8 °C Budapest

Sokan meglepődnek, amikor besétálnak a bankba januárban

Pénzcentrum
2014. december 10. 11:01

Jövő év elején lép életbe a hitelfelvételt korlátozó jegybanki rendelet, amely meghatározza, hogy mekkora a lehet a maximális törlesztőrészletünk. A határidőig már kevesebb mint három hét maradt csak hátra, így aki nem tud kellő méretű igazolt jövedelmet felmutatni, annak sietnie kell a kölcsön igénylésével. Aki viszont nem tud most élni a lehetőséggel, annak mutatunk néhány kiskaput, hogyan lehet kijátszani a szabályokat.

Január elsején lép életbe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete, amelyben a jövedelemarányos törlesztőrészletet és a hitelfedezeti arányokat szabályozza. Ez utóbbit eddig is rendeletben szabályozták, így ebben nem számíthatunk komolyabb szigorításra újévtől, a jövedelemarányos törlesztőrészlet bevezetése viszont megváltoztathatja a hiteligényléseket.

Ennél több nem lehet a törlesztőd

Ha az általad vállalt futamidőre nem tudod felvenni azt az összeget, amit szeretnél, akkor lehet, hogy olcsóbb lakást vagy autót kell választanod. A jövedelemarányos törlesztőrészlet bevezetése ugyanis azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészletünk nem lehet nagyobb, mint a jövedelmünk egy bizonyos aránya.

Havi nettó 400 ezer forint alatt ez 50 százalék, míg efelett 60 százalék lehet a forinthitelek esetén,

devizában eladósodva viszont ennél szigorúbb a szabályozás, ahogy az táblázatunkban látható.

A bankok egyébként a legtöbb esetben eddig is beérkező jövedelmet vártak el ahhoz, hogy kölcsönöket nyújtsanak, viszont mostantól nem lesz elég a számlatörténet, mivel a legális jövedelmet igazolni kell. Ez elsősorban akkor probléma, amikor nem tudjuk felvenni a kívánt hitelösszeget, mivel a törlesztőrészlet maximálása azonos futamidő mellett a hitelösszeg maximálásához is vezet.

Fontos, hogy januártól csak hivatalos, adózott forrásból származó jövedelmet lehet beszámítani a hitelelbíráláskor, vagyis igazolnunk kell, hogy legális, adózott forrásból származik a jövedelmünk.

Hogyan kerülheted ki a szabályokat?

Januártól minden hitelintézetnek kötelező lesz betartania a szabályokat, viszont azok a kölcsönök, amelyeket még 2014-ben igényeltek, nem esnek az MNB rendeletének szigora alá. Emiatt aki hitelt venne fel, de a jövőre életbe lépő szabályozás megakadályozná, vagy megnehezítené a kölcsönhöz jutását, annak érdemes minél hamarabb felkeresnie a bankját, hogy a neki megfelelő összegű hitelt tudja felvenni.

Vannak más lehetőségek is a szabályozás kikerülésére, azonban ezek nem mindenkinek elérhetőek és bizonyos hátrányokkal járnak:

Adóstárs bevonása a szerződésbe

Előny:

  • Felvehetjük a kiválasztott hitelt, ha az együttes jövedelmünk elegendő

Hátrányok:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Az adóstársnak is igazolható jövedelemmel kell rendelkeznie
  • Az adósságért felelős lesz az adóstárs
  • Az adóstárs nem vehet fel, vagy korlátozottan vehet fel hitelt később

Hosszabb futamidejű szerződést kötni, majd lerövidíteni

Előny:

  • Felvehetjük a nekünk megfelelő hitelt

Hátrányok:

  • Szerződésmódosítási díj
  • Könnyen túlvállalhatjuk magunkat
  • Ezekről a megoldásokról egyébként korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk.

Jó, de mekkora a hitelfedezeti arány?

A hitelfedezeti arány csak azoknál a kölcsönöknél lényeges, ahol a hitel mögött valamilyen fedezet áll, a jelzáloghitelek és az autóhitelek ilyenek. Ebben az esetben is a forintkölcsönök a mérvadóak,

míg jelzálog esetében az ingatlan 80 százaléka lehet a maximális hitelösszeg, addig gépjárműveknél a szabály csak 75 százalékot engedélyez.

A devizában felvett kölcsönökre itt is szigorúbb szabályok vonatkoznak, ezeket szintén a táblázatunkban találod meg. A hitelfedezeti arány megkerülésére a legjobb lehetőség az lehet, ha a megvásárolandó ingatlan mellé egy másik ingatlant is bevonunk a szerződés alá. Ezt azonban óvatosan kell kezelni, hiszen, ha nem tudjuk a kölcsönt fizetni, akkor mind a két ingatlan a banké lehet.

Kikre nem vonatkozik a rendelet?

  • A forintosított devizahitelekre nem vonatkozik a rendelet, ezt a forintosítási törvény külön kiemeli
  • Hitelkiváltás céljából felvett kölcsönökre
  • Ha az állam garanciát vállal a hitel visszafizetésére 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm