12 °C Budapest

Spórolnál a hiteleden? Ha szemfüles vagy, megúszhatod a lehúzásokat

2016. szeptember 19. 05:41

Nem csökkennek tovább a hitelkamatok a legfrissebb adatok szerint, így aki a csökkenés miatt halasztotta el a kölcsön igénylést, annak már nem érdemes tovább várni. Közel 3 százalékos kamattal is kaphatunk már hitelt, de nem árt utánanézni, hogy milyen költségek terhelnek, ha most veszünk lakást.

A jegybanki adatok szerint a kamatcsökkentési időszak végével a hitelkamatok sem csökkennek tovább, ezzel valószínűleg elértük a valaha volt legkedvezőbb kamatkörnyezetet kölcsön felvételéhez. A bankok között viszont vannak eltérések, utánajártunk, hol, mennyit kell fizetni a lakáshitelért.

Nem mindegy? Mindegyik olcsó!

Az alacsony kamatoknak köszönhetően a törlesztőrészletekben nincs jelentős eltérés a bankok között, igaz, a hosszú futamidő miatt egy kisebb eltérés is jelentős különbséget jelenthet a hitel lejáratáig, azonban a kezdeti költségekben a mostani akciók miatt jelentősen kevesebbet kell kifiztetnünk azért, hogy felvehessük a kölcsönt.

Kalkulációink során 6 millió forintos hitelösszeggel, 15 éves futamidővel és 250 ezer forint folyószámlára beérkező jövedelemmel és aktív számlahasználattal számoltunk, a változó kamatozású kölcsönök közül válogatva. A legalacsonyabb költségeket a takarékoknál és az Ersténél találjuk, itt csupán a földhivatali díjat kell nekünk állni (12 600 forint), de az UniCreditnél is csupán ezer forinttal többet kell költenünk a hitelfelvételre. A többi pénzintézet 40 ezer forint felett alakulnak a díjak és két olyan bank is van, ahol 60 ezer forint felettiek a költségek. Ingatlan vásárláskor számolni kell az ügyvédi költségekkel, amely jellemzően a vételár 1 százaléka körül szokott alakulni.

A legjelentősebb összeg egyébként a vagyonszerzési illeték lehet, amely az ingatlan értékének 4 százaléka (20 milliós lakásnál 800 ezer forint). Ha viszont egy kisebb értékű ingatlanból költözünk (azt eladva), akkor csak a két lakás értékének különbözetének 4 százalékát kell kifizetni, kisebb értékű ingatlanba költözéskor mentesülünk az illetékfizetés alól.

Az sem mindegy persze, hogy mennyit fizetünk havonta, a legalacsonyabb törlesztőrészlet és teljes hiteldíj mutató (THM) is a K&H-nál elérhető (41 ezer forint és 3,2 százalék). A legmagasabb törlesztő egyébként 46 ezer forint (OTP), ez is jól mutatja, hogy nincs jelentős különbség havi részletek szempontjából.

A teljes befizetendő összegben már vannak különbségek, a legolcsóbb ebből a szempontból a K&H, amelynek 7,42 millió forintot kell adnunk a hitel teljes futamideje alatt, míg a legdrágább OTP-nek 8,3 milliót, vagyis a különbség közel 900 ezer forint. Ha a hitelösszegre vetített teljes költségeket vesszük figyelembe, akkor még szembetűnőbb lehet a különbség, a banki ajánlatok 24 és 39 százalék között változnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen költségekkel kalkuláljunk?
  • Értékbecslés díja - 30-50 ezer forint
  • Tulajdoni lap lekérdezésének díja - legfeljebb párezer forint
  • Jelzálogbejegyzés díja - 12 600 forint
  • Közjegyző díja - 40 ezer forinttól (hitelösszeg függő)
  • Folyósítási jutalék - a hitelösszeg 1-2 százaléka
  • Ügyvédi költség - kb. 1 százalék
  • Vagyonszerzési illeték - max. 4 százalék

Hogyan válasszunk bankot?

A bankválasztás nem egyszerű dolog, sokan egyből a saját bankjukhoz fordulnak. Ugyan érdemes felkeresni őket, de legalább néhány egyéb ajánlatot érdemes kikérni emellett. Használhatjuk az online kalkulátorokat is, de a bankfiókokat is felkereshetjük. Bármelyik mellett tesszük le a voksunkat, minden esetben számoljunk a folyószámla költségeivel is. A lakáshitel ugyanis a legtöbb esetben akkor lehet olcsó, ha a számlánkat is az adott banknál vezetjük.

Akinek nincs sok pénze a kezdéshez, annak jól jöhet, hogy az alacsonyak a kezdeti költségek. A lakásvásárlásnál egyébként is legalább 20 százalékos önerőre van szükség, használt lakásnál ráadásul a felújítással is kalkulálni kell. Aki viszont minél olcsóbb kölcsönt szeretne, annak a legalacsonyabb törlesztőrészletű és a legalacsonyabb teljes hiteldíj-mutatójú termék lehet a legjobb választás.

Mivel a változó kamatozású kölcsönök törlesztőrészlete legfeljebb egy évig állandó, ezért aki biztonságos terméket szeretne, annak érdemes elgondolkodnia a fix kamatozású kölcsön felvételében. A fixálás tartama eltérő, de 5 vagy tíz évre már sok banknál lehet állandó a kamatunk és ezzel a törlesztőrészletünk. Ennek persze ára van, a változó kamatozású termékeknél jellemzően 1-1,5 százalékponttal magasabb a kamata a fixált hiteleknek.

Sokan szeretnék igénybe venni a CSOK-ot, ami több millió forinttal olcsóbbá teheti a lakásvásárlást. Nem minden banknál elérhető azonban a támogatás, nem árt tehát érdeklődni arról, hogy a kiszemelt pénzintézetnél kérhetjük- e a támogatást, mivel ezzel a kedvezmény igénylésének költségeit is megúszhatjuk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem