Súlyos ingatlanárak Budapesten: 57 millióért kelt el a panellakás

Pénzcentrum2020. január 15. 20:00

Hihetetlen, de valakinek sikerült megvásárolnia egy 700 négyzetméteres kúriát mindösszesen 24 millió forintért, tehát négyzetméterenként kb. 33 ezer forintba került az ingatlan. Az Otthon Centrumnál tavaly millió feletti négyzetméteráron kelt el egy VIII. kerületi, 6 négyzetméteres lakás is.

Mindenre van kereslet, csak össze kell fésülni a vevő és az eladó érdekeit, ezt példázza az Otthon Centrum által értékesített legkisebb ingatlan mérete is. A Budapest VIII. kerületében lévő, mindössze 6 négyzetméteres ingatlanért 6,8 millió forintot fizetett a vásárló. Ez volt az előző év legkisebb alapterületű értékesített lakása az OC praxisában. A galériás ingatlan egy 1920-ban épült társasház földszintjén található, és négyzetméterenként egymillió forintnál is drágábban kelt el, ami azt mutatja, hogy a belváros közelsége továbbra is az egyik legjelentősebb árfelhajtó erő a vásárláskor.

A legnagyobb alapterületű ingatlant Baranya megyében, egy Pécs közeli településen értékesítette az Otthon Centrum. A 700 négyzetmétert meghaladó kúriáért mindössze 23,9 millió forintot fizettek, vagyis az ingatlan négyzetméterenként nagyjából 33 ezer forintot ért a vevőnek. Az árat nagyban befolyásolta, hogy az apró zsákfalut csak egy keskeny, rossz minőségű úton lehet megközelíteni.

Az elmúlt évben a használt kertesházak piacán egy Art Deco stílusban, 2001-ben épült rózsadombi családi ház kelt el a legdrágábban. A kiváló állapotú, garázzsal, úszómedencével, tárolóval felszerelt II. kerületi ingatlan értékét növelte a hozzá tartozó 1300 négyzetméteres, gyönyörű kert is.

Az 550 négyzetméteres házért 750 millió forintot fizettek, míg a használt lakások piacán egy belvárosi ingatlan az árrekorder. A lakás vevője 238 millió forintot fizetett azért, hogy az V. kerületi, 1990-ban épült, azóta teljeskörűen felújított 101 négyzetméteres lakásban élhessen

- összegezte a 2019-es adatokat Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője. Az ingatlan árát nagy mértékben meghatározta az, hogy kiváló helyen, a Szent-István Bazilika szomszédságában, egy csendes utcában található - mondta az elemzési vezető.

A panellakások felfutását mutatja egy XIII. kerületi ingatlan ára, a Vizafogó városrészben 56,5 millió forintért értékesítettek egy Duna-part közelében lévő 80 négyzetméteres, erkélyes lakást. Ugyancsak a környéken kelt el a tavalyi esztendő fajlagosan legdrágább lakása.  A 2007-ben épült angyalföldi ingatlan lett a csúcstartó ebben a kategóriában a maga 2,5 millió forintos négyzetméterárával. A magas árhoz a lokáción túl a zárószinti fekvés és a panorámás, hatalmas terasz is hozzájárult.

Az inga másik vége ugyancsak tanulságos: a legalacsonyabb áron egy ózdi téglalakást értékesítettek mindössze 415 ezer forintért. Ez az ár egy másik szegmensben is csúcstartó lett, ugyanis ez az 51 négyzetméteres, kétszobás lakás volt az OC tavalyi statisztikái szerint a legalacsonyabb fajlagos áron értékesített ingatlan a maga 8100 forintos négyzetméter árával. A felújításra szoruló lakás olcsósága ellenére bő fél év alatt talált gazdára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legolcsóbb panellakást Komlón értékesítették. A 24 négyzetméter 2,9 millió forintért kelt el. A legolcsóbb családi ház Cegléden cserélt gazdát. A városhatár közeli vegyesfalazatú, 100 éves családi ház a vásárláskor konkrétan lakhatatlan állapotban volt, sem a gáz, sem pedig a csatorna nem volt bekövetve és a vizet is csak az udvarra vezették be. Nem csoda, hogy telekáron, csupán fél milliót ért vevőjének.

A trend tavaly sem változott meg, az ingatlan egyedi paraméterei mellett az elhelyezkedés a döntő szempont az ár kialakulásakor

- összegezte a használt lakások tavalyi értékesítési adatait Soóki-Tóth Gábor, aki arra is rámutatott, hogy minden ingatlantípus esetében Budapest vezeti az árlistát, míg a fővárostól távol eső településeken lehet a legolcsóbban hozzájutni lakóingatlanhoz.

A tavalyi rekordok:

  • a legdrágább családi ház: 750 millió forint
  • a legdrágább lakás: 238 forint
  • a legdrágább panel: 56,5 millió forint
  • a legdrágább négyzetméter: 2,5 millió forint
  • legolcsóbb négyzetméter: 8100 forint
  • legolcsóbb lakás: 415 ezer forint
  • legolcsóbb panel: 2,9 millió forint
  • a legkisebb alapterület: 6 négyzetméter

Címkék:
hitel, Kúria, lakás, ingatlan, rózsadomb, otthoncentrum, ingatlaneladás, olcsóság, gáz ára 2019,