2020. október 27. kedd Szabina

Tényleg adózniuk kell a devizahiteleseknek az elszámolás után?


A devizahiteles elszámolásban eddig 744 milliárd forintot kaptak vissza az ügyfelek, és a végösszeg várhatóan 1000 milliárd forintot fog kitenni. Az adósokban felmerül a kérdés, hogyan kell adózni a visszatérített összeg után, illetve, hogyan kell feltüntetni az elszámolt összeget az adóbevallásban.


Egyre közeledik az adóbevallás határideje, május 20. Az idei bevallásban semmiképp nem kellene törődni a devizahiteles elszámolás után visszakapott összegekkel, hiszen ebben az évben a tavalyi jövedelmünkről számolunk be. Ennek ellenére kíváncsiak voltunk, mi a szabály erre vonatkozóan. Kell-e egyáltalán adózni a visszakapott pénz után?

A lezárt elszámolásban érintett devizahiteles ügyfeleknek visszatérített összeg után személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség nem merül fel, és a visszatérítést az adóbevallásban sem kell feltüntetni az szja törvény rendelkezéseiből következően

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Nem kell tehát adózni a visszakapott pénz után. De vajon miért?

Azért nincs szükség bevallásra és adózásra, mert ez adóügyileg nem bevétel hanem csak egy korábban megfizetett költség visszatérítése, ami utólag túl magasnak, jogosulatlannak minősült

- mondta el a Pénzcentrumnak Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója.

A kérdést egyébként a Kúria ítéletéből is le lehet vezetni, hiszen az így visszatérített összegeket az adósoknak be sem kellett volna fizetnie. Emiatt ezt az összeget adózási szempontból úgy kell kezelni, mintha a befizetés és a visszatérítés nem történt volna meg.

Kik kapnak vissza pénzt?

A devizahiteles elszámolás során nagyjából 2,1 millió levelet küldtek ki a bankok, ebből nagyjából 700 ezer szerződésnél a tartozásból vonták le a visszajáró összeget, mivel még élő szerződésekről van szó. A többi hitelnél, nagyjából 1,4 millió lezárt szerződésnél viszont az ügyfelek készpénzt kaphatnak vissza a bankjuktól.

Ezek között a kölcsönök között találunk lakáshiteleket és szabad felhasználású jelzáloghiteleket, ezek általában olyan szerződések voltak, amelyeket végtörlesztettek, vagy másik hitellel kiváltottak. A lezárt szerződések között viszont jellemzőbbek voltak az autóhitelek és a személyi kölcsönök, mivel ezek között sok olyat találunk, aminek lejárt a futamideje.

A devizahiteles elszámolások egyébként 2015 tavaszán (jelenleg is) folynak, míg a forinthitelek elszámolásai a nyár folyamán kezdődnek, és ősz során zárulhatnak le.

A fent ismertetett adószabályok egyébként mind a két elszámolási időszak hiteleire vonatkoznak.

Lényeges kiemelni, hogy a még élő szerződések esetén a tartozásból vonják le a visszatérített összeget. Esetükben sem kell feltüntetni az adóbevallásban a visszajáró pénzt.

Kinek nem jár az elszámolás?

  • A hitelkártya adósoknak
  • A folyószámla adósoknak
  • A vállalati és céges ügyfeleknek
  • Akik 2004. május 1. előtt kötötték a szerződést
  • Akiknek 2009. július 26. előtt szűnt meg a szerződésük (kivéve a követeléskezelőhöz átkerült hitelek)

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó