Rengetegen csapnak le az ingyenmilliókra: erre költik a támogatást a magyarok

2021. március 9. 21:01

A megkérdezettek több mint kétharmada tervez idén felújítást, a támogatásra jogosultak közel fele 3 és 6 millió forint közötti összeget, míg a lakásfelújítási támogatásra nem jogosultak 50 százaléka 1 és 3 millió forint közötti összeget költene erre - derült ki a Wallplex Magyarország legfrissebb felmérésből. A kutatás a lakásfelújítással és a lakásfelújítási támogatás igénybevételével kapcsolatos szokásokat vizsgálta.

2021. január 1-től a lakásfelújítási támogatással bővült az otthonteremtési program. Az állam akár hárommillió forinttal, a költségek maximum 50 százalékáig hozzájárul a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújításához. A költségeket utólag térítik meg, így a munkálatok elkezdéséhez elengedhetetlen az önerő. Amennyiben nem áll rendelkezésedre elég tőke a lakásfelújítási támogatás igénybevételére, a költségek előfinanszírozására 2021. február 1-től egy maximum 6 millió forint összegű (végig fix, legfeljebb 3%-os kamatozású) államilag támogatott lakásfelújítási hitel igényelhető.

A felmérésben résztvevők 17,6 százaléka az otthonfelújítási támogatás miatt vág bele valamilyen felújításba, míg 58,8 százaléka egyébként is felújított volna, de a támogatás hatására sokkal több felújítási munkálatot fog elvégezni a közeljövőben. Ezt jól igazolja, hogy a támogatásra jogosultak közel fele 3-6 millió Ft közötti összeget, míg a támogatásra nem jogosultak 50 százaléka 1-3 millió Ft közötti összeget költene lakásfelújításra.

A felújítandó ingatlan típusára vonatkozóan mind a támogatásra jogosultak, mind a támogatásra nem jogosultak körében a válaszadók több mint fele családi házat tervez felújítani. A téglaépítésű társasházi lakás és a panellakás tekintetében azonban eltérés mutatkozik a két csoport körében. A támogatásra jogosult válaszadók 30 százaléka panellakást, 12 százaléka téglaépítésű társasházi lakást, míg a támogatásra nem jogosultak 25 százaléka téglaépítésű társasházi lakást és 19 százaléka panellakást újítana fel idén. A kutatásban résztvevők 70 százaléka meglévő ingatlanjában tervez felújítási munkálatokat, míg 30 százalék új ingatlan vásárlása vagy költözés miatt vág bele a munkálatokba.

A felújítási munkálatokra vonatkozóan a két legnépszerűbb cél a belső tér felújítása (60%), beleértve a belső fali, padló-, álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, illetve a beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése (46%). A felmérés válaszadóinak valamivel több mint egyharmada gondolkodik a belső és külső nyílászárók (beleértve redőny, biztonsági rács, árnyékoló vagy rovarháló) cseréjében, a szaniterek beépítésében vagy cseréjében, illetve a víz-, csatorna, elektromos hálózat kiépítésében vagy cseréjében. A családi házban élők számára a kerítés építése, felújítása (30 százalék), a térburkolat készítése, cseréje (21%), a terasz, erkély, előtető felújítása és építése, illetve a napelemes vagy napkollektoros rendszerek kiépítése (19-19 százalék), valamint a garázs építése, felújítása és a füvesítés (18-18 százalék) mutatkozott a legnépszerűbb kültéri felújítási célpontnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében bevezetett korábbi és a jelenleg is fennálló korlátozások, illetve az otthonteremtési program keretében idén januártól elérhető lakásfelújítási támogatás pozitívan hat a lakberendezési és lakásfelújítási piacra. Egyrészt az otthon kényelme, illetve az otthoni munkavégzés megfelelő körülményeinek biztosítása előtérbe került, másrészt a lakásfelújítási támogatás hatására a felújítási kedv is élénkült, illetve azok is belevágnak a munkálatokba, akik ezt nem tervezték" ¬- mondta Tóth Paula a Wallplex Magyarország ügyvezető igazgatója. A vásárlási szokások is megváltoztak: egyre többen vásárolnak online lakásfelújítási, lakberendezési és lakásdekorációs termékeket is. Ezt a trendet felismerve bővítettük kínálatunkat, így a Wallplex konyhapanelek mellett már a falburkoló panelek széles választékát, kőburkolatot, műfüvet, illetve egyéb lakberendezési és lakásdekorációs termékeket is kínálunk

- tette hozzá Tóth Paula.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem