7 °C Budapest

Sürgősen kéne egy negatív COVID-teszt? Készülj, eléggé húzós lesz

2020. december 29. 14:02

A karácsonyi utazgatás, rokonlátogatás, vendéglátás után már csak az van hátra, hogy kivárjuk: érjen végre véget 2020. Most viszont, hogy a szociális távolságtartást nem lehetett tartani az ünnepek alatt, nagyobb igény lehet a magán PCR-tesztekhez, ha biztosra menne valaki, hogy nem kapta el és adja tovább a koronavírust. Bár a tesztek árát még szeptemberben hatóságilag szabályozták, a díjszabás eltérhet az egyéb járulékos költségek miatt. A Pénzcentrum összegyűjtötte, hol és mennyiért végeznek PCR-tesztet magánklinikákon.

Szeptember 21-től van érvényben a 19 500 forintos hatósági ár a koronavírusfertőzést orr- és garatválladék alapján kimutató PCR-tesztekre. Ahogy korábban beszámoltunk róla, az egységár bevezetésére különféleképpen reagáltak a magánszolgáltatók: egyes helyeken például felfüggesztették a szűrések elvégzését, máshol megpróbálták különböző felárakkal kijátszani a szabályozást. Azóta pedig a kereslet is átalakult, és a szolgáltatók kiigazították a díjszabásukat.

Szeptember óta egyre több helyszínen indult újra a PCR-tesztek elvégzése, ahol akkor a hatósági ár miatt felfüggesztették a szűréseket. Ennek hátterében sok esetben az állt, hogy sok magánklinika csak a mintavételt végezte el, a kiértékeléssel egy labort bízott meg. A szállítási és laboratóriumi költségek és a maximum 19500 forintos kiszabható ár mellett pedig nem volt gazdaságos tovább végezni a PCR-tesztelést.

A balatonfüredi Tagore Medical Center például a hatósági ár bevezetése előtt végzett tesztelést, utána viszont felfüggesztették a szűrést arra hivatkozva, "hogy a biztonságos mintavétel, szállítás és megbízható laboratóriumi kiértékelés díja magasabb mint a megállapított hatósági ár". Mostanra azonban ismét elindult a tesztelés hatósági áron, csak a kiszállásért számítanak fel plusz díjat.

A listán számos helyszín van, ahol korábban a hatósági ár bevezetésekor felfüggesztették a tesztelést, vagy például csak olyan csomagban volt hozzáférhető a PCR-teszt, amelynek ára 30-40 ezer forint is lehetett. Mostanra konszlidálódott a helyzet, bár még mindig találunk olyan helyszíneket, ahol magánszemélyek számára nem, csak cégek, szervezetek (nagyobb létszám) tesztelése esetén elérhető a PCR-szűrés. Más helyeken megmaradt a kombinációs lehetőség, de csomagon kívül is elérhetővé vált a PCR-teszt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Viszont sok klinika esetében, ahol korábban találtunk a honlapon arra vonatkozó információt, hogy végeznek-e PCR-tesztet, és mennyibe kerül, minden további magyarázat nélkül - mint ahogy sok magánszolgáltató megtette ezt szeptemberben - eltűnt a szűrés lehetősége a honlapról. Összességében viszont azt mondhatjuk: számos lehetőség adódik egységes áron - nem számítva a "kötelező" felárakat - hogy akinek szüksége van, tesztet végeztessen.

Aki teszteltetné magát januárban, vagy esetleg még az idén, mindenképp egyeztessen előbb telefonon, foglaljon előre időpontot, illetve számoljon a minta kiértékelésének idejével: a klinikákon felszámíthatnak sürgősségi, vagy hétvégi leletkiállítási felárakat a normál vizsgálati áron túl.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem