2017. december 12. kedd Gabriella

Rendkívüli bejelentés: 0 százalékos hitelt vezet be a kormány a fiataloknak

Nulla százalékra csökken a felsőoktatási hallgatók számára elérhető Diákhitel2 kamata - döntött a kormány, közölte közös sajtótájékoztatóján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára és Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

A kormány októbertől eltörli a Diákhitel2 kamatát, a kamatok megfizetését a kormány vállalja magára, az intézkedés a már folyósított hitelekre is vonatkozik

- mondta el Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden, a Diákhitel Központtal közösen tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár azt is közölte, hogy 2018. februárjától a Diákhitel2 nemcsak a tandíjra, hanem az idegen nyelvű képzésben részt vevők esetében, a térítési díjra is elérhetővé válik, valamint 40-ről 45 évre emelkedik, hogy a Diákhitel1-et meddig lehet igénybe venni.

A Diákhitel1 havi maximum felvehető értéke 70 ezer forintra nő, aki külföldön tölt egy vagy két félévet, az ennek az összegnek a dupláját veheti fel erre az időszakra. Szintén jövő februártól lesz érvényes, hogy aki rokkantsági vagy rehabilitációs járadékban részesül, mentesül a kamatfizetés alól - az ellátás idejére.

Szeptember 30-ig kitolódik a Diákhitel2 igénylési időszaka a folyó félév tekintetében

- közölte Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezetője, majd hozzátette, hogy aki befizette már a tandíjat, az október 15-ig visszaigényelheti azt, és felveheti a Diákhitel2-t. Ezt technikailag úgy tudja megtenni, hogy igazolja, az intézmény már megkapta a tandíját, és ebben az esetben a Diákhitel Központ visszautalja azt a diáknak, ha megköti a diákhitel-szerződést. A folyamatot a tanulmányi osztályon tudják elindítani a diákok, ott kérhetnek igazolást a tandíj megfizetéséről.

A diákhitelek törlesztéséhez kapcsolódik, hogy a volt diákok számára a munkáltatók cafetéria keretében is támogathatják a hitel törlesztését, ez a juttatás adó- és járulékmentes lesz a törlesztőrészet erejéig, de legfeljebba a minimálbér 20 százalékáig.

A diákhitelekkel kapcsolatban nem ez mostanában az egyetlen újítás, szeptember 6. óta a teljes igénylési folyamat végig vihető elektronikusan, amennyiben a hallgató rendelkezik Ügyfélkapu-regisztrációval. Ezzel a lehetőséggel minden negyedik igénylő élt azóta. Diákhitel2-t 3 458-an igényeltek idén.

A diákhitelrendszer átalakításával kapcsolatban régóta megy a gondolkodás a Diákhitel Központon belül, kormánydöntés pedig az elmúlt napokban született róla - mondta el az Emmi államtitkára, majd hozzátette: sikerességi kritériumokat, például, hogy többen vegyenek fel Diákhitelt, nem határozott meg a kabinet.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

530 újságírót gyilkoltak meg 2012 és 2016 között: itt az UNESCO feketelistája

Az UNESCO legfrissebb jelentése szerint 2012 és 2016 között 530 újságírót gyilkoltak meg világszerte. A feketelistát Szíria vezeti 86 halálesettel; az európai országok között Ukrajnában a legsúlyosabb...
 

Így varázsolhatsz rendet pillanatok alatt a kocsidban

Közelegnek az ünnepek, ezzel együtt a családi és a céges rendezvények is. Előfordulhat, hogy a kollégáidat, vagy távoli rokonokat kell majd fuvaroznod, ami elég ciki, ha káosz van a kocsiban. Néhány...
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

12.14-12.17
Országos

Interspar

12.07-12.13
Országos

Spar

12.07-12.13
Országos

Lidl

12.07-12.13
Országos

Aldi

12.07-12.13
Országos

Auchan

12.07-12.13
Országos

Auchan

Ajándékkatalógus
12.07-12.24
Budapest

Tesco

12.07-12.13
Országos

  Ajánlatunk