11 °C Budapest

Te jó ég! Tényleg ennyivel nőhet a forintosított törlesztőnk?

2015. augusztus 17. 10:47

Az árfolyamgátas ügyfelek gyűjtőszámla-tartozása szinte teljesen eltűnt az elszámolásnak köszönhetően, azonban a törlesztőrészlet rögzítését nem oldják fel a bankok automatikusan. Ennek köszönhetően az öt éves rögzítési időszak letelte után jelentősen megugorhatnak a havi részletek, ráadásul a hitel futamideje is meghosszabbodhat. Mit tehetnek ez ellen az árfolyamgátasok?

Az árfolyamgátas devizahitelesek gyűjtőszámla-tartozásának 92 százalékát írták jóvá a bankok az elszámolás során, így az árfolyamrögzítés szerződések 85 százaléka meg is szűnt. A forintosítási törvény szerint viszont a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a 2015 januári szintnél, amely még a rögzített árfolyamnak megfelelő havi részlet volt. Emiatt a rögzített szerződések részletei a forintosítás után sem emelkedtek meg, a rögzítés miatt keletkező többletet viszont a rögzítés tartamának lejárata után kell visszafizetni a banknak.

Mennyit emelkedhet a törlesztőrészlet?

A rögzítés lejáratakor (a gyűjtőszámla-szerződések 5 éves tartamúak) a törlesztőrészletek akár 80 százalékkal is megnőhetnének, ha viszont 15 százaléknál magasabb lenne az ugrás, akkor a banknak futamidőt kell hosszabbítania (legfeljebb az adós 75 éves koráig).

Ezt viszont megelőzhetik az ügyfelek, ha kérik a banktól, hogy a magasabb törlesztőrészletet fizethessék. Ezzel ugyan mostantól magasabb lesz a család havi terhe, viszont az árfolyamgátas rögzítés végén nem fog megugrani a törlesztő emiatt, illetve adott esetben a futamidő meghosszabbodásától sem kell tartania az adósnak.

Mire számíthat egy tipikus adós?

Az adós keresse meg a bankját, kérdezze meg, hogy mekkora az összeg, ami havonta halmozódik. Ha úgy látja, hogy a következő két-három évben akkora tartozás halmozódik fel, amit a későbbiekben nem tud majd törleszteni, akkor most érdemes a banknál kérni a rögzítés feloldását

- mondta el Palkó István a Portfolio vezető elemzője.

A frankhitelesek törlesztőrészleteit 180 forintos árfolyamon rögzítették, így az ennek megfelelő szinten fizethetik a hitelüket. Egy tipikus adós esetében ez azt jelenti, hogy a forintosítás előtt 52 ezer forinton törleszthetett 74 ezer forint helyett. Az elszámolásnak köszönhetően viszont csökkentek a terhek, ha 20 százalékkal csökkent a havi részlet, akkor a rögzített és a ténylegesen fizetendő törlesztők között mindössze 7 ezer forint lesz a különbözet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt az összeget azonban minden hónapban hozzáteszik a tőketartozáshoz, amit majd a rögzítés feloldásakor kell visszafizetni.

Az így számított törlesztőrészlet (ha 3 év van még hátra a rögzítésből) 64 ezer forintra ugorhat, ami 24 százalékos növekedésnek felelne meg. A részletek azonban legfeljebb 15 százalékkal nőhetnek, így 7 hónap futamidő-hosszabbításra lesz szükség a rögzítés lejáratakor.

Azt érdemes azonban megjegyezni, hogy minél kisebb volt a havi részlet csökkenés az elszámolás miatt, annál nagyobb futamidő-hosszabbításra számíthat az adós. Az sem elképzelhetetlen, hogy 3-4 évvel hosszabb ideig kell törleszteni a kölcsönt.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm