14 °C Budapest

Súlyos népbetegséget terjeszthetenek a bankok: tízezrek veszélyben

2019. október 14. 16:35

Nem meglepő, hogy friss kutatások összefüggést fedeztek fel a szorongás és a hiteltartozás között, hiszen józan ésszel is belátható, hogy akinek nincs tartozása, annak kevesebb oka van aggódni, mint akinek van. Annál megdöbbentőbb, hogy tudományos eszközökkel is megvizsgálva a kérdést, milyen szoros összefüggéseket találtak a kutatók a különböző hitelformák, és a mentális betegségek, tünetek között.

Négyből egy felnőtt szenved valamilyen mentális egészséget érintő zavarban, amely egy igen széles skálát fednek le a szorongástól kezdve, a skizofrénián, különböző fóbiákon, kiégésen át a depresszióig. A mentális betegség lehet időszakos, vagy tartósan fennálló is, és a tünetek erőssége is változó lehet akár napról napra is. Az is, hogy ki hogyan viseli, erősen egyénfüggő - írja a nationaldebtline.org.

Az, hogy valakinek mentális egészségét érintő problémája van, nem jelenti automatikusan azt, hogy ne tudná kezelni a pénzügyeit, de vitathatatlanul megnehezítheti azt az esetek nagy részében. A kutatások azt is bizonyítják, hogy azoknak a felnőtteknek, akiknek adóssága van, 50 százaléka küzd valamilyen mentális betegséggel, zavarral. Az adósság természetesen stresszel jár, ami nagyban hozzájárul az ilyen betegségek kialakulásához. Tehát a hitelek és a mentális problémák között egyfajta kölcsönviszony alakulhat ki.

Rengeteg embert érint

A depresszió a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi problémájává léphet elő: a WHO adatai szerint (2018) a világon körülbelül háromszáz millió ember szenved a betegségtől, így a depresszió számít a leggyakoribb megbetegedésnek. Éves szinten nagyjából nyolcszázezer ember hal meg öngyilkosság miatt, mely főként a 15-29 év közötti korosztályt érinti: ebben az életkorban ez a második leggyakoribb halálok.

Az Európai Unióban a felnőtt lakosság 6,8 százalékának vannak depressziós tünetei 2017-es adatok szerint, és Magyarországon még rosszabb a helyzet: a 18 éven felüliek 10.5 százaléka vallja magát depressziósnak. Ráadásul az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében kétszer annyi a depressziósok száma, mint a diplomások körében.

Friss kutatások szerint a fiatalok mentális egészségére erős befolyással van, hogy van-e hiteltartozásuk.

A diákok, mint kísérleti egerek

A Marketplace és az Edison Research közös kutatásából, az Economic Anxiety Index (Gazdasági Szorongás Index) alapján elmondható, hogy azok a diákok, akiknek hiteltartozásuk van, nagyjából kétharmaddal magasabb eredményt érnek el a szorongásmutatón.

Megállapítottuk, hogy azok a hallgatók, akik több diákhitelt vettek fel, rosszabb mentális egészségről tanúskodnak

- mondta Katrina Walsemann, a dél-karolinai egyetem professzora. Viszont megállapították, hogy nem maga a diákhitel, ami negatív hatással van a diákok mentális egészségére, hanem

maga az eladósodottság az, ami általánosságban okoz tüneteket.

A kutatások összefüggést véltek felfedezni nemcsak a szorongás, idegesség, hanem a depresszió kapcsán is a különböző hiteltartozásokkal. Még azt is kimutatták, hogy a hitelek egyes típusai sokkal stigmatizálóbb hatásúak, mint más hitelfajták.

FRISSÍTÉS! Fontos megjegyezni, hogy mivel a magyar hitelpiac nagyon más, mint az amerikai, így a kutatásban felsorolt konstrukciók és hazai megfelelői között nem lehet párhuzamot vonni az egyes fiziológiai hatásokat illetően!

Stressz és egyéb nyalánkságok

Elizabeth Sweet, a Massachusetts Boston Egyetem antropológia professzora szerint az eladósodottság nem csak a stresszt erősíti fel, hanem a szégyen, bűnösség és kudarc érzését is:

Azok, akik a legmélyebb szégyenként és személyes kudarcként élik meg, szenvedik el a legrosszabb egészségügyi következményeket. 

A kutató szerint ez a probléma nagyobb annál, minthogy az egyéneknek meg kell tanulniuk kezelni a stresszt. Sweet szerint az olyan társadalmi tévhitek az eladósodottsággal kapcsolatban sem segítenek, minthogy akinek tartozása van, az rosszul kezeli a pénzt eleve, és okkal jutott oda, ahová - a felelőtlenséggel, könnyelműséggel azonosítják a pénzügyi gondokat. 

Viszont a legtöbb hitel az élet olyan alapvető feltételeinek a megteremtéséhez veszik fel az emberek, mint az étkezés, lakhatás és az oktatás. Sok ember számára a hitel az egyetlen opció, hogy ezeket meg tudja teremteni, mégis megbélyegzés, szégyenérzet társulhat hozzá. 

Oda-vissza ható folyamat

Azt sem szabad letagadni, hogy az olyan betegségek, mint a depresszió és szorongás ugyanúgy adóságokhoz vezethetnek, mint ahogy az adósság vezethet ezekhez a mentális problémákhoz. A folyamatos félelmek, aggodalmak a hitellel kapcsolatban természetesen nem tesznek jót az egészségnek, ezt könnyű belátni, ahogy azt is, hogy ezek a negatív érzések hosszútávon szorongás, depresszió kialakulásához vezetnek. 

Viszont vannak olyan mentális zavarok, köztük a depresszió is, amely képtelenné teszi a beteget, hogy józanul bánjon a pénzzel. Nem is beszélve azokról a függőségekről, melyek gyakran társulnak más zavarokhoz is, és amelyek felerősödése pénznyelővé válhat. Akár a játékfüggők, akár a

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem