázsóné Szórády Csilla, megjegyezve, hogy nem szabad elfeledkezni egy tíz százalékos vésztartalék képzéséről sem. Ezek teszik ugyanis lehetővé azt, hogy újabb áremelkedések esetén se fogyjanak ki a megrendelők az anyagi erőforrásaikból a munkálatok befejezte előtt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 13:45
Gulyás Jánossal, a Magyar Reklámszövetség elnökével részletesen is átbeszéltük mindazt, ami a magyar...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem