11 °C Budapest

Súlyos pénzeket vesz ki a szülők zsebéből a sulikezdés: így ússzák meg a csődöt

2019. szeptember 7. 11:02

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és különórákra. A tanszerekre, ballagásra és a felsőbb tanulmányokra a szülők igyekeznek előre félretenni, derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. 1000 fős kutatásából.

A Provident általános és középiskolás gyermeket nevelő családok között, saját ügyfélkörében mérte fel, hogyan készülnek a családok a tanévkezdésre.

A szülők számolnak a beiskolázási költségekkel: az összeget a megkérdezettek több mint fele (52%) már előre félreteszi. Legnagyobb arányban (30%) a válaszadók 50.000 forintot meghaladó összeget költenek el szeptemberben. Nem mindegy azonban, hogy az iskolás gyermek milyen intézmény tanulója. A fiatalabb, általános iskolás diákot nevelő szülők majdnem 40 százaléka fordít a célra több mint 50.000 forintot, míg a középiskolás gyermekkel bíró családok csupán 23 százaléka ad ki ekkora összeget év elején.

Mire költenek a családok az iskolakezdés során?

Tankönyvekre átlag maximum 5000 forint megy el, míg iskolai öltözetre és egyéb eszközökre egyaránt 10 és 20 ezer forint közötti összeg jut.
A havi bevételhez mérve a beiskolázás költségei a fizetések 5-30 százalékát teszik ki a megkérdezettek 47 százalékának esetében. A szülők 26 százaléka a havi bevétel akár harmadát-felét is az iskolakezdéssel járó kiadások fedezésére fordítja. További 22 százalék fizetésének több mint felét költi el szeptemberben.

A sportfoglalkozások, különórák és nyelvtanfolyamok további kiadásokkal járnak, a szülők több mint harmada (38%) ezt egy maximum 20.000 forintos költségként jellemzi éves szinten. A második legmagasabb hányadba 32 százalékkal azon szülők tartoznak, akik minderre akár 50.000 forint feletti összeget is költenek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Iskola, de aztán hogyan tovább?

A végzős gyermeket nevelő szülők közül minden második előre spórol a ballagásra. A középiskolás diákok középiskola után jellemzően továbbtanulnának, kétharmaduk (67%) folytatná tanulmányait felsőoktatási intézményben. Az ezzel járó kiadásokra a szülők negyede szintén előre felkészül.

A pénzügyi szempontból tudatos szülők rengeteget segítenek a következő generációnak azzal, ha átadják saját tapasztalataikat gyermekeiknek. Felkészítve őket azokra a gazdasági döntésekre, melyeket napról napra meg kell majd hozniuk. A kutatásunk számomra egyik legörömtelibb eredménye az volt, hogy a szülők háromnegyede szeretné, ha gyermekeik korszerű pénzügyi, vállalkozói ismereteket tanulhatnának az iskolában

- mondta el Bodó Teodóra, a Provident Pénzügyi Zrt. vállalati és kormányzati kapcsolatok igazgatóságának vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm