2017. március 22. szerda Beáta, Izolda
Hírek » Hitel

Sokan csúsznak le az akciós hitelekről: ki jár ezzel igazán rosszul?

A két évvel ezelőtt bevezetett adósságfék szabályok kezdetben nem zavarták jelentős mértékben a hitelfelvételt, azonban mostanra megnőtt a magyarok hiteléhsége és egyre jobban érződik a szabályok visszatartó ereje. Van olyan pénzintézet, ahol már az igényelt hitelek 5 százalékát is vissza kell utasítani emiatt. 

2015-ben vezette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az adósságfék szabályokat:

  • A hitelfedezeti mutatót (HFM), amely a fedezettel nyújtott kölcsönök maximális összegét szabályozta és
  • A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM), amely alapján a havi rendszeres jövedelmünkhöz igazították a maximálisan bevállalható törlesztőrészletet.

Míg a HFM jelzáloghitelekre vonatkozó részét már korábban törvényben határozták meg, a JTM viszont egy új szabály, amit azóta be kell tartania az adósnak. Kíváncsiak voltunk tehát, hogyan működik a rendszer és milyen hatása van a hitelekre. Ebben a cikkünkben a személyi kölcsönökre gyakorolt hatást néztük meg.

Mi az a JTM szabály?

A Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató szerint a törlesztőrészleteink havi összege nem haladhatja meg a havi, rendszeres, igazolható jövedelmünk felét, ha a jövedelmünk kevesebb, mint havi 400 ezer forint. Ha viszont 400 ezer feletti a jövedelmünk, akkor a törlesztőrészletünk a jövedelmünk 60 százaléka lehet.

A JTM-szabálynak van egy makrogazdasági vonzata is, mégpedig, hogy a felmutatott jövedelemnek hivatalosan igazolhatónak kell lennie, vagyis csak adózott jövedelem jöhet szóba. Emiatt az adóelkerülők nem tudnak hitelhez jutni (vagy legalábbis sokkal nehezebben), ami rákényszerítheti őket arra, hogy a be nem vallott jövedelmüket is hivatalossá tegyék annak érdekében, hogy hitelt tudjanak felvenni.

Van, aki nem jut hitelhez

A JTM-nél a törlesztőrészletek összeadódnak, így ha több kölcsönt veszünk fel, akkor a később felvett hitel havi részletei már meghaladhatják a mutató által maximálisan megengedett összeget. Ez jellemzően azoknál fordul elő, akiknek van egy nagyobb összegű jelzáloghitelük, amit általában a lakásuk megvásárlására fordítottak és emellé szeretnének egy második kölcsönt felvenni. Van, hogy a hitelkártya is csökkenti a felvehető hitel törlesztőrészletét, arról ugyanis sokan megfeledkeznek, hogy a hitelkeret 5 százaléka is beleszámít a JTM-keretbe (200 ezer forintos keretnél ez 10 ezer forint).

Emiatt az is előfordulhat, hogy valaki már nem jut hitelhez. Ugyan egyre kevesebb a JTM miatt elutasított ügyfelek száma,

azonban még így is 5 százalék közeli az arány

a Cofidisnél. Ez ugyan alacsony, azonban mégsem elhanyagolható, hiszen ez (ha megfelelő célra költik el), akkor jelentősen javíthat egy család életkörülményein. Az adatokból jól leszűrhető, hogy azoknál a termékeknél nagyobb az elutasítási arány, amelyeknél nagyobb hitelösszeget lehet igényelni, tehát a család lehetőségeihez képest túl nagy hitelösszeg igénylése miatt utasíthatják el az ügyfeleket.

Ehhez persze érdemes hozzátenni, hogy korábban pontosan a túlvállalt hitelek miatt került bajba a devizahitelesek egy része is. Emiatt sokan kerültek az eladósodási spirálba, de mostanra sokkal tudatosabban állnak a magyarok a hitelekhez.

Érdemes lenne egyébként adatokat gyűjteni arról, hogy kiket utasítanak el a bankok, ebből kiderülhetne ugyanis, hogy miért történt az elutasítás. Erre azonban nincs lehetősége a pénzintézetnek, ugyanis törvény kötelezi őket arra, hogy az elutasítás után az ügyfelek adatait töröljék (kivéve, ha ezek megtartásához az ügyfél hozzájárult). Leginkább a jövedelmi viszonyok és a kölcsön felhasználásának célja lenne érdekes ebből a szempontból. Az persze valószínűsíthető, hogy jellemzően inkább a kisebb jövedelmű ügyfeleket utasítják el a bankok.

Többen érintettek, mint gondolnánk

Ugyan az elutasítások aránya nem mutat rendszer szintű problémát, azonban a JTM szabály miatt nemcsak szerződések hiúsulnak meg. Sokan nem jutnak akkora hitelhez, mint amennyit igényelnek,

ilyenkor jellemzően 10-30 százalékkal kapnak alacsonyabb összeget

a Cofidisnál, mint amennyit szerettek volna. Ez viszont már igen jelentős, vagyis a JTM-szabály érezhetően visszafogja a hitelezést, persze ez nem feltétlenül rossz, érdemes megnézni a másik oldalt is.

Könnyen előfordulhat, hogy valójában nem is volt szüksége ezeknek az ügyfélnek az eredetileg igényelt összegre, így a szabályozás megmentette őket attól, hogy tovább nyújtózkodjanak, mint ameddig a takarójuk ér.

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy egy 20 éves futamidejű, sokmillió forintos összegű lakáshitelnek azonos súlya van a JTM mutató számításánál, mint egy 10 hónapos futamidejű áruhitelnek.

Nem kell félteni a személyi kölcsönöket

A személyi kölcsönök még a JTM szabály ellenére is az egyik legnagyobb bővülést mutatták az elmúlt években a jegybanki adatok alapján. Különösen a nyáron és a karácsonyi időszakban keresték a magyarok ezt a fajta hitelt. Összesen 17 százalékkal több személyi kölcsön tartozásunk volt tavaly év végén, mint egy évvel korábban, ami igen jelentős mennyiségű újonnan megkötött szerződésnek köszönhető. 2016 decemberében több mint harmadával több ilyen hitelt vettünk fel, mint 2015-ben.

A jelentős bővülést két dolog indokolhatja:

  • A bérek jelentős növekedésnek indultak 2016-ban, így a családok bátrabban adósodnak el.
  • A bankok egyszerűsítettek a hitelfelvételen, mostanra több pénzintézetnél akár már aznap megkaphatjuk az igényelt kölcsönt.

Címlapkép: MTI / Balogh Zoltán

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Sorra szűnnek meg a pontgyűjtő kártyák, utalványok
Hivatalos: a Tesco és a Meki is bedarálja a kedvezményeket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Nyaralni indulsz? Ennyibe kerül a szállás egy éjszakára fejenként

Amikor utazni indulunk sokszor felvetődik a kérdés, hogy milyen szállást válasszunk, nagyjából mekkora árakkal kalkulálhatunk. Egy friss térkép szerint viszont nem kell tippelgetnünk akkor, ha Airbnb-t...
 

Tuti tipp: így többé nem esik le a ragtapasz

Ha neked is mindig gondot okoz az ujjadon lévő sebek leragasztása, akkor van egy jó hírem: egy szuperegyszerű trükköt kell csak bevetned és többé nem lesz gond azzal, hogy leesik a ragtapaszt. ...
NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

kert
03.23-04.20
Országos

Lidl

03.23-03.29
Országos

Aldi

03.23-03.29
Országos

Spar

03.23-03.29
Országos

Interspar

03.23-03.29
Országos

Auchan

03.23-04.12
Országos

Auchan

03.23-03.29
Országos

Lidl

deluxe
03.20-03.23
Országos

  Ajánlatunk